Svært ved at sige fra i stalden? Sådan bruger du et nej

En veninde fra stalden ringer og spørger, om du ikke liiige vil tage de værste klatter i hendes hests boks, for “nu er du jo alligevel i stalden”. En ven bønfalder dig om at overtage en indlukningsvagt søndag eftermiddag, fordi han har tømmermænd. Og en tredje spørger en hverdagsaften, om du ikke kan svinge fodervognen, inden du kører hjem, fordi “det tager jo kun lige fem minutter”.

Annonce

Når det sker, hvad gør du så? Smider du alt, hvad du har i hænderne til familiefrokosten? Kommer du for sent hjem til børnene og manden, som venter med aftensmad? Ja, det gør du, for du vil bare gerne være hjælpsom og vide, at du til gengæld også altid kan spørge andre i stalden om en tjeneste. Du henter kæmpe roser på det, men alting har som bekendt en pris. I dette tilfælde er prisen dig.

Læs også: Oversvømmelse i Tyskland: kan du hjælpe hestene?

Det er okay at sige “nej”

Problemet er, at du ikke kan være sikker på at få hjælpen igen, og så bliver du offeret. Du får måske kun sjældent alle dine anstrengelser for at hjælpe andre og gøre dem småtjenester 100 % igen, og derfor skal du altid tænke på dig selv fremfor andre og deres heste. Det er mere end okay at sige “nej tak”, “ikke lige i dag” eller “jeg ville gerne, men det må blive en anden gang”.

Det, som vi dybest set er bange for ved at sige nej, er at blive afvist. Derfor gør vi alt, hvad vi kan, for at andre kan lide os.

Netdoktor.dk
Hvis du selv synes, at du er lidt for god til at sige “ja, det skal jeg nok”, når nogle spørger, om du kan hjælpe dem med noget i stalden, er et “nej” – selvfølgelig sagt på en pæn måde – det bedste, du kan gøre for dig selv. Foto: Arkiv.

Andre kan kun gøre sig selv ked af det

Når du per automatik ikke siger nej, handler det i virkelighede om, du ikke ønsker at tabe anerkendelse fra andre. Og det forstår vi godt, for anerkendelse giver en god følelse af mening, selvværd og tilfredsstillelse. Det får os på en eller anden måde til at føle os som noget værd i fællesskabet. Men det kan – i hvert fald på sigt – også blive til negative følelser, som går ud over dig selv og i sidste ende måske også din familie, hvis du ikke lærer at sige fra i ny og næ.

Annonce

Coach Helene Rosendahl Hillersdal udtaler til Netdoktor.dk, at man faktisk ikke kan gøre andre kede af det. Det kan de kun selv, og derfor skal du egentlig bare tænke på, hvordan du selv har det.

“Det gælder om at indse, at du ikke kan gøre andre kede af det. Det er deres følelser, og de gør sig selv kede af det. Det er deres eget ansvar, hvordan de vælger at reagere på dit nej. Det er vigtigt at blive på din egen banehalvdel, og fortælle hvordan du har det, og lad så dem beholde deres følelser”, fortæller hun.

Med de ord in mente skal du altså ikke være bange for at sige nej. For hvornår, hvor og hvordan ordet “nej” skal bruges af dig, er din beslutning og må ikke ligge i andres magt. Det betyder naturligvis ikke, at du skal være helt følelseskold og ligeglad med, hvordan du udtrykker dig, hvis du siger fra. Faktum er blot, at du ikke skal være bange for at gøre det.

Det gælder om at indse, at du ikke kan gøre andre kede af det. Det er deres følelser, og de gør sig selv kede af det. Det er deres eget ansvar, hvordan de vælger at reagere på dit nej.

Coach, Helene Rosendahl Hillersdal, til Netdoktor.dk

Et “nej” er som et skjold

Man kan sige, at et “nej” også er et slags skjold; som at lukke en dør eller at vende ryggen til. Det er bare en fysisk måde at forestille sig det på, og det kan indimellem hjælpe én på vej. Er du i tvivl, så mærk efter, om du inderst inde egentlig har lyst til at finde skjoldet frem eller ej, og handl så på det. Nogle gange er det bare i orden at tænke på sig selv. Så kan du altid sige ja en anden gang, når overskuddet er der.

Til Netdoktor.dk fortæller Helene: “Der er så mange fordele ved at sige nej. Andre behøver ikke længere gætte, hvad du egentlig mener. Andre kan godt mærke, når du ikke er helt ærlig i dit “ja”. Så du snyder andre og dig selv, når du ikke markerer og siger din mening. Du dræner dit eget selvværd, fordi du er ligeglad med, hvad du selv mener”. Sådan må det naturligvis ikke være.

Der er så mange fordele ved at sige nej. Andre behøver ikke længere gætte, hvad du egentlig mener.

Coach, Helene Rosendahl Hillersdal, til Netdoktor.dk

“Når du derimod svarer og sætter grænser, ved andre, hvor de har dig. Du bliver tydelig, og du har en større chance for at blive respekteret”, fortæller Helene yderligere.

Læs også: Sådan genopbygger du tilliden mellem dig og din hest

Selvfølgelig skal vi hjælpe hinanden

Med alt dette mener vi selvfølgelig ikke, at vi hestemennesker ikke skal hjælpe hinanden, eller at vi skal være helt ligeglad med verden omkring os – slet ikke. For vi skal absolut være der for andre og for hinanden. Der er simpelthen ikke noget bedre end en god staldven eller -veninde, der lige kan hjælpe med indlukningen, fodringen eller mugningen, når overarbejdet har trukket ud, eller når barnet derhjemme er sygt.

Formuleret med en kliché, handler det vel egentlig bare om at finde balancen. Det handler om både at kunne sige “ja” og “nej”, og om at lade andre mennesker føle, at der kan og skal være plads til begge dele. Det handler om både at respektere andre og sig selv.

Når du derimod svarer ærligt og sætter grænser, ved andre, hvor de har dig. Du bliver mere tydelig, og du har en større chance for at blive respekteret som den person, du er.

Coach, Helene Rosendahl Hillersdal, til Netdoktor.dk

5 tips til at sige fra

Inspireret af Helene Rosendahl Hillersdal har vi sat en række punkter op, som kan hjælpe dig med at lære at sige fra. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at rådene hjælper lige så godt i stalden, som de gør derhjemme, på arbejdspladsen eller et helt andet sted.

  1. Mærk efter. Det kan være svært at vide, hvad man egentlig selv synes, eller finde ud af, hvad man har behov for. Det gælder især, hvis man har været vant til bare at sige “ja, ja” og “den klarer jeg”, uden lige kort at overveje, om det nu også var en god idé. Derfor: Mærk godt efter, inden du beslutter dig.
  2. Find ud af, hvornår du oftest har svært ved at sige fra. På den måde kan du komme situationerne i forekøbet og vide, hvordan du får sagt nej på en måde, som du føler, du kan stå inde for.
  3. Vær modig. At turde at sige fra for første gang i langt tid kræver mod. Derfor vil det højst sandsynligt føles utrygt og lidt angstprovokerende pludseligt at skulle bruge ordet “nej”. Sådan er det desværre. Det gode er, at når du har sagt fra, vil andre lære dine grænser at kende og du vil sjældnere opleve at skulle sige fra.
  4. Bebrejd aldrig dig selv. Når man har afvist en ven fra stalden og vedkommende tilmed giver udtryk for at være skuffet, så kommer man hurtigt til at bebrejde sig selv. Men det kommer man ingen vegne med. Bliv ved med at huske på, at du også skal passe på og respektere dig selv og ikke kun andre.
  5. Hold fast i din beslutning og vær ærlig. Selv når du mærker modstand er det bare om at stå ved det, du har besluttet dig for. Fortæl eventuelt andenparten, at du godt ved, han eller hun er skuffet, men at du indimellem også bliver nødt til at sætte dig selv først. Åbenhed og ærlighed gør det meget nemmere at holde fast i et “nej”.

Læs også: Studie påpeger, at hestefolk lever længere

Artiklen er oprindelig bragt i august 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce