At ride i naturen kan både skåne og styrke dig og din hest – også om vinteren

Naturen set fra hesteryg er noget ganske særligt. Nogle ryttere dyrker ligefrem ridningen i det fri på daglig basis, mens andre bruger det som supplement til en anden form for ridetræning. Også mange topryttere har – heldigvis – fået øjnene op for, hvor vigtigt det er at lade hesten bevæge sig uden for ridebanens fire hjørner. Hvor vigtigt det er at lade sin hest være hest i den natur, som den er skabt til at bevæge sig i. Her får du endnu flere grunde til at det er godt at ride i naturen.

Men måske er du alligevel lidt skeptisk? For hvordan kan det være lige så givende for en dressurhest at ride en tur i skoven som at træne sine øvelser hjemme på ridebanen? Hvordan kan en springhest blive bedre til at komme over store forhindringer, blot ved at gå lidt frem og tilbage i naturen i ny og næ? Det kræver en helt naturlig forklaring – i bogstaveligste forstand.  

Annonce

Færre skader 

Som nævnt er heste er skabt til at opholde sig i naturen. De er skabt til at gå i et varierende typer af terræn, til at klare vind og vejr og ikke mindst til at sanse og opleve nyt hver eneste dag. Fordi størstedelen af verdens heste i dag ikke længere er vilde, men bruges som sports- og hobbydyr, så udsættes de naturligt nok ikke for de samme forhold, som de gjorde engang. 

Det betyder, at selvom en hest trænes dagligt på for eksempel en ride- eller ovalbane og er i god form, så bliver dele af dens krop aldrig stærkere. Det er med andre ord de samme muskler hesten bruger, når den dag efter dag bliver trænet på det samme underlag, og derfor er der også muskelgrupper, som ‘svigtes’. Det kan hurtigt medføre skader, hvis hesten får lavet en forkert bevægelse på folden eller pludseligt skal bevæge sig rundt i sne eller mudder, som sjældent kan undgås i danske klima. 

En hest kan altså have nok så stærk en overlinje eller nok så solide muskler på dele af kroppen, men der vil stadig være dele, som er mere skrøbelige – og det er ofte dér skaderne viser sig. At ride sin hest en tur ud i terrænet er med til at styrke de muskelgrupper, sener og knogler, som ikke aktiveres tilstrækkeligt under den normale træning. 

Læs også: 4 grunde til, at enhver hest fortjener at blive redet i naturen

Islænder rides i sne.
Forår, Sommer, efterår, vinter – alle typer heste har kun godt af at ride i naturen hele året rundt. Foto: Arkiv.

En aflastende fridag 

Derudover er det også sundt for hesten at variere den måde, hvorpå den bevæger sig. Som springrytter kan man vælge at sætte springene lidt ned og som dressurrytter kan man huske på ikke altid at lave de samme øvelser – men det er ikke nok. Hesten vil stadigvæk bruge de muskler, den er vant til og slide på de dele af kroppen, som den plejer. Det kan i sidste ende medføre skader på grund af overanstrengelse. 

Annonce

Det betyder dog ikke, at man bør give sin hest helt fri for at aflaste den. Tværtimod. Lige såvel som de fleste heste har bedst af at kunne bevæge sig frit rundt på en fold, når de ikke rides, så kan en ‘fridag’ også bestå af en tur i terrænet. Det handler blot om at lave noget helt andet end det, hesten plejer. Så kan de muskler, led og knogler, der normalt bliver belastet, skånes for en stund. Når det handler om at undgå skader, er der altså hele to fordele ved jævnligt at tage sin hest med ud i naturen: Det styrker de dele af hestens krop, som er svagest, og det aflaster dem, som er stærkest – og som gerne skulle blive ved med at være det. 

Koordination, smidighed og balance 

Fordi naturen er fyldt med små fysiske udfordringer er en tur i det fri også med til at forbedre hestens koordinationsevne. Pludselig skal den holde øjnene og ører åbne og bemærke hvor den træder. Samtidigt skal den også være opmærksom på sin rytter. Det er ikke så lidt krævende endda. 

Du skal altså ikke være bange for at ride, hvor der ligger grene og blade, eller hvor der måske står et par afskårne træstubbe – så længde du gør det med fornuften i behold. At skridte eller trave langsomt i et kuperet terræn er i dén grad både fysisk og mentalt udfordrende for din hest, og det kan virkelig styrke dens evne til at bedømme afstande og koordinere sine bevægelser. For hvordan skal den nu træde for at undgå det hul? Og hvor højt skal den løfte sine ben for at komme over den træstub? Så længde du tillader hesten at passere naturens små forhindringer i sit eget tempo og giver den godt med plads på tøjlen, så skal det nok gå fint. Det kan tilmed forbedre dens balance og smidighed. Som rytter skal man ikke være bange for at stole på sin hest og lade den prøve selv – for det er det, som styrker den. 

Læs også: 6 grunde til, at du bør ride i terrænet

Fornyet motivation 

Sidst, men så absolut ikke mindst, er ridning i naturen med til at give din hest en stor og meget nyttig motivationsindsprøjtning. Forestil dig, hvordan det er at være hjemme på din egen matrikel i flere dage og så endelig kunne komme ud og se lidt mere af verden. Forestil dig, hvordan det er, når nogen fortæller dig, at du virkelig har arbejdet hårdt og gjort det godt de sidste par dage, så nu skal du få lov til at komme ud og have det sjovt. At se noget andet. At føle noget nyt. Det er præcis, hvad hesten oplever. 

Annonce

At ride i naturen gør derfor ikke bare noget fysisk godt ved din hest. Mentalt giver du den også en kæmpe gave. De fleste ryttere vil med det samme kunne mærke, hvordan hesten trækker lidt mere på tøjlen og øger sit tempo – for ikke at tale om ørerne, der som regel ikke peger andet end fremad hele vejen. Det er fantastisk at kunne mærke, hvordan ens bedste ven får fornyet energi. Alene den følelse kan også øge rytterens motivation. Dog er det også det faktum, at man tillader sig selv at gøre noget andet, som virkelig kan påvirke sindet positivt. For det at ride en tur er ikke at springe over, hvor gærdet er lavest. Det er ikke “bare en tur”, men en helt naturlig og nødvendig del af jeres træning, som de færreste kan undvære. At ride ud i naturen kan give jer en fornyet træningslyst og en følelse af, at I har givet plads til at gøre noget andet, som også er sjovt. 

Et jævnligt eventyr ud i terrænet kan på én gang styrke og skåne en ekvipage både fysisk og mentalt. Hvis du stadig er skeptisk, så er der kun én ting at gøre: Prøv det af. I gang med at ride i naturen. 

Sådan får du noget ud af at ride i naturen om vinteren
  • Rid ud i naturen minimum en gang om ugen for at opnå en effekt – og rid gerne langt.
  • Udnyt naturens forskellige underlagt. Rid lidt på asfalt lidt i blød jord og lidt i vand, alt efter hvad hvad du har mulighed for.
  • Pas på med at ride for længe ad gangen på krævende underlag som for eksempel dybt sand eller mudder. Men undgå det heller ikke fuldstændigt, da det er med til at styrke din hest.
  • Udnyt terrænet. Rid op og ned ad bakker – også de helt stejle. Gå eller spring over grene og træstammer og rid igennem vandpytter og små vandløb.
  • Træn et par af de øvelser, som kræver ekstra bevågenhed hos hesten – for eksempel parader, overgange og temposkift. Hesten lærer at lytte, selvom der sket nyt omkring den.

Kilder

FEI: 5 reasons Why Cross-Training is Good for Your Horse

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce