Det bedste og det værste ved at have hest om vinteren

Sne og vintervejr kan være rigtig hyggeligt og sprede en masse skøn julestemning, men det kan også skabe nogle udfordringer for os hesteejere. Derfor har vi samlet lidt af det bedste og det værste ved at have hest i vintervejret.

Læs også: 6 tips: Sådan gør du december i stalden ekstra hyggelig

Annonce

Det bedste ved at have hest om vinteren

1. At ‘putte’ hestene i stalden om aftenen

Vi tror, at mange hesteejere er enige i, at det er hammerhyggeligt at lukke hestene ind om aftenen. Mange heste har gået på døgnfold i sommerhalvåret og står på boks om vinteren. Så husk at nyde lyden af hestene, der gumler på deres hø i stalden om aftenen.

2. At tage en ridetur i det idylliske snelandskab

Et snelandskab er da noget af det smukkeste. Når marker, træer og veje er dækket af et flot lag sne, kan man næsten kun nyde synet. Endnu bedre bliver det, når man endda kan nyde synet fra hesteryg. At skridte gennem sneen og bare tage en stille og rolig tur med en staldkammerat kan få skuldrene helt ned.

Du behøver faktisk ikke engang at sætte dig i sadlen for at nyde snelandskabet. Du kan nemlig bare kigge ud på foldene og se, hvordan hestene nyder snevejret. Uanset om de leger, ruller sig eller blot står og gumler – så er det da skønt.

Læs også: At ride i naturen både skåner og styrker dig og din hest – også om vinteren

3. At tage sine ekstremt kolde fingre ind under hestens man

Når ens fingre føles helt frosne under en ridetur, er det altså bare rart at tage dem ind under hestens lune man og bare mærke, at ens fingre langsomt får følelse i sig igen.

4. Ingen insekter

Om sommeren døjer mange hesteejere med en helt masse insekter. Men de er her slet ikke i vintermånederne. Det skal vi virkelig huske at nyde. Ingen fluemasker, insektdækkener eller fluespray – fantastisk!

5. At varme sig på en kop varm kakao efter en dejlig ridetur

Efter lidt staldarbejde og en skøn ridetur i kulden er det skønt at forkæle sig selv med en god kop varm kakao. Den er god til at varme kroppen op og komme ned i gear. Det kan både være, når du er kommet hjem igen, eller det kan være ude i stalden med dine staldkammerater.

6. Dækkensæson

Det kan naturligvis være lidt besværligt med dækkener hele tiden – som både skal tages af og på. Men, der er altså en fordel ved at hestene har dækken på udenfor. For når der er mudder på folden, og hesten ruller sig, sætter det meste skidt sig på dækkenet, som du så bare kan tage af – og wupti, så er hesten ren. Det skal vi nyde nu, for det tager altså lidt længere at gøre hesten skinnende ren, når den ruller sig i mudderet til sommer.

Et korrekt tilpasset dækken giver din hest god bevægelsesfrihed – også om vinteren. Foto: Canva Pro

Læs også: Er du forberedt på frost? 5 bud, der hjælper dig og din hest gennem kulden

Det værste ved at have hest om vinteren

1. Sne- og isklumper i hovene

Vi starter med en af de allerværste ting ved snevejret – hestene får stylter på. Der er næsten ikke noget værre, end når hestenes hove bliver fyldt med is- og sneklumper. Vi tror, at det er et problem, de fleste hesteejere kan genkende. Det kan være noget af en udfordring. Lige så snart hesten har sko på, er det næsten ikke til at undgå. Dog kan man prøve sig frem med snesåler, boots og hovolier, og forhåbentlig kan det lette problemet. Ellers er det frem med hovrenseren.

2. Mudder

Vi er sikre på, at folde med dyb mudder ikke er på nogen rytters ønskeliste. Det er simpelhent ikke særlig sjovt, når foldene er fyldte med mudder, og man føler, at det er en kamp at skulle hente hesten. Det er næsten endnu værre, når mudderet fryser, og foldene bliver helt knoldede og hårde.

3. Mørke og atter mørke

Det er mørkt, når du står op og tager på arbejde, og det er er mørkt, når du kommer hjem igen om eftermiddagen. Dette er helt klart en af ulemperne ved vinteren. For alt det mørke kan godt gøre noget ved motivationen til at ride og træne, når man egentlig føler, at det er mørkt nok til at lægge sig ind under dynen og se fjernsyn.

Læs også: Bevar motivationen i vintermørket

4. Iskolde fingre og tæer

Vi er sikre på, at alle ryttere har prøvet at have så kolde fingre, at man ikke engang føler, at man kan bevæge dem. Og at alle ryttere har prøvet at få den der megaubehagelige følelse i benene, når man hopper af hesten med frosne tæer. Det er bare med at pakke sig rigtigt, rigtigt godt ind, når man skal i stalden, så man undgår en frossen krop.

5. Vand, der fryser til konstant

Når det er frostvejr, får vi hesteejere typisk en udfording med vores vand på foldene. Hvis man har vandkar stående på sin fold, kommer der nemlig lynhurtigt is i vandet. Man kan bruge rigtig meget tid i løbet af en dag på at fjerne isklumper og fylde nyt vand i karret. Medmindre man finder nogle gode, smarte løsninger til at holde vandkarret fri for is.

Læs også: Sådan holder du vandkarret fri for is – kreative løsninger

6. Knoldede og hårde ridebaner

En af de ting, der gør livet med hest i frostvejr allermest besværligt er frosne og knoldede ridebaner. For når frosten for alvor sætter sig, kan den gøre ridebanerne umulige at ride på. Så vintervejret kan nogle gange gøre det rigtig svært at få trænet – men så er der en god undskyldning for at tage en dejlig ridetur i snelandskabet.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce