Signe redder heste i Spanien: “Min drøm er, at der slet ikke er brug for os”

Danske Signe Fröslee driver et hesteinternat i Spanien, hvor hun tager vanrøgte og mishandlede heste ind, og giver dem et bedre liv. Hendes internat hedder A better life 4 horses – Spain, og er udelukkende drevet på frivilligt arbejde.
Her får du muligheden for at få et indblik i, hvordan livet som internatsejer i Spanien er, og hvilken passion der ligger bag sådan et arbejde.

Annonce

Hesten, der startede det hele

Signe har boet i Danmark, men valgte på et tidspunkt at flytte til Spanien. Efter hendes ankomst i Spanien, var hun ude for en ekstremt ubehagelig oplevelse, der tog rigtig hårdt på hende psykisk og gjorde, at hun røg helt ned i kulkælderen.

I perioden efter oplevelsen havde Signe det derfor rigtig skidt, og det var her, hun begyndte at hjælpe hestene i Spanien. En dag da Signe blot gik rundt i området, så hun en en hest, hun ikke kunne gå forbi. Hesten var meget tynd og var blevet mishandlet og slået af sin ejer og var derfor i rigtig dårlig stand. Det kunne Signes hjerte slet ikke bære, og derfor valgte hun at løskøbe hesten med det samme.

På det tidspunkt havde Signe ikke selv et sted at have hesten, men det fandt hun heldigvis hurtigt. For hende gjaldt det nemlig bare om, at få hesten væk fra ejeren så hurtigt som muligt – så hesten kunne få den hjælp, den havde brug for. Efter at hun havde reddet hesten fra en rigtig hård skæbne, var det tydeligt, at det var noget hun skulle fortsætte med:

“Da jeg reddede den første hest, gik det hurtigt op for mig, at jeg rent faktisk kunne hjælpe de her heste.”

At få denne følelse gjorde også, at Signe selv fik det bedre og på den måde kalder hun det også lidt “hjælp til selvhjælp”.

Denne hest blev altså starten på A better life 4 horses – Spain, og en hest blev hurtigt til flere. Derfor fandt Signe et sted, hvor hun kunne have sit internat. Internatet ligger nu i Antequera, som ligger 40 minutter fra Malaga. Lige nu har de hele 40 heste, 6 hunde og rigtig mange katte.

Læs også: Hesteinternat er mundlam: “Det er helt utroligt”

Hvordan fungerer det?

Ud over Signe, som driver internatet, har hun også nogle frivillige, der hjælper til. Hun får hjælp af Donna, Johanna, Juan samt sine to store børn (en søn og en datter) og hendes yngre døtre, der er med til at hygge med hestene.

Internatet får mange forskellige heste ind, med forskellige historier og skader. Ofte kommer hestene til internatet gennem folk, der tipper Signe eller de frivillige. De mennesker, der kender til A better life 4 horses ved, at de kan kontakte dem med tip om vanrøgte heste. Dyrlægen, som kommer på internatet holder også sine øjne og ører åbne, og giver Signe et tip, hvis han møder heste, hvor ejeren ikke vil give hesten den nødvendige behandling. Ud over disse tips så finder Signe og de frivillige også selv heste, når de er rundt i landet, eller ved at se noget på Facebook.

Her ses Signe ude hos en hest, hun lige nu er igang med at købe hjem til internatet, da hestens ejer ikke har givet hesten nok væske, og den derfor er dehydreret i varmen. Foto: A better life 4 horses – Spain.

Samtale med ejer

Når Signe så ser en hest, som de gerne vil have med på internatet, så tager de ud til ejeren. Her taler de med ejeren og får historien om, hvad der er sket med hesten. For eksempel har internatet lige nu en unghest, der stod bundet i baghaven hos ejeren, var radmager og levede af at spise skrald. Her var historien at moderen til unghesten var død, og at ejeren havde mistet sit job og derfor ikke kunne tage sig af unghesten. Men samtidig kunne manden, som ejede hesten ikke sælge den, da den ikke var chippet.

Uden chip er der ingen kørsel
I Spanien er der en lov, der gør at heste skal chippes, før man må transportere dem. Hvis man transporterer en hest, som ikke er chippet, risikerer man en stor bøde. Dette gør at folk oftest ikke har lyst til at købe en hest, der ikke er chippet.

Løskøber hestene og sælger dem ikke igen

For at Signe og internatet kan få det fulde ansvar for hestene, løskøber de dem af ejeren. På den måde har internatet mulighed for at give hesten lige præcis den behandling, der er brug for – uden at den gamle ejer skal inddrages i noget som helst.

Når A better life 4 horses – Spain har købt en hest, sælger de den aldrig igen: “Vi sælger dem aldrig igen, for så kan de jo bare blive ved med at blive solgt videre”. I stedet forbliver internatet som ejere, men de sender for eksempel nogle heste ud i fosterfamilier. Signe fortæller, at ved at gøre dette, kan de altid tage ud til hesten og sikre, at den har det godt. Hestene kan også altid komme tilbage til internatet og stå, hvis fosterfamilien pludselig ikke kan tage sig af hesten mere.

Annonce

Denne beslutning om ikke at sælge hestene videre, er præget af Signes liv i Danmark, hvor hun levede af at sælge heste. Det var især heste, som skulle sælges akut og Signe fortæller: “Noget af det jeg praktiserede før var tit at tage heste ind, som skulle sælges akut. Det kunne for eksempel være på grund af en skilsmisse. Så jeg købte ofte nogle billige heste, også kunne jeg sælge dem dyrere – det var mit levebrød. Men det gjorde også, at jeg ikke undersøgte, hvem der købte hestene. Jeg har lært rigtig meget siden, og i dag skammer jeg mig lidt over det”.

En hverdag med vanrøgte heste

“Vi kan ikke redde hele verden – men vi kan gøre en verden til forskel for dem, vi redder”

Signe fortæller, at mange dage er rimelig ens, men at der kan ske nogle uforudsete ting, som kan vende op og ned på dagen. Det kan ofte være, hvis de lige pludselig skal tage en hest ind eller, at de står med en skadet eller syg hest. Da de også oplever meget sygdom og sårede heste, er det ikke altid specielt sjovt, og det kan ikke undgås at filmen knækker en gang i mellem. Signe tænker tilbage til dengang, de fik to hopper ind som begge var blevet mishandlet, blandt andet ved at ejeren havde slået hestene i øjnene. Begge hopper var meget, meget tynde og den ene hoppe, Fanny (Tiffanny), havde ikke engang kræfter til at stå op. I dette triste tilfælde var de derfor nødt til at flytte hende ved hjælp af en traktor.

Karoline sammen med hesten Fanny, efter hun ankom til internatet. Foto: A better life 4 horses – Spain.

Dette var en utrolig hård oplevelse. “Der knækkede jeg fuldstændig sammen. Men det kommer først, når alt det akutte er gjort, og der er styr på hestene”.

Der gik et par dage, hvor hopperne, og især Fanny, var meget svækkede, men derefter begyndte det at gå fremad. Hopperne fik masser af kærlighed, blandt andet af Signes datter, Karoline. I dag går det heldigvis meget bedre med begge hopper.

Fanny da hun blev hentet (til venstre) og 3 måneder efter ankomst på internatet (til højre). Foto: A better life 4 horses – Spain.

Passionen er drivkraft

“Min drøm er, at der slet ikke er brug for os. jeg vil så gerne være med til at ændre hestevelfærden i Spanien. ”

For at kunne overleve at have med vanrøgte og mishandlede heste at gøre hver eneste dag, er der nødt til at ligge meget passion og motivation bag – og det må man sige, at der gør hos Signe.

Hendes største ønske er at der ikke er nogen heste, der skal blive behandlet dårligt, og derfor kæmper hun også for at ændre den generelle hestevelfærd i Spanien.

“Bare fordi det ikke er i Danmark, det sker, kan vi ikke bare lukke øjnene”.

Claus Toftgaards indsats for hestene på internatet

Da internatet er 100% frivilligt drevet, tager de imod al den hjælp, de overhovedet kan få. Blandt andet har Claus Toftgaard været på internatet i en hel måned – kvit og frit. Hver dag behandlede og trænede han hestene, og Signe og de frivillige lærte mange øvelser, de løbende kan bruge på hestene. Signe er meget begejstret for Claus’ insats og siger: “Det var helt fantastisk – og han er helt fantastisk. Det bærer bare frugt på en anden måde, og det kan inspirere andre. Det er lige præcis sådan noget, vi har brug for.”

Claus Toftgaard hjælper en af hestene i Spanien.
Her ses Claus Toftgaard sammen med hesten 3/4, som han blandt andet kom forbi og behandlede igen for ca. 2 uger siden. Foto: A better life 4 horses – Spain.

Hvad kan du gøre for at hjælpe

Hvis du gerne vil hjælpe Signe og hendes internat, så kan du både støtte økonomisk, donere materielle ting, så som brugt udstyr eller foder, være frivillig på internatet, bliv medlem af organisationen eller følge dem på Facebook og støt med positiv opbakning.

Er du beskæftiget i en virksomhed inden for hestesektoren, kan du naturligvis også donere. Foder, udstyr, behandlinger og lignende modtages med største glæde.

Se mere på internatets facebookside (som du finder nedenunder), hvor du også er velkommen til at kontakte Signe, hvis du har nogle spørgsmål eller gerne vil hjælpe.

Læs også: Donér dit brugte udstyr og hjælp dansk hesteinternat i Spanien

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce