Giver du din hest taletid?

Som hestemenneske bliver man aldrig færdig med at lære af og med hestene. Det er noget af det, som jeg selv elsker ved at være hestemenneske. Jeg imponeres igen og igen af de ting, min hest lærer mig, de ting han lærer og af hvordan vores forhold udvikles.

I de senere år er vi blevet ekstra kloge på hestene, efter Rachaël Draaismas forskning blev tilgængelig for os alle i hendes bog om hestenes sprog og dæmpende signaler. Ved hjælp af den viden kan vi forstå hestene bedre og agere på det, som de fortæller os. For det er jo ikke kun et spørgsmål om at tilegne os viden. Den viden skal jo bruges til noget.

Læs også: Kend hestens signaler i stress-situationer

Fra viden til “wow”

Når vi begynder at forstå hestenes adfærd bedre og bruger den viden vi får konstruktivt i forhold til samvær, daglig håndtering, træning fra jorden og ridning, så er det at vi har mulighed for at give hesten en stemme. At skabe et reelt partnerskab, hvor vi lytter til hesten og den lytter til os. Det giver os mennesker en masse “wow-oplevelser,” når vi begynder at forstå hesten bedre og ser samspillet udvikle sig. Øvelser bliver nemmere. Samarbejdet i ridningen kører bare. Det bliver måske nemmere at læsse hesten i trailer. Wow!

Og det er ikke kun os mennesker, der reagerer med et “Wow” på den nye viden – det gør hestene også. “Wow, mit menneske lytter, forstår og reagerer”. Der er ingen tvivl om, at det er noget vores heste sætter pris på også.

Annonce

Fra “wow” til frustration

Vi får en masse spændende oplevelser med denne viden. Døre åbnes. Vi interagerer med hestene på nye måder. Måder, som nogle gange kan føles helt magiske, fantastiske og dejlige. Men… for der er et men. Jeg oplever indimellem i mit arbejde, at mine elever pludseligt bliver enormt frustrerede. Nogle gange sker der nemlig det, at hestene bliver så begejstrede for at vi lytter og lader dem “snakke”, at de åbner sig mere og udtrykker sig mere. De deler deres mening mere frit. Og de får måske udtrykt signaler vi endnu ikke har lært at forstå. Det gør, at deres adfærd kan opleves forstærket på en måde vi ikke forstår. Og det skaber grobund for frustrationer.

Vi træner måske med bom-øvelser vi har lavet “1000 gange” – og pludseligt vil hesten ikke gå over bommen og stresser op. Eller vi rider en tur på ponyen i skoven og pludseligt er der spøgelser bag hvert træ, selvom ponyen ikke plejer at vrikke med et øre. Og så er det nemt at blive frustreret. Og bliver vi frustrerede, bliver hesten det ofte også.

Hesten giver os masser af brugbar viden, hvis vi lytter. Foto: Shutterstock.

Ro på

Frustration er ikke nogen god ingrediens i partnerskabet med heste. Det ved de fleste nok. Det er derimod ro og tålmodighed, der skal til. Hvordan gør man så lige det, når man er totalt frustreret og har en hest, som man ikke føler man kan “nå ind til”?

Et af mine gode tip er, at du skal fokusere på at være nysgerrig. At du lader være med at se det som et problem, men i stedet tænker “Nå, interessant. Gad vide, hvad det betyder?” På den måde flytter du fokus fra det, som du opfatter som et problem samtidig med, at du signalerer til din hest, at du er nysgerrig og gerne vil lytte.

Annonce

Derudover er det helt grundlæggende for alt godt samvær med heste, at du er grounded, altså nærværende, rolig og tålmodig.

Når du står med en hest, der taler højt, så vær nysgerrig, rolig og vær glad for, at din hest sætter pris på, at du lytter.

Grounding

En nem måde at grounde på, inden du går ud til din hest, er at stoppe op og stille dig med rank ryg, lidt bløde knæ og hofteafstands bredde mellem fødderne. Fokusér på et punkt over din næse.

Tag så (mindst) 5 dybe vejrtrækninger.

Heeeelt ned i maven.

Laaaangsomt.

Luft ind gennem næsen og ud gennem munden.

Læg mærke til, hvor du mærker din vejrtrækning mest. Er det lige foran næsen ved indånding, på vej ned i lungerne, nede i ”maven” eller i munden når du puster ud?

Mærk så dine fødder. Mærk dem som de står der på jorden. Hvordan føles de nede i støvlerne. Er det svært, bevæg tæerne lidt i støvlerne. Forestil dig så, at dine fødder slår rødder. Måske er det nogle korte rødder – 3-4 cm – eller også nogle lange rødder, der bugter sig afsted under jorden. Stå sådan et par minutter – eller længere, hvis du har lyst.

Og når du lige har haft den pause, så gå til din hest og mærk hvor rart det føles.

Læs også: Ny bog lærer dit barn at forstå heste bedre.

Om forfatteren
Camilla Jacobs står bag firmaet HorseMama, som tilbyder undervisning, foredrag og workshops i harmonisk horsemanship. Camilla er uddannet Horse in Harmony Trainer hos Ute Lehmann og er desuden forfatter til børnebogen “Braveheart flytter ind,” som handler om horsemanship og hvordan man kan bruge det til at omgås hesten på en rar, harmonisk og sikker måde. 

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce