Undersøgelse: Ryttervægt kan forhindre hesten i at bruge ryggen korrekt

Det er lidt et tabu – det der med ryttervægt. Og helt berettiget for det er ikke sjovt at skulle tænke over sin vægt, når det kommer til sin passion nemlig hestene. Alligevel kan vi ikke komme udenom, at det påvirker hestens mulighed for at arbejde korrekt og mængden af smerter under ridning. Især hvis ikke sadlen er tilpasset til den større rytter. Det slår endnu en undersøgelse nu fast.  

Læs også: Sadelmager: “Vores størrelse passer ofte ikke til hestens”.

Derfor er studiet lavet 

Igennem tiden er der kommet mere og mere fokus på ryttervægt. Nu også med et ekstra tiltag, der betyder, at tungere rytter skal være opmærksomme på, om de faktisk rider i en korrekt størrelse sadel. Det er en kendt problemstilling, at heste kan opleve forandringer i ryggen både til den positive, men også negative side under træning. Når heste bliver redet af en “almindelig” størrelse rytter, vil dens bredde og dimensioner i ryggen udvide sig altså blive bredere – alt sammen en god og sund udvikling. Oftest kommer denne positive udvikling i hestens ryg til udtryk ved, at hesten bliver trænet i en god position, har en korrekt tilpasset sadel og selvfølgelig er sund og rask uden tegn på haltheder.  

Samtidig kan heste udvikle muskelsmerter under og efter ridning, når ryggen ikke har mulighed for at udvide sig under arbejde, og når sadlen er dårligt tilpasset. Især det sidste er meget afgørende.  

Et større studie har desuden vist, at en stor gruppe heste havde forbedringer i deres ryg ved at få sadlen gennemgået, så de derved kunne bruge musklerne mere konstruktivt.  

Annonce

Sådan gjorde forskerne 

Formålet med at lave den her undersøgelse har være fra forskernes side at finde ud af, om ryttervægt kombineret med sadeltilpasning har en påvirkning på mængden af spændinger og smerter, hesten oplever i ryggen. 

Forløbet 

Seks heste blev redet af fire ryttere med forskellige størrelser – alle på omtrent samme niveau. Det hele foregik over fem dage.  

Rytterne blev inddelt i en kropsvægt på:  

  • Let: 10-12 % af hestens vægt  
  • Moderat: Over 12 % til 15 % af hestens vægt 
  • Tung: Over 15 % og mindre end 18 % af hestens vægt 
  • Meget tung: Over 20 % af hestens vægt 

Alle ryttere var i stand til at ride balanceret, vant til at træne forskellige heste og kendte ikke til undersøgelsen på forhånd. Alle red det samme “program” af 30 minutters varighed. 

Hestens rygform blev dokumenteret før og direkte efter hver ridning. Især blev der lagt fokus på 8, 13, og 18 ryghvirvel. For hver træning blev bredden i ryggen målt ved 5 cm og 15 cm lige under det øverste af rygsøjlen.  

Kort efter målingerne af ryghvirvlerne blev også rygsøjlen fra kryds til manke undersøgt. Øget spændinger blev defineret ved muskelstivhed. Smerter blev karakteriseret ved:  

  • Hesten bevægede sig væk fra presset 
  • Rastløs adfærd
  • Ørerne tilbage
  • Pisken med halen
  • Spark  
  • Bid 
  • Sammentrækninger i muskler  
  • En ryg der skyder sig 

RESULTATER 

Overordnet havde hestene en “bredere” ryg efter træning med de lette ryttere. Årsagen kan være, at hestene har mulighed for at bruge musklerne, uden at en sadel for eksempel trykker, eller en ryttervægt holder dem tilbage. Overordnet var der en begrænset frihed i ryggen ved de tungere ryttere, der gjorde, at musklerne ikke kunne bruge sig fuldt ud. Den største forandring var ved ryghvirvel 8 og 13 under den forreste og midterste del af sadlen. Her var det igen størst hos de tungeste ryttere.  

Annonce

Korrekt sadeltilpasning er bare ikke til at komme udenom 

Generelt i det her studie var sadeltilpasningen vurderet til at være korrekt, men ikke optimal. Hos de tungeste ryttere var sadlerne generelt for små og dårligere tilpasset. Det kan samtidig være årsag til de smerter, der blev fundet hos hestene (også hos de lettere ryttere). 

Der er behov for endnu mere forskning  

Man kan ikke ud fra denne undersøgelse konkludere, at ryttervægt alene er årsag til manglende udvidelse i hestens ryg og de efterfølgende tegn på smerter. Korrekt sadeltilpasning også hos tunge ryttere kan have en positiv indvirkning på hestens ve og vel under ridning. Derfor anbefaler forskerteamet også, at der sættes yderligere ind for at dokumentere betydningen af ryttervægt kombineret med sadlens betydning.  

En lille tag-med-hjem konklusion 

Selvom man ikke præcis kan sige, at rytterens vægt er altafgørende, så er forskerteamet alligevel overbeviste om, at det har en betydning for hestens velvære. Her er det især vigtigt, siger de, at man er sikker på, at man passer i størrelsen til sin hest. Samtidig skal udstyr til rytter – her især sadlen, være korrekt og tilpasset af en professionel. 

Læs også: Vælg det rigtige underlag – så undgår du problemer.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce