Ekspertens 3 tips: Sådan bør du (ikke) klappe din hest

“Ja, tak! Det var lige præcis sådan, du skulle gøre!”
Sådan skulle det gerne opfattes af hesten, når vi forsøger at rose den. Ofte – og ganske naturligt – vil vi rose vores heste for et godt ridt eller for en korrekt udført træningsøvelse ved at klappe dem godt og grundigt på halsen eller skulderen. Men det er faktisk ikke det bedste at gøre. Du kan nemlig klappe nok så meget, uden at hesten egentlig føler sig rost. I stedet skal du finde andre måder at fortælle din hest, at den er på rette vej. Her får du 3 tips fra én, som virkelig ved, hvad hun taler om.

Hesten skal være tilpas og motiveret

Helle Knudsen, der ejer og driver hestecenteret Den Hele Ekvipage, er kendt for sin indgående forståelse for hestens psyke og kognition. I en video på YouTube, hvor Helle forklarer om vigtigheden af at belønne sin hest korrekt, er hendes vigtigste pointe, at en hest skal føle sig tilpas og være motiveret for at arbejde. Uden det kommer man ganske enkelt ingen vegne. Helle uddyber:

Når du har det sjovt med at ride, er din hest rent faktisk på arbejde. Og derfor handler det om også at gøre det så sjovt for hesten som muligt. I hvert fald er det vigtigt, at den har det godt i situationen.

Heldigvis er mange ryttere og hesteejere med på, at det handler om at bruge gulerod fremfor pisk, når en hest skal have lyst til at gentage en handling. Heste lærer gennem handlingsfremmende positiv forstærkning, hvilket vil sige, at man skal rose hesten, når den gør noget rigtigt, men ikke straffe den, hvis den gør noget uønsket. Det lærer den ganske enkelt bedst af, og det er de fleste hesteejere heldigvis helt klar over.

Annonce

At rose med klap bygger på en misforståelse

I vores forsøg på at rose vores hest for at fremme den ønskede adfærd, er det meget typisk, at vi klapper løs på dens hals eller skulder og begejstret siger “dyyygtiig”. Selvom et sådant venligt ord og et klap på skulderen af os mennesker forbindes med noget positivt, forstår hesten faktisk ikke ret meget af det. For hvor skulle den have lært det fra? Ifølge Helle, er det en fejl, at vi mennesker tillægger hestene vores egen kognitive forståelse:

Mange mennesker tror, at hesten kan lide at blive klappet på sin skulder eller hals. Men det er en stor misforståelse, at den finder det rart.

Heste kender ganske enkelt ikke ordet “dygtig”, og de er ikke fra naturens side i stand til at kæde et klap på halsen sammen med noget positivt. Derfor skal vi lære at tale hestens sprog, når vi vil rose den.

Paradoks: Jo dygtigere hest, jo hårdere klap

Det er noget af et paradoks, at jo mere vi vil rose hesten, jo hårdere klapper vi den. Og selvom det sker i den allerbedste mening, så er det ærgerligt, for hesten forstår det ikke sådan, fortæller Helle. Med al sandsynlighed vil den bare opfatte det som om, at “nu gør hun/han det dér med hånden igen”, uden at koble det til den adfærd, den lige har foretaget sig, forklarer hun.

Ros hesten gennem en fordel

Så er spørgsmålet bare, hvad en hest egentlig opfatter som ros. Her mener Helle, at en hest opfatter en fordel – en “benefit” – som en handlingsfremmende belønning. Ros er ikke et ord, den kender; den handler bare ud fra, hvad der føles rart. Derfor skal man gøre det rart for hesten, når den gør det, man beder den om.

For at belønne din hest på en måde, som får den til at gentage en handling, kan du grundlæggende gøre tre ting. Du kan enten fjerne det pres, du har påført hesten, eller du kan give hesten en belønning i form af en godbid. Du kan også vælge at give hesten et blødt strøg i stedet for et klap, hvor du samtidigt klør den en smule, forklarer Helle. Lad os uddybe de tre muligheder.

1. Fjern presset

Når man fjerner et pres fra hesten, føler den det som en lettelse eller en befrielse. Når du igen presser den, vil den så atter forsøge at adlyde for at få presset lettet. Her er det vigtigt at understrege, at et pres ikke behøver være en fysisk berøring, men også kan være en psykisk påvirkning, forklarer Helle. Det kan for eksempel være, at du kalder på den ude på folden for at få den hen til dig. Under rytter handler det derimod om at gøre hesten fri af det fysiske pres, som man påfører den gennem tøjle, vægt og schenkel.

Vi forslår, at du i dit forsøg på at rose din hest sætter lighedstegn mellem lettet pres, ros og gentagelse. På engelsk kan man formulere det som denne huskbare sætning:
RELIEF = BENEFIT = DO IT AGAIN!

2. Giv en godbid

En mulighed er også at give hesten en godbid, når den agerer som tilsigtet. Fordi mad naturligt er en ting, hesten forbinder med noget positivt, er det helt oplagt – og måske også meget banalt – at bruge en godbid som positiv forstærkning. Vi kan ikke anbefale nok, at du giver din hest en lækkerbisken, hver gang du henter den på folden eller kommer ud til den i stalden, så den forbinder din ankomst med noget positivt.

Som Helle forklarer det, har hun selv engang gjort noget forkert, idet hun altid gik sin hest imøde med en handling, som den i virkeligheden ikke brød sig om. Derfor valgte den at gå væk fra hende, når hun ville hente den på folden. Først da hun blev opmærksom på det og gjorde noget, den kunne lide i stedet, kom den, når hun kaldte. Den interessante historie kan du høre uddybet i videoen til sidst i artiklen.

Annonce

3. Klø fremfor klap

At blive kløet forbinder hesten med noget rart og positivt; noget vi bl.a. kender fra hestenes sociale adfærd på folden. Derfor er det langt bedre at klø din hest blidt et sted, hvor den kan lide det, fremfor at klappe den, når du sidder på den. Lige så vigtigt er det ikke at klø den et sted, hvor den ikke finder det behageligt. Så går den belønnende effekt simpelthen tabt, præcis som det er tilfældet med klappet på halsen.

Vigtigt: Fjern presset samtidigt med belønning

Hvad angår de to sidste punkter, understreger Helle vigtigheden af at huske at fjerne presset fra hesten samtidigt med, at man belønner ved hjælp af en godbid eller et klø. Helt konkret forklarer hun:

Det med presset er nok det allervigtigste. For hvis du gør det ene, men glemmer det andet, såsom for eksempel hvis du klør din hest, uden at slippe presset i træktorvet, så lærer du din hest, at presset er noget, den ikke behøver bekymre sig om. Det vil hen ad vejen skabe en lang række udfordringer.

Konklusionen på, hvordan du bør rose din hest, er ifølge Helle helt klar: “Slip presset. Find det sted, hvor hesten elsker at blive kløet. Og undgå at klø den steder, hvor den viser tegn på ikke at kunne lide det”. Herunder kan du se videoen, hvor hun forklarer det hele og demonstrerer sine pointer. Vi skulle hilse at sige, at videoen bestemt er de 20 minutter værd!

Læs også: Sådan lærer du din hest at håndtere stress

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce