Den venlige og intelligente knabstrupper – en vaskeægte kvalitetsridehest

Der er langt fra den tunge, grove knapstupper til den smarte og medgørlige hest, man møder i dag. Den danskavlede race er både hurtigopfattende og en alsidig ridehest. Den har et stort potentiale inden for flere discipliner i hestesporten. Drømmer du om en knabstrupper, eller er du blot nysgerrig på at vide lidt mere om den spændende race? Så læs med her, hvor vi giver dig et kort og præcist overblik over racen.

LÆS OGSÅ: Frederiksborghesten: Den stærke og adrætte kongehest

Lidt til historietimen

I dag er den danske hesterace næsten forsvundet i sin oprindelige skikkelse. Tilbage i det 19. århundrede fremavlede Major Willars Knudsen Lunn racen på sin herregård Knabstrup på Vestsjælland. Knabstrupperen baserer sig desuden i høj grad på Frederiksborghesten.

Knabstrupperen er i dag en meget moderne ridehest med en stærk og harmonisk bygning. Foto: Malgré Tout

LÆS OGSÅ: Verdens stærkeste pige og hendes hest fylder 74 år

Den populære flæbehoppe

I avlen indgik i 1812 den berømte flæbehoppe. Den var kommet til Danmark med de spanske tropper og var endt hos en slagter Flæbe i Holbæk. Hoppen var en zobelfuks, hvilket vil sige, at hårlaget er metalskinnende med grønligt skær. Hoppen havde hvid hale og man. Rundt om på kroppen havde den små runde, hvide og rødbrune pletter. Det var samtidig en meget hurtig og udholdende hest. Flæbehoppen blev brugt til at fremavle mange føl, og det blev altså startskuddet for hesteracen knabstrupper.

Med tiden er racen som så mange andre blevet krydset med forskellige andre hesteracer eksempelvis fuldblod. I dag har den udviklet sig til at blive en eftertragtet, elegant og moderne ridehest.

Annonce

Udseende og temperament

De fleste hestefolk er ikke meget i tvivl, når de støder på en knabstrupper. De karakteristiske, mørke pletter på især bagparten er ikke til at tage fejl af. Racen har ikke nødvendigvis pletter over hele kroppen, og deres “grundfarve” findes i flere nuancer udover den hvide, de fleste af os forbinder dem med. Her kan blandt andet nævnes rød, brun og grå. Det grove hoved fra den gamle type er efterhånden avlet væk og fremstår i dag langt mere elegant. Racen bliver typisk mellem 155-160 cm. høj.

Racen benyttes inden for de fleste discipliner. Foto. Malgr´é Tout

Hvad kan man bruge den til

Knabstrupperen er generelt en meget alsidig hest og bruges derfor i mange forskellige discipliner. De egner sig både som spring- og dressurhest, og er desuden en fremragende kørehest. I mange år har man desuden set hesten gøre det godt som opvisningshest blandt andet i cirkus, hvor de udfører svære tricks for publikum.

LÆS OGSÅ: 8 uimodståelige typer hestemuler: Hvilken mule har din hest?

KILDER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce