Derfor kan en fysisk skade ændre din hests adfærd

Har du oplevet en adfærdsændring hos din hest? Eller er din hest meget stresset? Så kan det skyldes en problematik i Nervus Vagus, som er den længste nerve i både din og din hests krop.

Nervus Vagus

Nervus Vagus’ fysiske funktion er at forsyne stort set alle de indre organer, så de kan fungere. Det er den eneste nerve, der forbinder hjernen med maven, lungerne, hjertet, milten, tarmene, leveren og nyrerne. En blokering i nerven kan betyde, at fordøjelsen ikke er optimalt, at hjertet slår for hurtigt, at vejrtrækningen er overfladisk og så videre. Det er derfor en yderst betydningsfuld nerve.

Annonce

Nerven påvirker hestens adfærd og sundhed

Nerven aktiverer parasympatikus. Den er en del af det autonome nervesystem, som er der hvor kroppen er i ro, kan reparere sig selv og restituere. Denne del af nervesystemet bliver kun aktiveret, når kroppen som sagt er rolig, tryg, sikker og veltilpas.

Det autonome nervesystem sørger for at kroppen er i ro, kan reparere sig selv og restituere. Foto: Arkiv.

Er kroppen ikke i den tilstand, så starter sympatikus, som står for flugt, frys eller kæmp tilstandene. Dette er overlevelsesmekanismen, så din hest ikke bliver ædt af farlige rovdyr. Vores heste kan fra det ene sekund til det andet gå mellem sympatikus og parasympatikus, hvis hestens nervesystem fungerer optimalt. Nervesystemet er nemlig fleksibelt.

Nervesystemet kan blive fastlåst

Dog oplever jeg både på mennesker og heste, at nervesystemet kan være fastlåst i sympatikus, og derved er kroppen konstant i alarmberedskab. Hesten er derfor meget vågen, ser spøgelser, utryg og op faren. Er din hest i sympatikus tilstand rigtig meget af tiden, så betyder det også at Nervus Vagus ikke kan aktiveres ordentligt. Nerven kan ikke længere sørge for at fordøjelsen på din hest er god, at hjertet slår som det skal eller at leveren kan udrense kroppen.

Det betyder derfor du kan stå med en hest med mave- og tarmproblemer og en hest som ikke får affaldsstofferne ud af kroppen. Hvis affaldsstofferne ikke kommer ud af kroppen, så er kroppen mere modtagelig for sygdomme og musklerne kan nemt syre til. Det er selvfølgelig opslidende for kroppen.

Læs også: Sådan påvirker trauma hestens nervesystem, hvis det ikke forløses.

Annonce

Hvorfor bliver din hest i sympatikus tilstand?

Årsagerne til at din hest ikke kan finde roen og bliver ved med at være meget stresset kan skyldes flere ting.

I denne artikel har jeg dog fokus på Nervus Vagus. Denne fascinerende nerve udspringer fra din hests hjernestamme. Hjernestammen sidder i nakken, helt op bagved ørerne. Det er derfor et område som nemt kan blive påvirket udefra.

Der kan være flere grunde til hvis din hest har svært ved at finde ro. Foto: Arkiv

Det kan ske, når hesten trækker tilbage i grimen, når den står bundet på staldgangen. Det laver et stort pres på hesten øverste del af nakken, og trykker hjernestammen nedad, og lægger derved pres på mange nerver i dette område inklusiv Nervus Vagus.

Nerver bryder sig ikke om tryk og pres

Ingen nerver kan lide tryk og pres. Det irriterer nerverne, fordi nerverne er ikke særlige elastiske som en muskel, bindevæv og blodkar er. Forestil dig, når du trækker i et træktov. Det er ikke særlig elastisk, det kan måske lige strække sig en lille smule, men tager du en elastik, så er det klart, at denne kan meget mere. Det samme gør sig gældende for nerverne i kroppen.

Desuden ser jeg desværre også heste ofte slå hovedet f.eks. i traileren, i boksen, lavt loft mm. Det er det samme pres og tryk, som der kommer på hjernestammen og derved Nervus Vagus.

Nervus Vagus er først beskyttet, når den går ind under din hests skulderblad, og bevæger sig derfra og ind i kroppens organer. Så fra toppen af nakken og ned langs hestens hals er nerven modtagelig for påvirkning fra omgivelserne. Det kan derfor også være spark og bid på halsen, men ligeledes en ridning, hvor hestens bliver bedt om at indtage en unaturlig form i halsen. Denne form for ridning laver et massivt træk på nerverne, og det kan de absolut ikke lide.

Ridning hvor hesten bliver bedt om at indtage en unaturlig form i halsen kan stresse nerverne. Foto: Arkiv.

Nerven skal hjælpes, når den kommer i problemer

Irritation i nervevævet kan medføre, at der kan komme inflammation i nerven. Det er en slags betændelsestilstand og derved kan nerven ikke fungere optimalt. Aktiveringen af parasympatikus bliver besværet, og derfor er det mere sandsynligt at hesten er i sympatikus, da den ikke længere kan komme tilbage til roen. Nervesystemet har ikke længere denne balance mellem sympatikus og parasympatikus.

Andre årsager kan skyldes vira. Vira som går ind og laver inflammation i nervevævet, og så er den samme spiral i gang. Det skaber ligeledes en inflammation i nervevævet, og så er nervesystemet ikke længere fleksibelt.

Desuden kan længere varende brug af smertestillende og antibiotika påvirke nervevævet, men her snakker vi over længere tid. Inflammation i nerven kan også forekomme, hvis hesten udsættes for kemikalierne, eksempelvis fra de plejemidler vi benytter eller diverse medicin. Medmindre der benyttes plejemidler som ikke skader kroppen. Desuden kan et dårligt staldmiljø skabe inflammation i kroppen og derved også hestens nervesystem. Det er ikke nyt for os, at skimmelsvamp er usundt og ikke et sted vi selv ville sove, og hestens krop er ikke anderledes end vores.

Annonce

Læs også: Nervesystemet bestemmer. Derfor kan hesten ikke irritere dig med vilje.

Hvad kan man gøre?

Mistænker du din hest for at have fået en inflammation af nervevævet, som påvirker dens adfærd og fysiske krop?

Så er det en god idé at konsultere en dyrlæge eller behandler, som arbejder med disse problematikker. Skyldes din hests inflammation en infektion, så findes der mange metoder at ”rense” hestens krop ud på.

Husk på at det ovenstående er beskrevet ud fra hestens krop, men det samme gør sig fuldstændig gældende for vores egen krop.

Kathrine Dybdahl

Kathrine Dybdahl har firmaet Dybdahl Body & Mind. Kathrine er uddannet fysioterapeut og hestefysioterapeut. Efterfølgende har hun kombineret kranio-sakral terapi og en række andre uddannelser og kurser for at kunne hjælpe både dyr og mennesker af med alt det, som vi ikke altid kan se med det blotte øje.

Kilder

Accessing the healing power of the vagus nerve – Rosenberg, Stanley.

Nervus Vagus: Learn How to Reduce Inflammation. Prevent chronic illness and overcome anxiety, stress and depression. Activating and stimulating the most important nerve in the body – Supran, Stephen

Waking the Tiger: Healing Trauma – A. Levine, Peter.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce