Styr på skoene? – Sømsko

Del 1

Har du styr på, om din hest går med de helt rigtige sko? Hestesko er nemlig ikke bare hestesko. Der findes et hav af udformninger, materialer og ikke mindst måder at sætte skoene fast på. I denne artikel skal det handle om de sko, man sømmer fast – altså sømsko. Senere vil du kunne læse en artikel om alternative sko, forskellige beslag og om værktøj, der er godt at have ved hånden. I slutningen af artiklen her finder du desuden en guide, som kan hjælpe dig til at fastslå, om din hest er ømtået og har brug for at få noget under hovene.

Hvorfor sko?

Vi kan lægge ud med at slå fast, hvorfor sko overhovedet er en nødvendighed for de fleste heste. Den mest basale årsag er, at vi bruger hestene. En hest, der altid står på en mark, slider ikke tilnærmelsesvis sine hove på samme måde som én, der ofte rides, longeres eller køres. Når hesten bliver brugt, bliver hovene hele tiden slidt af underlaget – og det gælder også ridebanebunden. På den måde slides hornet hurtigere ned, end det kan nå at vokse ud – og det kan gøre ondt på hesten for hvert eneste skridt, den tager.

Annonce

Nogle hesteejere vælger at afhjælpe problemet ved at bruge boots under træning. De hjælper imidlertid kun i den tid, hvor hesten har dem på. For nogle heste er et par boots altså slet ikke nok, og de vil forsøge at kompensere for ømhederne, når de går uden. Det kan selvsagt give rigtig mange uheldige skader i hele hestens bevægelsesapparat. Med andre ord er det vores eget behov for at bruge hestene, som har skabt behovet for at give dem noget på fødderne. Men hvorfor så sømme skoene fast?

Hvorfor sømsko?

At sømme sko fast i hestes horn er blevet praktiseret siden vi mennesker begyndte at bruge dem. Omkring år 100 begyndte romerne at lave hestesko, som vi kender dem – de såkaldte “hipposandaler” (“hippo” betyder “hest”). De var for det meste lavet af kobber og jern, men kunne også fås i sølv og guld. Alligevel gjorde de det på en anden måde, end vi gør det i dag. I stedet for at tilpasse skoen til hestens hov, gjorde man det omvendt. Hestenes hove blev altså beskåret, så de passede til skoene, og det gjorde nemt hestene halte. Først i slutningen af 1700-et blev man klar over vigtigheden af at sætte hovene i første række og tilpasse skoene efter dem.

Annonce

At sætte skoene fast med søm er én af de mest holdbare metoder til at lade skoene blive på – også selvom nogle heste alligevel er gode til at træde dem af. Man kan dog også sætte sko fast på andre måder. Mere om det i den næste artikel. Lad os først se på nogle af de forskellige typer sømsko.

Foto: Colourbox

Jernsko

Selvom der er kommet mange nye former sømsko til, så er jernskoen den mest populære. Med en pris på 50-70 kr. pr. par er de absolut billigst, og så er de yderst slidstærke. De er dog også blevet udsat for en hel del kritik, særligt de senere år. Nogle mener, at det hårde jern ødelægger hovens dynamik – herunder den elastiske funktion og evnen til at absorbere stød. Derudover kan sømmene øge chancen for hovbylder. Ikke desto mindre er jernskoene blevet brugt i hundredevis af år, fordi det stærke materiale er med til at beskytte hesten mod at blive halt.

Foto: EuroForge

Aluminiumssko

Udover de traditionelle jernsko, findes der også nogle af aluminium. De er meget lette, men bliver også hurtigere slidt ned. Heste, der ikke slider sine sko ret meget, vil dog normalt godt kunne gå med dem en hel periode. Grundet skoenes minimale vægt mener nogle, at hestens gang forbedres, mens andre anbefaler at bruge dem til heste, der ofte snubler. Aluminium kan være sværere at tilpasse end jern, hvorfor nogle er bange for, at hestens hov tilpasses skoen, ligesom det var tilfældet før i tiden. Om det er helt rigtigt, bør man nok forhøre sin egen smed om. Skoene fås i flere prisklasser, men er som regel noget dyrere end jersko.

Foto: Öllöv

Gummisko

Har du nogensinde overvejet, at bruge andet end metalsko? Hvis du er skeptisk, så ville du måske kunne lide idéen om metalsko, som er beklædt med gummi for at øge skridsikkerheden og forbedre stødabsorberingen, når hesten går på glat eller hårdt underlag. Skoen på billedet hedder Softstep og tilpasses lige så let som en almindelig jernsko. De kan bruges på alt slags underlag og er særligt gode i frostvejr, fordi sneen ikke kan sætte sig fast og hesten ikke kan glide. Desuden fås de både med og uden mordaxhuller. Du må bonne omkring 312 kr. for to stk. Du skal blot vælge, om det skal være for- eller bagsko. Begge har optå.

Foto: Smedjeriet

Plastiksko

Der findes også sko af plastik, som er næsten lige så slidstærke som metalsko. Da de er lavet af hård plastik hele vejen igennem, vejer de væsentligt mindre. Også disse er langt mere stødabsorberende end traditionelle sko, og de er derfor med til at mindske risikoen for skader. Skoen på billedet er en Easywalker, som koster omkring 240-300 kr. pr. par afhængigt af størrelsen. Særligt heste med forbenet dragtbrusk kan have gavn af at gå med disse eller gummiskoene. Det samme gælder heste med en tidligere skade, som man vil forsøge at skåne, eller hvis man rider meget på hårdt underlag. I plastikskoene er det desuden muligt selv at sætte optå i, hvis det ønskes. De fås i fem størrelser og i forskellige farver. Smeden skal tilpasse dem med en stiksav eller en slibemaskine. Du kan også få plastiksko som Hippogrip, Hippoflex, PP Plastsko og Dynamixhit.

Har din hest brug for at gå med sko?

Hvis du er i tvivl, om din hest bør gå med sko eller ej, så kan du forholdvis let undersøge det. Egentlig handler det bare om at finde ud af, om den er ømtået på hårdt underlag. Hvis den er, så bør naturligvis tale med en smed. Find ud af det sådan her:

  1. Longer din hest i skridt og trav på et blødt, men stabilt underlag – for eksempel en ridebane.
  2. Longer din hest på et fast underlag – for eksempel sammenkørt grus. Gør det ikke på asfalt eller fliser, hvor hesten kan risikere at glide eller falde.
  3. Overvej, om du synes, at hesten går lige så godt på det faste underlag som på det bløde. Tripper den, spænder den, mister den sin gang, falder den ind i volten eller halter den helt tydeligt, så er den ømtået og har med al sandsynlighed brug for at gå med sko.
  4. Tal med en smed om problemet og overvej, hvilken type sko, der vil være bedst til din hest.
Annonce

Kilder: BeslagsmedenEquimove

I samme serie

Styr på skoene? – Alternative sko
Styr på skoene? – Specialsko
Styr på skoene? – Uundværligt værktøj

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce