Forskere: Har du en skræmt hest? Så sæt den sammen med en rolig hest

Hvis du har redet i lang tid, har du højst sandsynligt også oplevet en hest blive bange eller forskrækket. Nogle gange kan det være en helt normal og nærmest ‘fjollet’ ting, de bliver bange for. Det kan for eksempel være en stol der ikke står, hvor den plejer, eller en vandpyt der lige pludselig ligger på ridebanen. Derfor har forskningen taget fat i mulige metoder, for at hjælpe en hest der hurtigt bliver skræmt til at være mere rolig.

Annonce

Læs også: De 10 farligste ting, i følge hesten

Flugtdyr

Fra naturens side er heste et flugtdyr. Dette gør, at når de føler sig udsat og oplever en situation som farlig, vil de typisk reagere ved at flygte fra den farlige situation – for eksempel flygte fra stolen eller vandpytten. Det kan resultere i, at hesten stikker af, eller hopper lidt rundt, hvilket kan gøre, at man måske mister kontrollen som rytter.

Hvis man har en hest, der nemt bliver nervøs, kan det gå hen og give nogle problemer i forhold til ridning og træning. Det kan både give hesten uroligheder og gøre, at den mister fokus, og derved bliver træningen ekstra besværlig. Dette sker især i blæsevejr, når hesten hele tiden ser og høre uvante ting, og derfor bliver forskrækket.

Det kan også resultere i et andet problem, som vedrører den, der sidder i sadlen. Rytteren får måske nogle ubehagelige oplevelser, når hesten hopper og danser rundt. Man kan være uheldig at falde af og komme til skade, eller man kan selv blive forskrækket, når ens hest prøver at flygte. Derfor kan det være en fordel, at træne sin hest til ikke at blive skræmt lige så let.

Bange hest
Man kan tydeligt se på hestes øjne og kropssprog, når de er bange eller forskrækkede. Foto: Arkiv.

Hvad siger forskningen?

Heldigvis for dig, der måske sidder derude med en skræmt hest, er der lavet forskning på området. Den viser nemlig, at det kan hjælpe en nervøs hest at have en rolig makker ved sin side, især når der opstår (i deres øjne) farlige situationer. Studiet er lavet af et hold forskere, som ville undersøge muligheden for at gøre noget ved heste, der nemt bliver skræmt.

Metoden

36 unge hingste var en del af forskningen, og disse heste blev delt op i grupper, afhængig af hvor rolige de var. Hestene kendte hinanden, og de kendte også det område, hvor deres tests blev udført. Hestene blev derefter sat sammen i par og skulle igennem nogle tests, hvor der indgik situationer, som hestene ville opleve som farlige. Under testene blev hestenes hjerter og generelle adfærd observeret.

Resultater

Når en af de heste, der var lette at gøre forskrækkede, var sammen med en af de rolige heste under testene, var hestens hjerterytme og adfærd mere normal. Hvis denne hest ikke var sammen med en af de rolige heste, var reaktionen noget større, hvilket både kunne ses i hjerterytmen og adfærden.

Rolig hest sammen med skræmt hest

Ifølge forskningen kan det altså hjælpe, at man har en rolig hest sammen med sin skræmte hest, da de kan hjælpe hinanden med at håndtere situationen. Hvis du har en hest, der nemt bliver usikker over normale ting, og dette måske udgør et problem for jer, kan det være en idé at forsøge sig med at have en mere rolig hest hos jer. Dette kan man for eksempel prøve af ved at lave miljøtræning sammen, ride en tur eller blot opholde jer i blæsevejret.

Annonce

Kilder: Equine & Science: Effects of a calm companion on fear reactions / J. W. Christensen, J. Malmkvist, L. Nielsen & J. Keeling: Effects of a calm companion on fear reactions in naive test horses.

Læs også: 5 fald fra hesten vi alle har prøvet

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce