Intrinzen-øvelser: Øg hestens kropsbevidsthed med klikkertræning

Som rytter er det næppe nyt for dig at høre om vigtigheden af kropsbevidsthed. Når du sidder i sadlen, skal du hele tiden være bevidst om, hvordan du med ganske få og blide signaler indvirker på din hest. Det kræver, at vi har en stærk krop i balance. Men har du nogensinde tænkt over, hvad det betyder for træningen, at også din hest er stærk og har en god kropsbevidsthed? Her får du hestetræner Ellen Sauers introduktion til intrinzen-øvelser, som styrker din hests kropsbevidsthed og dermed jeres samarbejde fra både jorden og i ridningen. Øvelserne tager udgangspunkt i klikkertræning og intrinzen. Hvis sidstnævnte er nyt for dig, får du selvfølgelig en kort gennemgang.

Annonce

Læs også: 4 ting, som også kan bruges til jordarbejde

Intrinzen-øvelser kort fortalt

Intrinzen er nogle træningsprincipper, som fokuserer på at forstærke hestens initiativ til at bevæge sig ved primært at belønne dens forsøg gennem klikkertræning.

Målet er, at hesten får lov til at udforske sin egen balance, stabilitet og bagbensbelastning, uden at træneren påvirker eller guider hesten med pres. I stedet designes øvelser og opgaver blandt andet med brugen af forskellige underlag og targets, så hesten selv tilbyder bevægelse, hvormed kompensering og eskalering af pres kan undgås.

Dette gør øvelserne ideelle til genoptræning og kan være et alternativ til den daglige ridetræning eller et tillæg til din nuværende klikkertræningspraksis. Her introduceres du til tre øvelser, som du og din hest kan gå på opdagelse i med hensyn til kropsbevidsthed og balance. De sætter også krav til din egen timing, tålmodighed og kreativitet.

Læs også: Jordarbejde: 5 øvelser, du nemt og billigt kan lave med din hest

Intrinzen-øvelser
5-årige Fazion udforsker vægtforskydning i eget tempo. Jo længere, du står tilbage, jo bedre kan du se hvad der sker i hestens krop. Foto: Privat.

Intrinzen-øvelser

Her kommer tre intrinzen-øvelser, som ifølge Ellen Sauer kan hjælpe din hest til at opnå øget kropsbevidsthed og selvkontrol.

1. Opstart af Power Pose

Power Pose er en øvelse, som på sigt giver hesten corestabilitet og kropsbevidsthed til at kippe i sit bækken, lægge vægten tilbage og løfte lansemærket samt den forreste del af ryggen for at modvirke en rytters vægt ned på hestens rygsøjle under ridning. Øvelsens første trin er at lære hesten at vægtforskyde tilbage uden hjælp fra mennesket.

1. Hesten inviteres til at placere forbenene på eksempelvis en palle. Se, om du kan placere dig ud for hestens skulder eller sadelleje.

2. Hesten vil måske vælge at bakke af underlaget og dermed lave en vægtforskydning bagud, inden den løfter sit forben fra underlaget. Her er din mulighed for at klikke – og dermed rose – din hest i vægtforskydningen tilbage.

3. Giv gerne (hurtigt) din hest belønningen foran den direkte efter klikket, så den strækker sig lidt frem efter godbidden, og du måske kan nå at stoppe hesten i at tage et skridt tilbage.

4. Når din hest fanger idéen om at bevæge sig tilbage, kan du begynde at være kritisk med, hvad du klikker for, så du nu kun klikker for vægtforskydninger og ikke et decideret bakskridt. Dermed forfiner du din hests bevægelse.

5. Nu kan du også sætte signal på, så det er dig der starter bevægelsen.

6. Jo stærkere og mere tryg din hest bliver med vægtforskydning, jo mere kan du bevæge dig væk fra underlaget og bruge øvelsen eksempelvis som en halv parade for et afsæt til, at hesten bevæger sig frem.

16-årige Picasso er meget velkendt med Power Pose, og han er derfor tryg i at vægtforskyde så meget, at forbenene kan løftes fra underlaget på hans eget initiativ. Foto: Privat.

2. Target-træning på underlag

Med denne øvelse kan vi træne hestens stabilitet og balance. Hesten trænes til at søge efter et target med sin mule (altså et næse-target), som især kan være god træning på forskelligt underlag.

1. Hesten inviteres til at placere forbenene på enten en palle, madras eller andet særskilt underlag.

2. Præsenter hesten for et target. Det må gerne være et langt target som eksempelvis et isolationsrør placeret for enden af en pisk, som du kun bruger som næse-target.

3. Klik hesten, når den kigger eller vender sig efter dit target. Den behøver ikke røre target med sin mule.

4. Når hesten har fanget idéen, kan du begynde at udfordre dens stabilitet ved at placere dit target i forskellige positioner. Placér det for eksempel over ryggen på hesten, så den kigger væk fra dig.

5. Er du startet op på Power Pose, kan du prøve at koble de to øvelser sammen; at din hest kan vægtforskyde tilbage samtidig med, at den kigger en anelse til siden. Vær igen opmærksom på at klikke og belønne for selv det mindste forsøg til at begynde med.

Intrinzen-øvelser med target
Mens hesten står på underlaget kan et langt target rækkes over hestens ryg, så hesten kigger væk fra dig. Tilbyder din hest at vægtforskyde (fra opstart Power Pose), kan du sagtens kombinere de to øvelser. Foto: Privat.

3. Pantherwalk

Med denne øvelse kan vi arbejde med hestens mobilitet og balance, hvor hesten trænes til at gribe ud efter et target med sine forben (altså et ben-target). Det kan både bruges i skridt, trav og galop.

Så snart din hest forstår at ramme forbenet på target, skal du kombinere det med skridten. Gå afsted med din hest, præsenter bentarget og vent på hestens initiativ: Klik!
Vær dog opmærksom på, at klikkertræning virkelig kan sætte gang i hestens motivation, så vær sikker på, om du træner og klikker for dét, som du gerne vil have hesten tilbyder på eget initiativ også. Foto: Privat.

1. Et langt target – som er et andet end dit næsetarget fra øvelse 2 og mindst en dressurpisks længde – placeres, så hesten rammer det med ét af forbenene. Det skal hesten klikkes for. For at opnå dette kan dit target placeres enten:

  • Foran hesten liggende på jorden, hvis du har en hest, der er tilbøjelig til at skrabe på ting med forbenene for at undersøge.
  • Foran hesten mens den skridter, så den ’går ind’ i dit target.

2. Nu øger du sværhedsgraden fra ét skridt til to skridt og så videre.

Din position er vigtig

Vær opmærksom på, at din position meget vigtig sammen med længden af dit ben-target. Jo længere, du kan placere dig tilbage mod hestens sadelleje, jo mindre sandsynligt er det, at hesten ved et uheld rammer dig over skinnebenet. Hestens balance bliver typisk meget udfordret, hvilket forårsager hesten ’vælter’ ind i skulderen. Derfor er det god træning, men det er også vigtigt, at du tænker over en sikker position i forhold til hesten. Det er dog helt okay, hvis hesten vælter. Flyt dig, og lad hesten vælte, så den lærer at balancere sig selv. Deri ligger træningen for hesten. Kig selv fremad og placer dit target væk fra dig selv.

Når hesten begynder at forstå, at det gælder om at ramme target med ét af benene (det vil sige, at du ikke klikker hesten, når den rammer dette target med næsen), kan du øge sværhedsgraden. Det gør du ved at gå ved siden af hesten i skridt, præsentere target og se, om den kan begynde at lave skridt efter target, mens den er i bevægelse.

Rigtig god fornøjelse med intrinzen-øvelserne.

Annonce

Læs også: 12 ting du kan lave med din hest – uden at være på ryggen

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce