Tilbageblik på ridningens OL og PL

Af Desirée Larsen

OL og PL i Rio 2016 er et, jeg sent vil glemme. Det bød både på finaler, der fik mig helt frem på stolekanten og heppe, mens jeg klaskede mig på lårene og situationer, hvor jeg måtte vende blikket væk fra skærmen og skamme mig over vores sport. Scenariet i Rio var fantastisk, og vi fik virkelig lov til at møde de danske atleter helt tæt på under konkurrencerne. Tilbage sidder jeg nu med et spørgsmål om, hvorvidt den store indsats på de sociale medier og hændelserne under OL’s påvirkning af ridesportens fremtid på det olympiske program.

Inden OL var vi nemlig mange, der krydsede fingre for, at det ikke skulle blive det sidste OL med ridning på programmet. Uroen grundede i at ridesporten flere gange har fået meget dårlig medieomtale i forhold til dyrevelfærd samt en dalende interesse for sporten i medierne ved sidste OL. For at synliggøre ridesporten og tiltrække nye interesserede lancerede FEI en kampagne op til OL kaldet #TwoHearts. TwoHearts er et udtryk for de to atleter – rytteren og hesten. Et koncept der er enkelt at forstå på alle sprog, og som viser den helt særlige karakter, ridesporten har.

Ifølge FEI har hele verden – også uden for ridesporten – taget godt imod kampagnen, der har kørt for fuld tryk på de sociale medier. Ingmar De Vos, Præsident for det internationale rideforbund, FEI, som er ridesportens øverste myndighed, er positiv:

Jeg er helt overbevist om, at de sportslige præstationer under OL og PL i Rio 2016 kun yderligere cementerer vores sports både olympiske og paraolympiske eksistens, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til fremtiden. Vi skal i FEI dog stadig være proaktive, forny vores afvikling samt engagere ridesportens fans.

FEI Præsident Ingmar De Vos ved PL. Foto: FEI
FEI Præsident Ingmar De Vos ved PL. Foto: FEI

Som med al anden sport skal vi følge med tiden og tilpasse os, når verden bevæger sig fremad – det er vigtigt. I hele verden er mange ridesportfans blevet aktiveret gennem TwoHearts, og dem skal vi holde fast i. FEI overvejer også løbende rammerne for alle discipliner for at sikre, at de er up-to-date og relevante for det olympiske program.

Derudover vil vi fortsætte med at udforske nye måder at promovere vores sport på– ligesom med TwoHearts kampagnen. Ovenfra set går det fint med hestesporten, men som altid arbejder vi hårdt for, at det faktisk fortsætter.”

Det skal vi huske fra OL 2016
Både OL og PL frembragte mange følelsesladede øjeblikke og viste sportens storhed, så det er ikke nemt at udpege et enkelt. At se atleter, der aldersmæssigt er mellem 16 til 67 år samt at se mænd og kvinder konkurrere om medaljer på lige vilkår, er unikt for OL og PL, og det viser tydeligt den store spændvidde i hestesporten, og det faktum, at kønnenes ligestilling er DNA’et i vores sportsgren. Det kan vi kun være stolte af. Sammen Ingmar De Vos har vi fundet nogle sportslige highligts, som vi vil huske fra 2016:

Big Star og Nick Skeltons guldmedalje i spring er et af de særlige højdepunkter, der fangede fans og mediernes opmærksomhed. De var meget populære vindere, og med til historien hører, at Nick officielt trak sig tilbage for 16 år siden, da han brækkede halsen to steder, men som 58-årig og ved hans syvende OL rider han sig til den individuelle sejr med en ganske utrolig hest, som også har kæmpet med skader. De var på guldholdet i London 2012, men deres individuelle sejr 2016 er bare fantastisk.

Nick Skelton hæver stolt det engelske flag efter sejren ved OL.
Nick Skelton hæver stolt det engelske flag efter sejren ved OL. Foto: FEI

Charlotte Dujardin og Valegro tog individuelt guld i dressur med en imponerende olympisk rekord. Den britiske ekvipage er meget populær og samler virkelig fans og medier i hele verden omkring magien ”dansende heste”. Tysklands holdguld var også en suveræn udfoldelse med helt særlige dressuropvisninger.

Charlotte Dujardin og Valegro på banen ved OL 2016. Foto: FEI
Charlotte Dujardin og Valegro på banen ved OL 2016. Foto: FEI

Det var også en fornøjelse at se hjemlandet Brasilien besætte femtepladsen i holdspringningen, og følge de dygtige ekvipager på de franske guldhold i henholdsvis miltary- og spring. I springning var det den første franske guldmedaljesiden 1976. Vi må heller ikke glemme Tysklands Michael Jung, der på ny fik en guldmedalje i individuel military på sin vidunderlige hest Sam.

Et andet højdepunkt var de paraolympiske ryttere, der viste det magiske ved samarbejde, mod, hårdt arbejde og fælleskab med hesten. Det var dybt bevægende, at se Danmarks Stinna Tange Kaastrups debut ved OL med to bronzemedaljer, efter at hun mistede sin hest kort før London 2012, at se Brasilens Rudolpho Riskalla debutere som paraolympisk rytter, efter han tidligere deltog i OL på normale vilkår samt at se Sophie Christensen (grad 1a) og Natasha Baker (grad II) opnå tredobbelt guld.

Vi sagde desuden velkommen til seks nye nationer i OL og PL – Uruguay i PL og OL – Zimbabwe i military, Palestina og Dominikanske Republik i dressur, Qatar og Tapei i springning, hvilket endnu engang viser bredden i hestesporten og successen med udvikling på topniveau over hele kloden,” siger Ingmar, der også kan bryste sig af et OL med ”Clean sport”:

Der er brugt mange kræfter på at opnå en ren sport, og vi er derfor meget glade for at kunne fejre overordnet set en ren konkurrence, hvad angår test på både mennesker og heste ved OL og PL.”

Om FEI
FEI (Fédération Equestre Internationale) er det internationale forbund, der overordnet kontrollerer og koordinerer de ridesportsgrene, der er godkendt af den olympiske komite IOC. Forbundet blev grundlagt i 1921, og ridesporten har været en del af det olympiske program siden OL i Stockholm 1912. Alle internationale arrangementer i de olympiske discipliner; springning, dressur, military samt kørsel, distance, voltigering og reining er overordnet styret af FEI.

TwoHearts

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce