Eneste aflysning siden 2. Verdenskrig: “Jeg ville hellere undvære juleaften”

Omkring 120 år. Så længe har Hubertusjagten eksisteret kun aflyst under 2. Verdenskrig og i år 2020 på grund af corona. Jagten er ikke bare en dag i det fri med sin hest og et par spring. Nej, det er en begivenhed, der er spækket af traditioner, smukke heste, sus i maven, kongeligt besøg, gallamiddag og meget mere. I år 2020 var der stille i Dyrehaven i november, for Hubertusjagten kunne ikke gennemføres – selvfølgelig til kæmpe skuffelse for alle de involverede.

Læs også: Uheld til Hubertusjagten

Annonce

Den triste nyhed

“Jeg synes simpelthen, det er så ærgerligt, det er jo højdepunktet hvert år,” fortalte Ylva Winsborg til Malgré Tout tilbage i 2020. Hun skulle have stillet til start til Hubertusjagten. Hun har været en del af feltet de sidste seks år og måtte acceptere, at det ikke blev en realitet det år.

Hun og de andre rytter fik bragt “nyheden” før det blev fuldt offentligt. May-Britt Kattrup, der selv er rytter og presseansvarlig for Hubertusjagten, fortæller, at hun syntes, det var vigtig, at rytteren fik beskeden før hele pressedanmark.

“Rytterne er utrolig skuffede, det er klart. Det er en kæmpe begivenhed, som de har glædet sig til i lang tid. Derfor synes vi også, at det var mest rimeligt, at de fik beskeden først, at der desværre ikke bliver en Hubertusjagt i år,” fortalte May-Britt Kattrup dengang.

120 års tradition aflyst grundet Coronavirus

Hubertusjagten er som sagt en traditionsrig begivenhed specielt på grund af de mange forventninger centreret omkring magasindammen. Der er mellem 25.000 og 45.000 tilskuere, der står og hepper på rytterne og måske med en lille snert af forhåbning om, at bare en enkel må i vandet. Publikum er ofte “stamgæster”, der har de samme rutiner på dagen med faste ståsteder og morgenmad, og hvad de ellers har tilført eventet af traditioner. Men i år 2020 var det ikke en verdenskrig, der trækkede stikket for jagten. Det er coronavirus, som har været en fast del af vores hverdag i mere end et år nu.

“Enten afholder man Hubertusjagt med alt, hvad det indebærer, eller også gør man ikke. Det er ikke realistisk med en mellemvej,” fortalte den presseansvarlige tilbage i 2020.

Værre end at aflyse sin egen fødselsdag eller juleaften

Ylva Winsborg må som så mange andre ryttere undvære suset i maven, når hun og resten af feltet springer over de i alt 32 spring, der er på jagtruten. Der er heller ingen tvivl om, at Hubertusjagten betyder utrolig meget for Ylva.

Ylva Winsborg rider her sin hest Dionysos til daglig kaldt Dino – som er svensk varmblod og egen avl. Foto: Moments By Christina.

Jeg ville seriøst hellere have, at min egen fødselsdag eller juleaften blev aflyst end Hubertusjagten. Det er bare så trist

Ylva Winsborg

For en jagtrytter er deltagelsen i Hubertusjagten tydeligt det aller ypperste, man kan opnå. Ikke blot fordi det er en fed ridetur på hesten i smukke omgivelser, men også på grund af hele atmosfæren.

“Der er bare en ganske særlig stemning, specielt fordi der er så meget publikum. Der er altså ikke noget federe, end når tilskuerne hepper på én og råber “kom så Ylva, hvor ser det godt ud.””

På daværende tidspunkt havde Ylva Winsborg ikke helt bestemt sig for, hvad hun skulle lave i stedet for på dagen, men højst sandsynligt ville det blive til noget hygge med veninderne.

“Jeg tror bare, vi skal drikke noget rødvin og se på gamle billeder af jagterne. Sådan noget i den stil, for vi er jo alle sammen så kede af, at det er blevet aflyst,” fortalte rytteren. Og sådan blev det.

Læs også: Oplev Hubertusjagten til hest

Ikke forsvarligt at afholde jagten

Selvom både ryttere og tilskuere alle er skuffede, så er der stor forståelse for, at Hubertusjagten blev aflyst.

“Vi har tænkt alle mulige løsninger igennem for at kunne gennemføre det, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre,” fortalte May-Britt Kattrup.

Et af de mange spring til Hubertusjagten Foto: Bent Ursin

Der er forsøgt med flere forskellige ideer til, hvordan jagten kunne blive en realitet. Blandt andet var der snak om, at man skulle indføre siddepladser til publikum for at holde styr på antal af forsamlede. Det var dog ikke en mulighed, da det dels er en offentlig grund, jagten som sædvanligt skulle afholdt på, og dels, at det ville bryde med mange års traditioner. De fleste tilskuere har været på pladsen i mange år i træk og har helt faste rutiner og ståsteder. Det ville være en uoverkommelig opgave for ikke at sige ekstrem tidskrævende at skulle flytte rundt på folk hele tiden, fortalte May-Britt Kattrup til Malgré Tout tilbage i 2020.

Det var også oppe at vende, om man skulle brede begivenheden ud over hele dagen, så rytterne blev sendt afsted i hold af eksempelvis 30 ad gangen. Ligeledes blev der talt om, at der kunne tilføres ekstra afspærringer og meget meget mere, men altsammen viste sig at være alt for omfattende. Derfor blev beslutningen taget.

Ny kvalifikation til næste år

Så er spørgsmålet bare, om Hubertusjagten bliver afholdt i år. Efter planen sker det den 7. november 2021. Og selvom rytterne kvalificerede sig til 2020’s jagt, kan resultaterne ikke videreføres til i år. Rytterne er derfor atter i gang med at ride jagter i håbet om at kvalificere sig til dette års Hubertus. Her på redaktionen krydser vi alt, hvad vi kan, for, at corona tillader den traditionsrige udendørsbegivenhed at leve videre i år.

Hvis du vil læse mere om Hubertusjagten og aflysningen, så besøg arrangørens hjemmeside.

Læs også: Sportsrideklubbens Jagtryttere ærede H.K.H. Prins Henrik

Artiklen er oprindelig bragt i 2020 og er senere blevet opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce