Dengang og nu – Dressursporten gennem tiden

Et panel på fem yderst kompetente repræsentanter fra dressursporten gennem tiden samles til en debat om dressuren gennem historien med hver deres kasket på. Der er sket meget med både i forhold til afvikling af konkurrencer, avlen, træningen og niveauet, og det bliver spændende at høre om nutidens dressursport kan lære lidt af datidens erfaringer.

Erfaring og ungdom mødes

Den ene af de fem paneldeltagere er den femstjernede dressurdommer Hanne Valentin. Hun har været dommer ved store internationale mesterskaber, og i den forbindelse samt som holdleder for både de unge og senior landsholdrytterne har Hanne besøgt mere end 50 forskellige lande. Hanne kommer således til debatten med en god portion erfaring og viden om udvikling af dressursporten, og hun savner da også nogle ting i nutidens dressur;

Man er ikke så tålmodig i dag som tidligere, men hestene skal altså kunne følge med – skynd dig langsomt. Hav nogle mål, men lav ikke et konkurrenceræs. Man kan have utrolig glæde af sin hest ved blot at træne, og jeg mener, at glæden skal være i dagligdagen.”

Fra stutteriet Atterupgaard kommer avler Kristine Munch Sinding, der i den grad gjorde sig flot bemærket som avler i 2016, hvor stutteriet var repræsenteret med hele tre heste ved OL i Rio. Ud over disse tre succesfulde sportsheste kan avlerteamet skrive adskillige mestre og mesterskabsdeltagere samt medaljehopper og flotte kåringer på deres CV med avl af Dansk Varmblodsheste siden 1992.

Kristine tager Selina Hundstuen Solberg, der er ansvarlig for uddannelsen af hestene på Atterupgaard, med til debatten og hun ved om nogen, hvad der er af krav til den moderne sportshest. Modstykket til nutidens rytter Selina er Ina Zetterstrøm, der har rundet de 70 år, men i den grad holder sig involveret i sporten blandt andet som underviser, men også som rytter. Nogen husker måske Ina fra hendes tid på ryggen af den populære hingst, Chopstick.

Nutidens ryttere bør være mere ydmyg over for sporten og hestene. Jeg oplever en tendens til, at mor og far køber en hest, og så skal der rides mesterskaber og forældrenes ambitioner overstiger næsten rytterens. Jeg savner kammeratskaber og ridning, fordi man holder af sporten,” fortæller Ina, der selv har et sammenhold med rideveninder, som har mere end 40 år på bagen.

Sidste paneldeltager er dyrlæge Jens Thuen, der med over 30 års erfaring som hestedyrlæge bidrager med viden fra hans fag omkring skader, hestens holdbarhed med mere. Er det de samme, hvad gjorde man tidligere ved heste med mus og spat og er kissing spine noget heste kan trænes op til at leve med eller ej?

Læs resten af artiklen og mere om hvor og hvornår du kan opleve debatten >> KLIK HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce