Kinesiotaping – hokus pokus eller ej?

Alternative behandlingsformer bliver mere og mere populære. Ikke kun til mennesker, men i høj grad også til vores firbenede venner – og hestene er ingen undtagelse. Osteopati, kraniosakral og laserterapi er efterhånden velkendte behandlingsformer, men hvad er det lige, det dér såkaldte kinesiologitaping – eller bare kinesiotaping – kan? Er det ikke bare ren hokus pokus? Det giver vi dig et grundigt og kritisk svar på her.

Kinesiotapens oprindelse og funktion

Kinesiotaping er især brugt af sygehuse og fysioterapeuter, hvor sportsudøvere, ældre mennesker og andre med skader behandles med kinesiotapen for at fremme kroppens naturlige helingsproces og afhjælpe muskel- og ledsmerter, kramper og stivhed. Og selvom det måske lyder lidt hokus pokus, så er der ikke umiddelbart tale om nogen form for “trylleplaster”. Derimod ligger der en ret fornuftig og meget anerkendt teknik bag.

Både tapen og teknikken bag er udviklet af en japansk kiropraktor med hensigten at styrke kroppens egne, selvhelbredende kræfter. Tapen kan sidde på huden – i hvert fald hos mennesker – i op til en hel uge, og det siges sagtens at kunne modstå vand.

Tapen er lavet af bomuld og akryl og virker ved at være elastisk på begge led. Når den strækkes ud og derefter trækker sig sammen, kan den arbejde som et ekstra lag hud, der trækker vævet under sig sammen og på den måde blandt andet giver en følelse af smertelindring og øget fleksibilitet.

Korrekt kinesiotaping siges at kunne…

  • Korrigere muskelfunktionen (ved fx skader)
  • Forbedre blodcirkulationen
  • Lindre smerter (både i muskler, sener, bindevæv og led)
  • Modvirke ledgnindninger (ved lidelser som fx kissing spines)
  • Forebygge overbelastninger

Kinesiotape til heste

Det samme gælder selvfølgelig for heste – og dog. For det er altså bare en hel del anderledes at tape en hestepels op sammenlignet med huden på et bart menneske. Derfor findes der specielle versioner af tapen udviklet til heste. For eksempel laver Back on Track en tape, der indeholder keramiske partikler, som efter sigende både kan bruges til heste, hunde og mennesker – et forhold, vi måske er lidt skeptiske over for. Hestefysioterapeut Katja Bredlau-Morich anbefaler, at man bruger kinesiotape af mærket Equi-Tape. Det er en type kinesiotape, der er mere kraftig og klistrer bedre fast til hesten pels end almindelig kinesiotape. Man kan også få det endnu kraftigere Rock Tape. Selv har Malgré Tout prøvet kræfter med den helt almindelige kinesiotape, som også sportsudøvere gør brug af. Og her må vi bare konkludere, at det ikke er stærkt nok. Det er nemt at påføre, men det falder lige så hurtigt af igen. Så du bør helt sikkert gå med Katjas anbefaling.

LÆS OGSÅ: Er massage godt for hesten

Kend hestens anatomi

Påsætningen af kinesiotape på en hest kræver et indgående kendskab til dens anatomi – ellers kan det være lige meget. I sin bog Kinesiology Taping for Horses giver Katja en komplet guide til, hvordan man som almindelig ejer anvender kinesiotape til sin hest. Desværre viderebringer hun kun i ringe grad viden omkring hestekroppens sammensætning, som er nødvendig at have for at kunne anvende kinesiotapen korrekt. Ser vi bort fra det, så lad os se nærmere på, hvad hun skriver.

Tapning af hestens muskler

Grundlæggende deler Katja sine teknikker op i taping af hestens muskler, bindevæv (fascia), lymfer, ar, hæmatomer og sener. Derudover forklarer hun om brugen af taping til dekompression og stabilisering. Vi kan selvfølgelig ikke gengive alt det, hun skriver, men vi vil kort forklare, hvordan man ifølge hende udfører kinesiotaping af hestens muskler.

Inden man taper en muskel op, skal man vide nøjagtigt, hvor den hæfter sig fast på knoglen. Det kan du som regel slå op – eller endnu bedre; du kan spørge din dyrlæge.

Før du stiller dig med saks og tape i hånden skal musklen aktiveres og rigtig gerne masseres. Skal du for eksempel tape hestens triceps op, så skal muskelgruppen strækkes ud ved at du stiller dig foran hesten og strækker dens forben så langt ud som muligt. Taget skal allerhelst holdes i ca. 30 sekunder, hvis du altså kan få lov.

Når du har gjort det, klipper du først kanterne på tapen runde, så de ikke kan sidde og stritte. Så påfører du tapen (som stadig sidder på rullen) i et stykke på 5-7 cm. Det skal gøres lige dér, hvor musklen binder til knoglen. Denne del af tapen skal ikke strækkes ud. Riv langsomt papiret af tapens underside, imens du gnider den fast i hårenes retning. Dette stykke tape skal ene og alene fungere som en form for hæftning.

Først nu skal du begynde at trække i tapen. Hold hånden fast dér, hvor tapen hæfter på hestens pels og stræk tapen ud, imens du glider en hånd hen over den udstrakte tape i pelsens retning, så den sætter sig fast. Når du er nået til det punkt, hvor musklen atter hæfter på en knogle, skal du igen slippe trækket og lade 5-7 cm sidde fast som en hæftning.

Nu mangler du bare at klippe tapen af rullen, klippe de kanterne runde og gnide hæftningen fast i pelsen. Den del af tapen, som du har strakt ud, skulle gerne begynde at trække sig sammen og danne krøller. Gør den det, og bliver den tilmed siddende, så har du gjort det helt rigtigt.

Her kan du se en video, hvor en amerikansk dyrlæge demonstrerer, hvordan man bruger tapen til at reducere muskelsmerter på sin hest. Læg blamndt andet mærke til, hvordan hun følger pelsens retning og lader første og sidste del af tapen sidde fast uden stræk.

Konklusion: Hokus pokus eller ej?

Vi tror på, at kinesiotaping kan gøre noget godt for vores heste. Men det skal gøres rigtigt og med en tape, der er beregnet til det. Og selvom man kan læse sig til meget og det er sjovt at lege lidt med det selv, så må vi nok indse, at vi “almindelige hestemennesker” aldrig vil kunne tape vores heste op lige så præcist og virkningsfuldt som en professionel. Men er det ikke også lige netop derfor, at vi har vores dyrlæger, hestefysioterapeuter og så videre? Får man en uddannet dyrlæge til det, så tror vi i hvert fald ikke, at der er tale om hokus pokus, men om en behandlingsform, der virkelig fortjener at blive bredt ud. Og det skal gøres af folk, som ved, hvad det handler om. Hvad mener du?

Læs også: (betalt indhold) “Ingen heste er dumme. Der er altid en grund”

Kilde: Bredlau-Morich, Katja (2017). Kinesiology Taping for Horses. USA: Horse and Rider Books.

Artiklen er oprindeligt bragt i september 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce