Studie bekræfter, at der er forskel på hoppe- og vallakadfærd

Hestejere, trænere, fagfolk og ryttere kan have forudindtagede ideer om hestens adfærd, temperament og ridelighed, udelukkende baseret på hestens køn. Kønspræferencer, der vedrører brugen af heste til forskellige discipliner, er almindeligt kendte og fuldt ud accepterede i hesteverden. For eksempel bruges hopper i vid udstrækning til polo, ligeså de både er værdsatte i springning og military, men til en vis grad mindre værdsatte i dressuren. Sådanne ideer kan have konsekvenser for vores måde at omgås heste på og ikke mindst i vores træningsmetoder.

Læs også: Er du hoppe, hingst eller vallak-typen?

En undersøgelse, som blev udført for nyligt i Australien, undersøgte teorien om, at der skulle være forskel på hopper og vallakker ved hjælp af et spørgeskema, som ikke mindre end 1200 hestemennesker besvarede. Spørgeskemaet indeholdte 151 punkter, og blev kaldt Equine Behaviour Assessment and Research Questionnaire (E-BARQ).

Annonce

Du kan læse om spørgeskemaet her.

Data fra undersøgelsen, som bestod af de mange besvarelser fra australske hestefolk, blev analyseret og her fandt man frem til:

  • Hopper har en større tendens til at flygte, når de skal fanges ind fra folden
  • Vallakker har tendens til at tygge på træktove og dækkener

Læs også: Hingstegal? Forvandl din sure hoppe til en engel

Intet nyt under solen?

Hvis du spørger os her på redaktionen, så er ovenstående konklusioner ikke noget nyt under solen. Vi har både ejet vallakker og hopper, og kan sagtens genkende adfærden. Men læg mærke til, at vi her taler om hesteadfærd i den daglige håndtering – og ikke rideadfærd.

Det interessante ved undersøgelsen er, at forskerne ikke kunne finde bevis for nogen signifikante kønsrelaterede forskelle i hestenes adfærd, når rytterne sad på ryggen af dem – altså i rideadfærden. Disse fund tyder på, at hestens køn ikke spiller nogen afgørende rolle i forhold til dens ridelighed.

Annonce

Så i følge forskerne er det altså os mennesker, der sidder med en række ubegrundede fordomme, som sandsynligvis bidrager til, at vi ikke behandler hestene ens. Tænk lige over det, næste gang du skal hente din sure hoppe ind fra folden eller din vallak igen har tygget sin grime i stykker.

Kilde

Aune A, Fenner K, Wilson B, Cameron E, McLean A, McGreevy P. Reported Behavioural Differences between Geldings and Mares Challenge Sex-Driven Stereotypes in Ridden Equine Behaviour. Animals (Basel). 2020;10(3):E414. Published 2020 Mar 2.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce