6 tips til at klippe uden tvang og utryghed

Brrrr, det er blevet koldt og blæsende! Det betyder, at din hest er i gang med at sætte sin vinterpels, og dermed er det tid til at tage stilling til, om den skal klippes. Malgré Tout har talt med Tine fra hesteklip.dk og videregiver her hendes bedste råd.

Hvilken klip skal min hest have?

Tine fortæller, at man ikke kan sige noget generelt om, hvilken klip en hest skal have. Der skal tages individuelle hensyn til, hvordan hestens staldforhold er, hvor meget den bliver redet samt, hvilken type hest, der er tale om. Skal Tine nævne en klip, som hun synes, der fungerer til mange heste, så er det den såkaldte “Bell klip,” eller det man også kalder en irsk klipning, hvor hele hestens hals og bringe klippes i blød bue op over skulderen. Det efterlader pels op over krydset, hvor hesten kan have glæde af at holde sig lun. Tine fotæller også, hvad der måske kommer bag på nogen, at mange heste faktisk ikke behøver at få dækken på, hvis de blot har fået en mindre klipning. Det gælder eksempelvis de islandske heste eller andre heste, der har kraftig pels. Allerede efter få dage er hestens underpels nemlig vokset ud igen, og så fryser den ikke, fortæller Tine.

Annonce

Vil du klippe selv? 

Hvis du selv vil klippe din hest, skal du have fat i en klippemaskine, som er tilpasset den hest, du skal klippe. Pelsstrukturen er markant anderledes på en fuldblodshest end den er på eksempelvis en islandsk hest. Oveni kommer der forskelle i temperament, som der også skal tages hensyn til. Det kræver lidt research, og det kan være en lidt større investering at købe godt og stabilt udstyr, som passer til din hest. Dog kan du med fordel hos mange rideudstyrsforretninger leje en klippemaskine. Fælles for alle der klipper selv, er, at du skal huske rigeligt med klippeolie og et ekstra sæt skær – på den måde undgår du at stå med en halvt klippet hest, som du ikke kan blive færdig med. Pigerne bag hesteklip.dk anbefaler også, at man aldrig sparer på skærene til klippemaskinen – originalmærker af en god kvalitet koster 300 – 400 kr for et sæt med over – og underskær, men de gode og dyrere skær holder meget længere, tåler efterslibninger og giver et bedre klipperesultet.

Klædt på til at klippe din hest

Når du har maskinen på plads, er tiden kommet til at rette opmærksomheden mod dig selv. Afklippede hestehår har det med finde vej til alle revner og sprækker, så derfor er det god idé at finde en gammel og udtjent ridejakke frem, som du ikke er specielt øm overfor. Luk den godt i ærmerne så du ikke får hestehår ned ad armene. Gode klippebukser er også ideelt. Helst nogle, der let kan børstes rene bagefter. På fødderne skal du finde det robuste fodtøj frem, og meget gerne med ståltå, eller gode staldstøvler, så du undgår for meget smerte hvis du skulle blive trådt over tæerne.

Den gode placering når du klipper hest

Når du skal i gang med at klippe din hest, skal du bruge en forlængerledning, så du kan nå hele vejen rundt om hesten. Sæt forlængerledningen i stikkontakten og placer den omhyggeligt langs med væggen, så du minimerer risikoen for, at en hest kommer til at træde på den. Tænk også over, at dine staldkammerater ikke skal falde over ledningen, hvis de skal igennem en dør el. lign. hvor din ledning måske krydser. Vælg altid et sted i stalden, hvor der er så få som muligt, som skal forbi dig. Det er forstyrrende for klippeprocessen, hvis fodervogne og ryttere med sadler skal forbi, mens du er i gang med at klippe. Det anbefales, at der som minimum altid er én anden person i nærheden, når du klipper hest. Skulle din hest blive forskrækket, så du kommer til skade, er det rart, at der er en, som kan træde til.

Annonce

Den hyggelige klippestund

Måske er du så heldig, at din hest ikke er bange for at blive klippet – det kan både være fordi – den har prøvet det mange gange før eller fordi, din hest bare har et godt og roligt temperament. Ligegyldigt hvad, anbefaler pigerne fra hesteklip.dk, at man altid starter med at vise trimmeren til hesten.

Følgende fremgangsmåde fungerer for de fleste heste:

Når hesten snuser til klipperen, roser du hesten. Ofte er det fint nok med et venligt ”dyyygtig” eller en strøg på halsen med den frie hånd. Du kan også alliere dig med en pose gulerøder eller snacks.

Du kan nu berøre hesten på skulderen med den slukkede trimmer og rose hesten igen. Brug rigelig positiv forstærkning. Og sørg desuden for at din hest er bundet med sikkerhedskarabiner, så det ikke ender galt, hvis den panikker. 

Træd nu et skridt tilbage og tænd maskinen. Hesten spidser nok øren og kigger på den, men hvis den ellers forholder sig i ro, så ros den igen og sluk trimmeren efter kun få sekunder. Gentag denne procedure så mange gange det er nødvendigt og indtil din hest slapper af.

Hvis det gik fint, stiller du dig helt hen til hestens venstre skulder og har trimmeren i venstre hånd. Dvs. du står nu mellem hesten og trimmeren. Tænd trimmeren igen og ros hesten, hvis den står stille. Du kan nu berøre hesten med den tændte trimmer. Kun få sekunder og  – igen – hvis hesten viser den ønskede reaktion, så ros og sluk trimmeren.

Prøv nu at ”strigle” hesten med den tændte trimmer. Dvs. at du lader trimmeren køre/brumme, men du klipper ikke. Du fører den blot hen over hesten, som hvis du var i gang med at børste med lange strøg. Start ved skulderen. Gå videre til ryg, mave og bagpart. Gå tilbage til skulderen og så lidt op ad halsen. Hvis hesten accepterer dette, så er der STOR sandsynlighed for, at den ikke reagerer synderligt på den store klippemaskine

Læg den lille trimmer væk – der må ikke ligge ledninger og flyde. Du selv eller en anden kan falde i dem. Tag nu den store klippemaskine frem og gentag trinene fra starten af, sådan at hesten er afslappet og ikke stresser, når du hiver den store maskine frem.

Klar til at klippe

Hvis det er gået godt med at vænne hesten til klipperen, er du klar til arbejdet. Det anbefales at starte på skulderen, hvor hesten kan se, hvad klipperen laver, men ikke sparke ud. Når du er i gang med klipperen, så giv dig god tid – det nytter ikke noget at jappe igennem – så klipningen bliver sjusket. Det tager lige så lidt tid at lære klippemaskinen at kende og vide, hvordan den skal ligge i hånden samt, hvilke vinkler der er gode. Hold pauser med jævne mellemrum, hvor du fortæller hesten, at den er dygtig. Så kan du også lige få smurt skærene.

Skal hesten have en godbid?

For de fleste heste er det ikke nødvendigt, at fodre den på staldgangen, men for den meget anspændte hest kan det være en god idé at lære hesten, at når den accepterer klippemaskinen og står stille, mens den er tændt, så får den en gulerodsstump, i mens du fjerner dig lidt med klipperen – og dermed letter presset på hestens nervesystem. Ifølge pigerne fra hesteklip.dk lærer de fleste heste hutigt at forbinde den ønskede adfærd med, at de får lidt ro og en gulderod. Du arbejder dig gradvist hen i mod. at hesten kan stå længere og længere tid uden at få en gulerod. Hvis hesten flytter sig væk fra klippemaskinen, skal du stille og roligt flytte dig med, da hesten jo ikke må opnå, at den kan flygte fra klipperen – når den står stille skal du slukke klipperen og give en godbid inden for samme sekund. metoden kendes fra såkaldt klikkertræning – og går i alt sin enkelthed ud på at ønsket adfærd belønnes med det samme – og dårlig adfærd ignoreres.

Annonce

Gode hjemmelavede ørepropper

Til den meget nervøse hest kan man bruge hjemmelavede ørepropper – som tager det meste af lyden fra klipperen. Til det skal du bruge vat og nylonstrømper. Put vattet ned i nylonstrømpen og stop proppen godt ned i hestens øre. De skal sidde godt fast, da hesten eller blot vil ryste dem ud. Fordelen ved at bruge denne metode er, at det er nemt at få vattet ud af hestens øren, når du er færdig med at klippe.

Artiklen er oprindeligt bragt i oktober 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce