Bør du lade din træner ride din hest? Én præmis kan afgøre det

Vi har længe gået og spekuleret på, om det er godt eller skidt, at ens træner rider hesten i ny og næ. Det er et emne, der uden tvivl deler vandene. Nogle mener måske, at det er den nemme løsning at smide træneren op for at “løse problemet” i stedet for at lade rytteren ride sig ud af det selv. Andre vil mene, at det netop er med til at hjælpe rytteren. Her skiller vi fordelene og ulemperne fra hinanden.

Læs også: Sådan får du mest muligt ud af din rideundervisning

Annonce

Fordel #1: I får samme erfaringsramme

Mennesker lærer af erfaringer. Det gælder også i rideundervisningen. Så ved at lade din underviser ride din hest, får I automatisk den samme erfaringsramme at mødes ud fra. Det kan godt være, at I ikke rider hesten ens eller oplever eventuelle udfordringer på samme måde, men når du og din underviser udveksler erfaringer, sætter det gang i refleksionsprocesserne. “Kunne jeg gøre tingene anderledes? Hvordan får min underviser det til at fungere så godt? Hvad kan jeg lære af det?”, kan du spørge dig selv. I sidste ende er det spørgsmål som disse, der gør dig klogere på dig selv, din hest og ikke mindst din ridning.

Ulempe #1: Det må aldrig blive den nemme løsning

Vi kommer ikke udenom, at der også kan være ulemper forbundet med at lade din underviser ride din hest. En af dem, som kan være store, er at bede underviseren om lige at hoppe op for at løse et konkret problem. Det må aldrig blive en sovepude for dig, at du får at din underviser til at ride din hest. Det er ikke meningen at han eller hun “lige skal vise den hest, hvor skabet skal stå”. Det får din hest intet ud af, og det bliver du ikke en bedre rytter af. Med andre ord: Du lærer intet af at lade andre løse problemerne for dig. Det gør du, når du løser dem selv.

Læs også: Træner om den glade (stævne)hest: Når hesten siger nej, hvad gør vi så?

Fordel #2: Du ser din hest udefra

Når du står i midten af ridehuset og ser din underviser ride din elskede, firbenede ven, sætter det din egen ridning i et nyt perspektiv. Hvad ser du? Bekræftes du i, at din underviser har lige så svært ved at bytte til højre, som du selv har? Eller kan det rent faktisk lykkes, når man er selvsikker? Det er nogle af de ting, du finder ud af ved at lade din underviser sætte sig op på hesten og se din hest udefra under rytter.

Ulempe #2: Underviseren rider måske hesten bedre end dig

Denne situaiton tror vi, at mange ryttere har stået i. Når træneren sætter sig op på hesten, ser alt bare 1000 gange lettere ud og hesten går som en drøm. Det næste, der rammer dig, er frustration. “Hvorfor kan jeg ikke få den til det samme?”, tænker du med al sandsynlighed. Og hvis du ligefrem får dårligere selvtillid af at se din underviser ride, er det ikke ligefrem en god ting eller med til at gøre dig bedre. På den måde mister undervisningen sit formål, som burde være at gøre dig til en bedre og mere selvsikker rytter.

Annonce

Fordel #3: Din underviser kan bedre hjælpe dig

Denne fordel er helt klar den største. Ved at lade din underviser prøve hesten, oplever han eller hun, hvad det vil sige at være dig i sadlen. Det kommer i hvert fald meget tæt på. Det betyder, at han eller hun bliver mere kvalificeret til at give dig de rette råd og hjælpe dig videre. Sørg altid for at have en dialog om, hvad I hver især oplever, når undervisningstimen er ved at være slut. Så får du virkelig noget ud af det.

Læs også: Det siger trænere altid – men hvad mener de?

Ulempe #3: Underviseren rider måske hesten dårligere end dig

Denne sidste ulempe er en af de svære. Det at sætte sin underviser i sadlen kan nemlig også nogle gange betyde, at glansbilledet forsvinder. Hvad gør man med andre ord, hvis man finder ud af, at ens underviser bare ikke kan ride? Eller at vedkommendes ridning – og dermed også træningen af dig – slet ikke passer til hesten? Hvis det er tilfældet, så bør du overveje om det ikke er bedst at finde en anden træner. Og i så fald kan denne ulempe måske ligefrem vendes til en fordel, fordi du så bliver klogere på, hvilken type træner der passer bedst – eller i hvert fald ikke passer – til dig og din hest.

Det skal give dig noget på den lange bane

Skal du lade din underviser prøve hesten, hvis vedkommende tilbyder det? Ja, hvis du tror, at du får noget ud af det på den lange bane og ikke kun her og nu. Brug det altid konstruktivt; spørg hvad din underviser mærker og diskuter efterfølgende, hvordan du kan lære at tackle hesten bedre på baggrund af det, din underviser har oplevet i sadlen.

Læs også: Hestens hjørne: Sådan træner du dit menneske

Annonce

Artiklen er oprindelig bragt i januar 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce