Det vidste du ikke om Gæðingakeppni og den islandske hest

Gæðingakeppni er en konkurrence inden for islændersporten, der fokuserer på at finde den bedste hest. Konkurrencen, som oversættes til “konkurrence for den bedste hest”, er et udtryk for hestens gode egenskaber både i forhold til gangarter, tempo og den glæde, hesten giver rytteren. I Gæðingakeppni lægges der vægt på hestens arbejdsglæde, samarbejdsvilje, fremdrift, kraft og fart i gangarterne, samtidig med at den skal være lydig og styrbar. Det er en disciplin for alle, der elsker at ride på islandske heste.

Læs også: Den islandske hest: Den alsidige og venlige ridehest

Annonce

Det handler om hesten

Gæðingakeppni en konkurrence inden for islændersporten, der handler om at finde den bedste hest. “Keppni” betyder “konkurrence”, og “Gæðinga” henviser til en hest, der er bedre end alle andre heste på grund af sine gode egenskaber – både med hensyn til gangarterne, tempoet og den glæde, hesten giver rytteren. Den hest, som synes at være den allerstørste fornøjelse at se og ride på, vinder. Derfor handler det faktisk mest om hesten og ikke så meget om rytteren.
Man går meget op i at udvise respekt over for de firbenede, og hesten skal udstråle arbejdsglæde og samarbejdsvilje. Og så skal den have masser af fremdrift, kraft og fart i sine gangarter, samtidig med at den skal være lydig og styrbar. Kort sagt skal den være en rigtig “happy athlete”. Mon andre discipliner inden for hestesporten kunne lære lidt af det?

Talent og løbeglæde

Det er lidt vildt at tænke på, at der ikke har været importeret heste til Island siden Vikingegtiden. Det betyder, at islandske heste eksporteret fra Island er en helt enestående race, der bygger på Nordens oprindelige fuldblod. Naturen har gjort hestene hårdføre og ualmindeligt sikre på benene, og så har den givet dem en ukuelig løbevilje og et gedigent temperament. Menneskets krav til hestene har gjort dem til pålidelige og alsidige dyr, der foruden at kunne bruges til transport er behagelige rideheste. De kan tilmed gå i alt slags vejr og i selv det mest udfordrende terræn.

Annonce

Som de fleste desuden ved er islændere fire- eller femgængere. Det vil sige, at de udover at kunne skridte, trave og galoppere, også kan tölte og nogle gå pasgang. Det er meget forskelligt, hvor stort et talent den enkelte hest har for de to særegne gangarter. Det er netop talentet, hestens løbeglæde og alle de andre egenskaber hos den islandske hest, som det handler om at vise frem i Gæðingakeppni. Hesten vises frem fra sin naturlige side, og alt foregår mere eller mindre på dens præmisser. Derfor rider man med et minimum af hjælpemidler, bandt andet uden pisk.

Læs også: Skal du opleve det største indendørs WRL-stævne for islandsheste?

En disciplin for alle

Gæðingakeppni er inddelt i forskellige klasser, som rummer rytterens forskellige aldersgrupper og hestens gangartstalenter. Derfor er disciplinen for alle, der elsker at ride på islandske heste. Klasserne er inddelt i disse seks kategorier:

  • Børneflok (ryttere til og med 10-13 år)
  • Teenageflok (ryttere til og med 14-17 år)
  • Ungdomsflok (ryttere til og med 18-21 år)
  • C-flok (begynderklasse for tregængere)
  • B-flok (for firegængere)
  • A-flok (for femgængere)

Rytteren sammensætter programmet

Ideelt set rides Gæðingakeppni på en 300 m ovalbane forbundet til en pasbane på minimum 175 m. Enkeltvis rider rytterne ind på banen og viser det program, de selv har sammensat, og hvor alle gangarterne vises frem. Man må skifte volte en enkelt gang, og man skal vise hver enkelt gangart på minimum én langside hver. I skridt behøver man dog kun at ride en halv langside.
I alle klasser er der en langside “tilovers”. Den kan man enten bruge til at forbedre en gangart, som man ikke har været helt tilfreds med, eller man kan buge den til at vise endnu mere af det, hesten er rigtig god til. Derfor kalder man ofte den sidste langside for “blærerøvslangsiden”.

Pointsystemet

Lidt ligesom til kåringer gives der karakterer imellem 5 og 10. De mest almindelige karakterer er 7,5 og 8. I A-flok, B-flok og ungdomsflok gives der særskilte karakterer for hestens vilje og form. I A- og B-flok tæller disse karakterer dobbelt. I børneflok får rytteren en karakter for sæde og indvirkning inden for hver gangart, mens der i teenageflok kun gives én samlet karakter. Hesten med de bedste karakterer vinder.

DM i Gæðingakeppni fra d. 1. til 3. september på Hedeland.

Er du blevet lidt nysgerrig på, hvordan en Gæðinga-konkurrence tager sig ud? Som nævnt afholdes der danmarksmesterskaber i disciplinen i weekenden, fra d. 1. til 3. september på Hedeland.

Læs også: Den islandske hest og dressur

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce