Hvad karakteriserer et mildt bid? Og findes det overhovedet?

Bid er virkelig noget, som kan være kilde til frustration og debat i hesteverdenen. Det er for mange mennesker en lidt uoverskuelig verden, for der findes et hav af bid på markedet. Det er lidt af en jungle at finde rundt i de mange typer, funktioner og materialer. Bidindustrien er stor og der udvikles hele tiden nye bid, som alle slår på at kunne løse en bestemt udfordring. Nogle bid påstås at være ekstra milde for hesten, mens andre er lavet specielt til ”stærke” heste.

Mange har nok hørt om at et bid kan være mildt eller hårdt, men hvad betyder det egentlig? Det er et emne, som en række fagpersoner tager op i bogen Horse Management and training.

Læs også: Tandlæge: “Jeg oplever hestetænder, der er tydeligt formet efter biddet”

Mange faktorer spiller ind

Helt enkelt er spørgsmålet om et bids hårdhed dog ikke. Der er mange faktorer, der indvirker på om et bid er hårdt eller mildt, så som anatomi, holdning, hestens uddannelsesniveau samt rytterens færdigheder og balance.

Et bid, der fungerer godt for én rytter på én bestemt hest fungerer muligvis ikke for en anden rytter på den samme hest. Netop fordi der er så mange faktorer, der påvirker hinanden.

Annonce

Hestes præferencer er forskellige

En anden faktor som påvirker biddets indvirken, er noget så simpelt som hestens præferencer. Nogle heste kan bedst lide to- eller tre-delte bid med løse eller faste bidringe, mens andre foretrækker et stangbid, som ligger mere stille i munden. Det er derfor stort set umuligt at sige noget konkret eller lave en fast opskrift for hvilke bid, der især er gode til bestemte typer heste eller heste i en bestemt alder.

Bid på række
Der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til et bids hårdhed. Foto: Arkiv.

Hårdheden bestemmes til dels af hænderne, der holder tøjlerne

Selv et såkaldt mildt bid kan blive til et hårdt bid, hvis rytteren rider med meget stram kontakt på tøjlerne. Og et såkaldt hårdt bid kan også bruges på en mild måde, hvis man giver hesten plads på tøjlen. Derfor er det ifølge forfatterne til bogen rytterens ansvar at bruge biddet rigtigt og til mindst mulig gene for hesten.

Læs også: Bidløs ridning kan mindske en række smertesignaler hos heste.

Let kontakt vigtig for god kommunikation

Hestemunden er meget sensitiv. Pludselige træk i tøjlen eller konsekvent ridning med korte tøjler vil derfor kunne give hesten ubehag eller smerter. Potentielt kan det af hesten opfattes som en form for straf. Af samme grund konkluderes det i bogen, at en let kontakt på tøjlen er afgørende for et godt samarbejde med hesten.

Korrekt montering og størrelse er afgørende

Biddets indvirken er i høj grad afhængig af at biddet er korrekt monteret og at størrelsen af biddet passer til hesten. Hvis biddet eksempelvis er for langt, ændres placeringen og balancen i munden og dermed også biddets indvirken.

Hvis biddet er spændt for langt op i munden, mister biddet en del af sin effekt, da hesten hele tiden vil føle et pres i munden. Herudover er der en risiko for, at biddet kan lave skade på tænderne. Enten ved at det slår mod tænderne eller ved at hesten vælger at holde fast i biddet for at undgå smerter.

Bid
Et mildt bid har også i høj grad noget at gøre med hånden, der holder det. Foto: Arkiv.

Dobbeltbid – kun for erfarne ryttere og heste

Bogen beskriver et hav af bid. Blandt dem er løsningen med to bid, et kandar og bridon bid, som mange dressurryttere bruger. Målet med denne bidkombination er at forfine kommunikationen gennem vægtstangseffekten fra stangbiddet og muligheden for at påvirke den ene side af munden med bridonet.

Ved denne bidkombination bliver tungen presset nedad og tilbage selv uden pres fra tøjlerne for at gøre plads til biddene.

Ifølge forfatterne bør denne bidkombination kun bruges af veluddannede og fornuftige ryttere på højt uddannede heste, da det potentielt kan være et meget stærkt bid, der kan medføre store smerter for hesten, hvis det ikke bruges korrekt.

Annonce

Kilder

Anders Eriksson, Sara Nyman & Juha Nyberg: Horse Management and training – respecting the nature of the horse

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce