Hesteøkonomi: Undgå at pengene slipper op

Hesten er et dyrt bekendtskab. Det ved de fleste. Men selv den mest fornuftige og sparsommelige hesteejer kan stå i en situation, hvor bankkontoen er i minus. Det kan skyldes uforudsete dyrlægeregninger, en forsikring som er udløbet eller, at man har mistet jobbet. Økonomi er noget, de færreste i hesteverdenen snakker åbent om. Vi sætter i denne artikel fokus på hesteøkonomi og hvad du kan gøre, når uheldet er ude – så du ikke ender med at få røde tal på bundlinjen.

Læs også: Studie og hest – sådan lykkes det

Et dyr, der er dyr i drift

De månedlige udgifter til at holde hest kan svinge med flere tusinde kroner alt efter landsdel, faciliteter, undervisning, stævner, og så selvfølgelig om man har en hest, der er nøjsom at fodre på eller ej. Men uanset om man har en lille shetlænder til tricks og hygge, eller en stor varmblod med rødt pas, stempel og mange placeringer i bagagen, så er de grundlæggende udgifter nogenlunde ens.

Annonce

Vi har samlet de mest almindelige udgiftsposter her:

  • Lovpligtig ansvarsforsikring
  • Årlig vaccination
  • Årligt tjek af tænder og tandraspning
  • Gødningsprøver & evt. ormekur
  • Smed/Trimmer med regelmæssige intervaller (gerne 6 – max. 8 uger)
  • Opstaldning
  • Foder + stråfoder*
  • Strøelse*
  • Udgifter til udstyr
  • Undervisning og brug af faciliteter*

* Disse udgiftsposter kan variere alt efter om du er opstaldet på fuldpas-ordning og om du gør brug af eksterne faciliteter.

Du har måske flere udgifter end dem vi har listet her, men ovenstående poster er de mest udbredte blandt danske hesteejere, statistisk set. Udgiftsposterne vidner om, at heste langt fra er gratis at tage sig af og at der er en del pludseligt-opståede-udgifter, som kan komme ud af det blå. For at undgå, at du ender i finansiel ruin, har vi derfor samlet 5 gode råd til en god hesteøkonomi.

4 gode regler til en sund hesteøkonomi:

Vær på forkant med problemerne

Det er nemmere at forebygge end at behandle. En god smed med korte intervaller, veltilpasset udstyr og fornuftig fodring kan spare dig for rigtig mange ærgerlige udgifter på den lange bane. Det er nemlig altid sjovere at have et godt overblik over de faste udgifter – at forebygge fremfor at brandslukke – og ikke mindst have et godt sikkerhedsnet, hvis (når) uheldet er ude.

Et koncept, der i en årrække været almindeligt til mindre kæledyr, men nu også begynder at vinde frem indenfor hesteverdenen er sundhedsordninger på abonnementsbasis. Med en sundhedsordning samles faste årlige poster såsom vaccination, sundhedstjek, tandtjek, årlig kiropraktik og lignende i en samlet fast pakke. Den samlede udgift fordeles jævnt ud over alle årets måneder og prisen er fast, så man har fuldkommen styr på sine udgifter.

Læs også: Malgré Tout – At have hest på trods af alt

Lav et budget

Sæt penge til side hver måned – gerne på en separat konto nøjagtig som en almindelig budgetkonto – bare til hesten.
På den måde bliver de dyre måneder med indkøb af grovfoder, tandrasp, vaccination og lignende fordelt jævnt ud over hele året og du ved, hvor meget du kan tillade dig at snolde for når januarudsalget starter eller Store Hestedag nærmer sig.

Lav et klart budget – og følg op på det hvert år, hvor du sammenligner forventet forbrug med faktisk forbrug. På den måde kan du nemt se, hvor meget hesten koster hver måned og på hvilke punkter det evt. kan gøres bedre og billigere – så har du helt styr på din hesteøkonomi.

Annonce

Hav en buffer (til når uheldet er ude)

Uanset hvilken type hest du har – om den står opstaldet ude eller hjemme, I rider stævner eller bare en tur i skoven – så hav altid en buffer i dit budget. For der kommer ALTID uforudsete udgifter, når man har hest. Den specialsko dyret fik på i sidste uge, skal nok blive suget af i mudderet, bedst som der er lavvande på kontoen og hesten skal nok præstere at rive sit nye dækken i stykker eller få et spark, så det lige passer med weekendtakst, aftentillæg eller akutbesøg af dyrlægen. Med andre ord; Sørg for at have lidt ekstra på kontoen, når uheldet er ude.

Læs også: Hvornår skal du ringe til dyrlægen?

Husk sygeforsikringen

I dag er der kommet flere og flere forsikringsselskaber til, der tilbyder sygeforsikring uden krav og livsforsikring eller handelsundersøgelse. Det er dog oftest et forståeligt krav, at man kan fremvise en ren dyrlæge historik minimum 1 år bagud, samt underskriver en tro & love erklæring på, at hesten har været sund og rask. Hvis hesten har en skade fra tidligere, så kan du de fleste steder stadig få den sygeforsikret med forbehold for lige netop den pågældende skade. Og pengene er godt givet ud. Selvom der er selvrisiko på, kan nogle dyrlægeregninger sagtens havne på 5-cifrede girokort. Sammenlignet med dette, er selvrisikoen nemmere at sluge.

Veteranforsikringer, hvor ældre heste kan forsikres for akutte skader, såsom kolik, foldskader og lignende er også dukket op i løbet af de senere år og fås til meget fornuftige priser. Her dækker forsikringen dog ikke for alders- og slitage relaterede skader, men igen kan behandling af en kolik eller foldskade også hurtigt løbe op. Helt generelt er en sygeforsikring rigtig godt givet ud, da den giver sikkerhed og stabilitet i din hesteøkonomi.

Læs også: Værd at vide før du køber drømmeboligen 

Artiklen er oprindeligt bragt i august 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce