Styr på skoene? – Alternative sko

Del 2

Har du styr på, om din hest går med de helt rigtige sko? Hestesko er nemlig ikke bare hestesko. Der findes et hav af udformninger, materialer og ikke mindst måder at sætte dem fast. Tidligere har det handlet om sømsko. Nu skal det handle om det helt modsatte; nemlig de sko, man sætter fast på en række alternative måder.

HVORFOR UNDGÅ SØM?

Der findes utallige argumenter for, hvorfor eller hvorfor ikke man bør sætte hestesko fast med søm. Den helt store fordel ved ikke at fiksere hoven på den måde er, at den naturlige hovmekanisme kan fungere, som den er skabt til. Hoven er nemlig lavet til at udvide sig, når den belastes – altså når den rammer jorden. Denne hovmekanisme, som blandt andet fungerer støddæmpende, forhindres helt, når man sømmer en sko fast. Sømmene og metalskoen holder så at sige hoven fast i én bestemt stilling. På illustrationen herunder til højre kan du se, hvordan hoven udvider sig, når den belastes. Illustrationen til venstre viser hoven i normal, sammentrukket tilstand.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er image024-300x107.jpg
Illustration: Naturhov.dk
Annonce

INGEN SØM I BEGYNDELSEN

De første råd, der nogensinde blev givet om hovpleje, kom fra grækeren Xenfon omkring 400 år f.kr. Han opfordrede til, at man lavede et “overtræk af læder, hvis sliddet på hoven blev for stort”. I hesteskoens spæde begyndelse brugte man altså hverken sko af metal eller søm til at slå dem fast med. I dag er markedet inden for alternative sko stort – og med god grund. Nogle af skoene minder meget om dem, Xenofon talte om – andre minder mere om “rigtige” hestesko. Her skal vi se lidt nærmere på nogle af dem.

Foto: Evo Boots

BOOTS

Den alternative sko, der minder mest om Xenofons lædersko, er dem, vi ryttere i daglig tale kalder for boots. De fås i et utal af mærker og udformninger, og de, der passer den ene hest, er ikke nødvendigvis de bedste for en anden. Der findes både sportmodeller og mere klassiske modeller, som passer til heste med forskellige typer hove. Som oftest er sålen på rideboots lavet af hårdt plastik, så selvom de ikke holder evigt – hvilket almindelige hestesko som bekendt heller ikke gør – så er de forholdsvis slidstærke. Derudover er plastikken til en vis grad stødabsorberende, i hvert fald mere end metal.

Boots er især gode, hvis man har en hest, som i reglen godt kan gå uden sko, men som ømmer sig, når den rides eller går på hårdt og ujævnt underlag. Her må man ikke glemme, at selvom man måske kun rider på en bane, så bliver hovene langt mere slidt, end hvis hesten ikke blev redet. Derfor er boots gode til den aktive ridehest, som godt kan undlade sko, når den ikke er i træning.

Når alt dette er sagt, så er et par boots ikke bedre end deres størrelse. Med det mener vi, at en for stor eller en for lille boot kan gøre mere skade end gavn. Da hovene ofte er en smule bredere lige op til et smedebesøg end efter de er blevet beskåret, er det bedste at måle, hvilken størrelse du skal bruge, lige inden smeden kommer forbi. Så er du sikker på, at de ikke bliver for små. Til gengæld kan du så anskaffe dig en sål og eventuelt en speciel sok, som kan lægges i hver boot, når hesten er nybeskåret.

Annonce

LIMSKO

En knapt så udbredt form for sko er dem, der limes fast. De kan fås i både metal og plastik, hvor plastikskoene naturligvis er de mest støddæmpende. Limsko kan normalt sidde på i en enkelt smedeperiode, altså 6-8 uger, men så er du også heldig. Fordelen ved limsko er, at de ligesom sømsko sidder fast døgnet rundt, så du er ikke afhængig af at tage dem af og på, hver gang du skal ride. Hovedargumentet for at bruge limsko går som regel på, at man ikke ødelægger hovvæggen, ligesom når man bruger søm. Det gør naturligt nok, at hesten ikke kan blive sømstukket, og det nedsætter risikoen for hovbylder. Som alternativ skotype er limskoen derfor egnet til heste, der ikke kan gå uden sko, og som let får bylder. Bruger man limsko lavet af metal som vist på billedet, så skal de tilpasses af en smed, inden de limes på. Bruger man derimod nogen af plastik, så skal de normalt slibes eller skæres til. Det er også en god idé at få smeden til det.

“CLIP ON”-SKO

Ligesom boots er disse “clip on”-sko velegnede til heste, som godt kan gå uden sko, når de ikke rides. Den skotype, du ser på billedet, sættes fast med en form for velcro. Den ene sidde af velcroen sidder på skoene, og den anden er limet fast på hestens hove. Det betyder, at du hurtigt kan tage skoene af og på, når du og hesten skal træne. Når hesten ikke bliver brugt, sætter du blot et lille mærke henover velcroen, så der ikke sætter sig ting og sager i. Skoene på billedet fås også med en form for tape i stedet for velcro, og så kan man også  bruge dem som permanente limsko. De er lavet af blød plastik, der ikke bare absorberer stød, men også former sig efter underlaget. De fås i tre forskellige størrelser, som passer til langt de fleste hovtyper.

Jernalderen er forbi

Alle disse sko har det fælles budskab, at “jernalderen er forbi” – med undtagelse af limsko lavet af metal. Fordelen ved de alternative sko er som nævnt mange. Det kan måske diskuteres, hvor meget lim- og “clip on”-sko rent faktisk gør det muligt for hoven at udvide sig. Alt andet lige må det være nemmere for hoven at arbejde dynamisk, når ikke den er fikseret fast til en metalsko med et næsten ubøjeligt søm.

Annonce

Kilder: Beslagsmeden, EquimoveNaturhov

I samme serie

Styr på skoene? – Sømsko
Styr på skoene? – Specialsko
Styr på skoene? – Uundværligt værktøj

Artiklen er oprindeligt bragt i maj 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce