Victoria E. Vallentins rutiner – før, under og efter DM

Victoria E. Vallentin er, på trods af hendes unge alder, en af Danmarks dygtigste U25-dressurryttere. Med både nationale- og internationale titler, som indebærer fem gange guldvinder til Danmarksmesterskaberne, to gange EM bronzemedaljer for hold, en individuel bronzemedalje til EM, og hele seks guldmedaljer ved Nordiskmesterskaberne, har vi med en meget ambitiøs rytter at gøre.

Vi har fornøjelsen af, at kunne se Victoria ride til DM på Broholm den 5.-9. juli, hvor hun skal starte med hesten Fabienne. Den 19-årige rytter har kun haft Fabienne siden februar i år, så ekvipagen er stadig i gang med at lære hinanden at kende. For Victoria er dette års DM også anderledes end tidligere, da hun i år skal ride konkurrence over tre dage, hvor det normalvis kun er to dage for U25.

Som optakt til DM på Broholm, har vi taget en snak med Victoria, for at høre hvilke rutiner hun har før, under og efter et stævne, så du måske også kan bruge dem, når du skal til stævne næste gang.

  1. At lægge en plan er alfa-omega

For Victoria er det vigtigt, at planlægge ugen op til et stævne. Det kan være ting som hvilke dage hesten skal gå med kandar, og hvilke dage den skal gå med trense. Herefter er det en god idé, at have styr på hvilke dage hesten skal rides let, og hvornår den skal lave hårdere arbejde. For det meste giver Victoria hesten en fridag dagen før stævne, eller rider en tur i skoven. Såfremt ekvipagen allerede er på stævnepladsen, rider hun en tur på banen.

  1. Hav god tid på stævnedagen

Victoria sørger altid for at være i stalden minimum to til tre timer før hun skal starte. Her er der også planlagt hvem der gør hvad. Hendes mor er blandt andet den, som fletter hesten, mens Victoria pudser udstyr. Timerne går hurtigt før et stævne, så det er vigtigt at have god tid til at strigle, flette og pudse udstyret en sidste gang. Omkring 20 minutter før hun skal ride, sadler hun hesten op. Victoria nyder timerne i stalden, hvor hun også kan mærke hvordan hesten har det på dagen.

  1. Mærk hesten af

På stævnedagen har Victoria altid hestene ude, for at morgentræne. Det er ved denne træning hun mærker dagsformen, og her hun vurderer hvor lang tid ekvipagen skal bruge på opvarmning senere. Er hesten meget frisk, bruger hun lang tid på løsgørende arbejde, for at få hesten til at slappe af.

  1. Forbered dig på programmet

På trods af at Victoria efterhånden er en meget erfaren rytter, og har redet de respektive programmer en del gange efterhånden, bruger hun alligevel tid på at tænke programmet igennem. Hun sætter sig derfor ned, og gennemgår hele programmet i hovedet – skridt for skridt. Hun ser programmet for sig, i det tempo hesten går i, og tænker alle øvelser igennem til fulde. På denne måde gør hun sig mentalt klar.

  1. Gode råd og overblik på stævnepladsen

Hestene har en stor plads i Victoria og hendes families liv. Victoria får undervisning af hendes far, og det er også ham, som kommer med gode råd til stævnerne. Blandt andet står han på sidelinjen, når Victoria rider opvarmning. Her kan han også være med til at vurdere hvor meget gas, der skal gives på banen. For at skabe overblik på stævnepladsen, går Victoria altid en tur op til banen, som hun skal ride på, for at se hvad der potentielt kan være af ting, som hesten kan kigge på.

  1. Hesten er din samarbejdspartner

Hvilket betyder, at ligesom rytteren skal være klar, så skal hesten det bestemt også. Hesten er ikke et redskab, men en makker på banen. Victoria sørger derfor for, at hesten bliver kigget igennem af en kiropraktor inden et stævne, og ofte får hun dyrlægen til at komme forbi dagene efter, for at sikre sig, at hesten altid har det godt.

  1. Lykkearmbåndene er altid med

Som rytter har man altid nogle ritualer, som man bare må have med til stævnerne. For Victoria er det hendes lykkearmbånd. Selvom hun griner lidt, da hun fortæller om disse armbånd, er hun ikke i tvivl om, at de giver hende et mentalt boost, at have på. Hun har da også et par ridebukser og et underlag, som hun for det meste rider i, for som hun siger, at selvom det ikke går lige godt hver gang, så er der bare et eller andet med armbåndene, ridebukserne og underlaget.

  1. Når ridtet er færdiggjort

Når Victoria er færdig på banen, står hendes far ofte og venter på hende. Her udveksler de kort en kommentar til ridtet, men som Victoria siger, så ved man ofte godt selv, om ridtet er gået godt eller dårligt. Herefter trækker hun hesten ned i stalden, hvor den bliver kølet af på benene. Ligesom det er vigtigt for Victoria, at have god tid i stalden før ridtet, så er det mindst ligeså vigtigt at være i stalden efter ridtet er færdiggjort. Hun bruger derfor god tid på at nusse om hesten.

  1. Husk fridagene

At deltage til stævner, er altid meget lærerige. For Victoria er det ingen undtagelse, for som hun siger, så kommer hun ofte hjem og har lært en ny ting om hesten. Den efterfølgende uge til fjorten dage efter stævnet, drosler Victoria meget ned på arbejdet for hesten. I stedet rider hun løsgørende, eller skridter lange ture i skoven. Hesten får konsekvent flere fridage, og kommer længere tid på fold. Når de to uger er gået, starter ekvipagen op igen, og træner typisk på det, som manglede til det pågældende stævne.

  1. Heste er ikke ens

For Victoria er det vigtigt at pointere, at ingen hest er ens. Det er derfor vigtigt, at huske at ikke alle rutiner virker, og man må indordne sig efter hesten. Det har Victoria i den grad erfaret, efter hun fik Fabienne hjem. Victoria og Fabienne har nemlig kun redet fire stævner, og de har derfor ikke helt fundet den rette rutine for dem endnu – men det kommer. Fabienne er en rigtig hoppe, og kan godt være lidt speciel, men Victoria tager det med et smil, for hun ved, at det bliver nemmere og nemmere, jo mere erfaring ekvipagen får sammen.

Danmarksmesterskaberne på Broholm
Igen i år slår Broholm Slot dørene op for dressur i verdensklasse, når DM i dressur, DM i paradressur, DRF-mesterskabet for U25 og Bundgaard Byg Cup afvikles i Broholm Slotspark fra den 5.-9. juli 2017.

Det er 14. år i træk, at Broholm afholder DM. Ud over ridning vil der være forskellige udstillere og mulighed for at smage på lækker mad rundt om i den store, naturfyldte park.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce