Islændere og springning: Et sjovt afbræk fra den daglige træning

Springtræning kan have rigtig mange fordele, og der er mange ryttere, der gør brug af det i deres ugentlige træningsprogram. Det gælder blandt andet også nogle af de ryttere, som rider islændere. En af de ryttere er Christine Loke, som elsker at springe på sin hest Kiljan. Her fortæller hun, hvorfor og hvordan hun springer med sin islandske hest.

Annonce

Du kan følge med i Christines træning på sin Instagram-profil.


Læs også: Tølt: Sådan træner du den behagelige gangart

Hvorfor springe med sin islænder?

Det første spørgsmål til Christine handler om, hvorfor hun har valgt at springe med Kiljan, og her svarer Christine:

“Da jeg i sin tid satte det første lille spring op, var det mest for sjov. Dengang var min islænder ikke så skarp i de gangarter hans race ellers er så kendt for, så fokus var i stedet lagt på dressur og spring. Jeg var vild med springningens fart og sus, og det var min hest også. Med tiden lærte han at mestre sine gangarter – men springningen, den har vi aldrig lagt på hylden. Den dag i dag er der lidt mere fokus på formålet bag.”

Jeg bruger springningen som et sjovt afbræk fra den daglige træning, og i samme omgang som et effektivt værktøj mod en bedre præstation i dressur og gangarter. 

Christine Loke springer på sin islandske hest Kiljan.
Christine og Kiljan er også glade for at ride alrid, hvor de kan få lov til at udfolde sig. Foto: Privat.

Det praktiske

Når det kommer til det praktiske ved springningen, forklarer Christine:

“Vores træning varierer alt efter, hvad formålet er. Normalvis er højden ikke det vigtigste, så længe hestens bevægelsesmønster adskiller sig fra, hvordan den normalt ville gå. Jeg gør ofte brug af enten løftede bomme, naturspring, gymnastikspring eller løsspring, og jeg gør det gerne en gang om ugen. Spring af baner gør vi næsten kun op til et spring- eller alridsstævne – eller for variationens skyld.”


Fordele for rytteren

Christine lægger vægt på, hvad springtræningen giver hende, og hun sætter fokus på vigtigheden af variation i træningen.

“Der findes ikke noget bedre end at lave noget sjovt og varieret, der samtidig styrker den videre træning. Og det er lige præcis dét, springning gør! Derudover er det også god træning for rytteren, da det styrker ens reflekser og balance, samt overblik og koordination, noget vi har stor gavn af i den videre træning.”

Annonce

Springning er anderledes, springning er sjovt og springning er træning.

Læs også: Det danske islænderlandshold er et af verdens bedste – mød 4 ryttere

Fordele for hesten

Ud over de fordele der er for rytteren, nævner Christine også, hvad hendes hest Kiljan får ud af deres springtræning.

“Gennem spring og bomme kan man træne både styrke, balance og koncentration, uden at gå død i dressur og sandkasse. Springning er ofte til stor gavn for den islandske gangartstræning, da der under selve springet er et øget fokus på hestens ryg og bagpart. Personligt fik min hest en meget større rummelighed, opdrift og bæring efter regelmæssig springning, hvilket vi har nydt godt af på ovalbanen. En ugentlig spring eller bomdag giver derudover også variation i den daglige træning. Variation er en vigtig nøgle til en velfungerende hest. Variation er godt for mig, og variation er godt for min hest.”

Christine Loke løsspringer med sin islænder Kiljan.
Løsspringning kan være en rigtig godt, når man skal lære sin hest at springe. Foto: Privat.

Et godt råd til andre islænderryttere

Afslutningsvis kommer Christine med et godt råd til andre islænderryttere, som også gerne vil prøve kræfter med springning på islændere.

“Hvis hverken du eller din hest har erfaring med springning, er det vigtigt at I starter stille ud. Selvom vi mener, at vores islandske heste har hele pakken, så ligger springteknikken ikke altid så lige for, som hos de langbenede springvenner. Gangarterne kan ofte komme i vejen, og derfor skal du have rigelig med tålmodighed og tage et skridt ad gangen. Løsspringning er ofte et godt sted at starte, da hesten ikke skal forholde sig til eventuelle signaler fra ryggen, men blot fokusere på sig selv og springet.”

Skab selvtillid og tag det i hestens tempo. Og når det så er sagt, så spring ud i det! 

Læs også: Løsspringning – hvorfor og hvordan

Husk, at du kan følge med i Christine og Kiljans træning og få inspiration til, træningen af islændere.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce