Brug en skammel rigtigt – fire steps der skåner din hest

Mange af os ryttere stiger op fra en skammel i forsøget på at skåne ryggen på vores hest. Den tanke er ganske fornuftig langt hen ad vejen, men har du nogensinde tænkt over, at det ikke er helt ligegyldigt, hvordan du stiger op fra skamlen? Det hele handler om vægtfordeling. Hvis du gør det rigtigt, kan du i princippet stige op, selvom hestens gjord er spændt helt løst – eller hvis den slet ikke har gjord på.

Læs også: Rid ud i naturen: Det både skåner og styrker dig og din hest – også om vinteren

Stig op helt uden gjord

Det hele begynder med en westernrytter. På Facebook har amerikaneren Carson James delt en video, hvor han viser, at det er muligt at stige op stort set uden at trække hesten i ryggen. Faktisk er han så god, at han kan stige op helt uden, at sadlen er spændt fast med en gjord – og han kan både gøre det fra en skammel og fra jorden! Samme teknik kan vi ikke-westernryttere med stor fordel benytte os af, når vi vil forsøge ikke at trække vores heste skæve under opsidning.

Videoen har allerede været forbi mange hestemenneskers Facebook-feed, men hvis ikke du har set den, så kan du gøre det lige her, inden du læser videre.

“Hvis du stiger op så tæt på hesten som muligt, så kan du gøre det uden, at sadlen trækker i hestens ryg eller beskadiger dens torntappe”

– Carson James

Minimer trækket i ryggen – sådan gør du

Det, Carson demonstrerer, er, at der er stor forskel på, hvor man lægger vægten. Det handler med andre ord om at finde den rette teknik, netop som han viser i videoen. Du kan gøre ligesom ham ved at følge disse fire steps:

  1. Stil hesten tæt ind til skamlen, som du står på.
  2. Sæt foden i stigbøjlen og læn dig frem henover hestens midterpunkt.
  3. Brug begge hænder til at skubbe nedad i hestens manke og i sadlen, så vægten fra din overkrop komme ned på den modsatte side af hesten.
  4. Først nu svinger du benet op over hesten – og husk fortsat at presse med hænderne ned i sadlen på modsatte side, så vægten fortsat fordeles idet du løfter benet fra skamlen.

Brug en høj skammel

Og så er der en anden ting… En skammel er ikke bare en skammel, når man taler om opstigning til hest. Højden har nemlig stor betydning for det træk, hesten mærker. Jo højere skamlen er, jo bedre kan du fordele vægten hen over hesten, inden du sætter af. Derfor er det ikke nogen stor hjælp at bruge en lille skammel, selvom det selvfølgelig er bedre end ingenting. Anskaffer du dig i stedet en høj én af slagsen på i hvert fald en halv meter – og gerne endnu højere – så bliver det noget lettere for dig at skåne din hest.

Stig op fra højre og venstre side hver anden gang

Selvom man stiger op så skånsomt, man overhovedet kan, så er det stort set umuligt ikke at lave et lille ryk i hesten hver gang. Det ryk gør dog ikke bare hesten skæv med tiden, men gør også sadelpuderne og stigremmene ujævne. Så udover at stige op med den rette vægtfordelingen er det en lige så god investering at øve sig i at stige op fra en skammel på både højre og venstre side af hesten. Du bliver uden tvivl overrasket over, hvor svært det er, men med lidt øvelse kan det sagtens lade sig gøre, og du gør din hests ryg en stor tjeneste.

Summa summarum er: Benyt en høj skammel, stig op (og af) henholdvis fra højre og fra venstre side hver anden gang du rider og fordel vægten hen over hesten, inden du svinger benet hen over den. Så passer du både på din hest og på dit udstyr. Endnu bedre er det, hvis du helt kan undgå at sætte foden i stigbøjlen, når du sætter dig op.

Gendelt artikel fra januar 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce