Spiser din hest varieret nok? – Nødvendigt for dens psyke og fysik

Annoncørbetalt artikel
St. Hippolyt logo

Hestens krop består af 400 forskellige grupper af mikroorganismer, og de har alle sammen brug for noget forskelligt at leve af. Derfor er det så hammervigtigt, at din hest – præcis som mennesker bør gøre det – får mulighed for at spise varieret. Det betyder ikke, at du skal skifte foderet ud hver måned. Men det betyder, at du bør kigge dig om efter et foder, som rummer så mange forskellige urter, græsser og fibre som overhovedet muligt – og så skal den selvfølgelig stå på en god græsfold og/eller have kvalitetsstråfoder. På den måde vil din hest spise varieret, og så mange mikroorganismer som muligt vil fungere godt. Det skaber i sidste ende en gladere og mere velfungerende hest.

Mikroorganismerne har brug for diversitet

Sammen med foderkonsulent hos St. Hippolyt, Marianne Sønderkjær, guider vi dig her igennem mikroorganismernes betydning for hesten, og hvad du kan gøre for at sikre, at din hest får et godt foder, der dækker alle mikroorganismernes behov. Mikroorganismerne har brug for diversitet i foderet.

Foderkonsulent Marianne Sønderkjær fra St. Hippolyt.
Marianne Sønderkjær med sin egen hest. Foto: St. Hippolyt.

“Diversitet er vigtig for hesten, fordi diversiteten i fodret fremmer de mange forskellige mikroorganismer i dens tarm. Antallet og hvilke slags mikroorganismer der trives, afhænger af hvad hesten får at spise.”

Marianne Sønderkjær, foderkonsulent hos St. Hippolyt.

Påvirker både hesten psykisk og fysisk

“Vi lever i en verden fuld af mikroorganismer både udenpå og indeni”, påpeger Marianne. “Tarmens mikroorganismer er en sammensætning af bakterier, vira, svampe og protozoer. Disse kan deles op i familiegrupper med mange familiemedlemmer, hvor nogle familier er meget gavnlige, andre er ok i mindre forekomst og andre vil direkte skade hesten. De gavnlige bakterier kender vi blandt andet som lactobaciller, bifido og eubakterier. Disse bakterier er familier med en masse familiemedlemmer. Alle har deres specifikke styrker og funktioner og alle har en fælles opgave i at udkonkurrere bestemte uønskede mikroorganismer”, forklarer hun.

Mikroorganismerne er også vigtige, fordi de påvirker hestens optag af blandt andet mineraler, altså salte, og vitaminer. Nogle mikroorganismer producerer for eksempel B- og K-vitaminer, som hesten skal bruge for at danne en sund pels, stærke hove og et godt immunforsvar. I fællestræk er deres opgave at fermentere fordøjelige fibre til kortkædede fedtsyre som er vigtig for hestens huld og energi.

“Fælles for alle de gavnlige bakterier er, at de forbedrer fordøjelsen og optagelsen af vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre nutrienter. De stimulerer også dannelsen af tarmens slimhindebeskyttelse, samt forebygger og sikrer at immunforsvaret ikke reagerer uhensigtsmæssig”, uddyber Marianne.

Glade mikroorganismer giver en glad hest

Forskning fortæller os desuden, at balancen hos mikroorganismerne kan have stor betydning for hestens mentale tilstand; om den for eksempel bliver nervøs eller ængstelig. Derfor er det så vigtigt, at man som ejer sørger for en varieret diæt til sin hest. Det er St. Hippolyts klare overbevisning. Mikroorganismerne lægger altså kort sagt fundamentet for, at din hest er velfungerende. Uden tilfredse mikroorganismer kan det være sværere for din hest at trives.

70 % sidder i tarmene

Særligt tarmen har brug for varieret kost. For tænk engang: Hele 70 % af hestens immunforsvar sidder i tarmene. Her arbejder de mange, mange mikroorganismer på, at din hests mave-/tarmsystem fungerer, så den kan have det godt. Og hvis ikke mikroorganismerne får den næring, der hver især har brug for, så vil din hest få problemer med fordøjelsen.

“Heste der bliver fodret ensidigt eller med for stor procentdel af korn i forhold til græs og fibre, ser vi at forekomsten af de bakterier og svampe som vi ikke ønsker for mange af i tarmen vil øges. Dette kan give symptomer som gasdannelse og/eller mave-tarmudfordringer. Hesten kan også tabe sig og have nedsat præstation”, forklarer Marianne og fortsætter:

“Noget der virkelig hæmmer de gode bakterier er, sukker, svampesporer i sit grovfoder eller korn, stress og uro. De fremmes af fordøjelige fibre fra græsserne og urter som marietidsel, koriander, anis, fennikel og pebermynte”.

Hest håndfodres med græs
Heste har brug for så mange forskellige typer næring som muligt, og derfor har de blandt andet behov for forskellige typer græs. Det kan sjældent lade sig gøre herhjemme, og derfor kan man få flere forskellige typer kraftfoder, som indeholder mange forskellige græsarter. Foto: Shutterstock.

Hvad skal der være i foderet?

Så er spørgsmålet bare, hvordan du sikrer, at din hest får en varieret diæt. Marianne påpeger, at der er flere ting, man som hesteejere kan gøre for at få mere diversitet i hestens foder.

“Hvis hesten kan tåle at få græs, så bør du sikre dig, at marken er stor nok, så den ikke bliver for nedspist. I jorden har græsfrø den samme kamp, som bakterierne i tarmen, i at få mest plads. Hvis marken bliver for nedspist, vil det være få arter der kommer hurtigst frem og andre mere langsom groende vil ikke få plads og det vil gå ud over diversiteten”, fortæller Marianne Sønderkjær.

Desværre er der en del heste herhjemme, som af flere årsager ikke kommer ud at gå på store græsfolde. Hvis det fortsat ikke kan lade sig gøre, kan man skaffe et grovfoder hjem, er indeholder mange græsser og urter, fortæller Marianne.

Som krybbefoder anbefaler hun, at man vælger et produkt, som indeholder en bred vifte af ingredienser med fokus på urter, fibre og olieholdige frø. Derfor er det vigtigt at læse sammensætningen bag på fodersækken og eventuelt få en fagperson til at hjælpe sig med at vurdere indholdet.

St. Hippolyts eget bud på et foder med variation

Der er ingen tvivl om, at der findes mange gode bud på et basisfoder, som kan give din hest den nødvendige, fodermæssige variation. St. Hippolyts eget bud er foderet NaturMüsli SOLO. Om det forklarer Marianne:

“Vi har for nogle år side udviklet Natur Müsli SOLO, som har et højt indhold af fordøjelige fibre og urter. Samtidig er det et produkt uden korn, hvilket sikrer et lavt niveau af sukker og stivelse. Der er samtidig et højt indhold af letoptageligt protein. hvilket sikrer til vedligehold og opbygning af muskler. Og så er der gode, essentielle fedtsyrer fra frø og koldpresset olie”.

Natur Müsli SOLO kan bruges til mange typer heste. Det er både godt til heste, der skal præstere på højt niveau og til heste, der ikke tåler for meget stivelse og sukker.

NaturMüsli SOLO er et energirigt fuldfoder, der har et højt indhold af råfibre. Det lave stivelsesindhold betyder blandt andet, at energien frigives langsomt, blodsukkeret holdes mere stabilt, og musklerne får en mere jævn og længerevarende energitilførsel.

Hør en foderekspert fortælle mere om diversitet

I denne livevideo kan du høre en anden af St. Hippolyts fodereksperter, Maja Mandrup, svare på jer læseres spørgsmål om diversitet i hestens foder.

Læs også | Annoncørbetalt: Dårlige hove? Ikke kun foderet har betydning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce