4 ting, som også kan bruges til jordarbejde med hesten

Hvis du troede, at du kun kunne træne jordarbejde med hesten med de helt rigtige cavalettis og bomem, så kan du godt tro om igen. Det behøver nemlig langt fra at være dyrt, hvis du skal have fingrene i forskellige redskaber, som kan bruges til at lave sjovt og udfordrende jordarbejde sammen med din hest. Du kan nemt skabe afveksling med de redskaber, vi her har fundet, og som tilmed ikke koster det store.

1. Over bomme med potter fra IKEA

I IKEA kan du købe små, lysegrønne potter til børn. Vidste du, at de faktisk også er yderst velegnede på ridebanen? Du kan bruge dem til at hæve din bomme en smule fra jorden, hvis du ikke har cavalettis til rådighed, eller hvis din hest har brug for, at bommene giver efter, hvis den skulle ramme dem. 

Du kan eventuelt lægge bommene på en lige linje, hvor du hæver hver anden med potterne. Det sætter din hests koordinationsevne på arbejde.

Potterne er billigere end de klassiske plastikholderne til at hæve bomme med, og de kan desuden bruges som kegler, hvis I også laver andre former for jordarbejde, eller hvis I vil ride slalom.

2. Stå på madrassen

Hvis du troede, at din madras kun skulle bruges af dig selv, når du skal sove, kan du godt tro om igen. En tynd skummadras kan nemlig bruges til jordarbejde med hesten. Det vigtigste er selvfølgelig, at du vænner din hest langsomt til madrassen, hvis den udviser den mindste form for frygt ved den. Derudover skal du huske at placere madrassen på midten af banen, så hesten kan bevæge sig væk fra madrassen. 

Tag én hov ad gangen, og husk at rose din hest, når den har placeret en hov på madrassen. Herefter kan du langsomt begynde at bygge på med de sidste hove. Du kan også lege med, at din hest skal stå i længere tid på madrassen, bakke henover den eller gå i ottetaller over. Det er faktisk kun fantasien, som sætter grænser, når din hest først er blevet tryg ved madrassen.

Når underlaget skifter hårhed, bliver din hest tvunget til at forholde sig til det og aktivere de små stabiliserende muskler langs med dens rygsøjle, når den skal stå på madrassen. Det styrker koordinationsevnen og balancen for din hest, når den skal vænne sig til, at underlaget skifter.

3. Et ben i hulahopringen

De fleste kan nok huske hulahopringen fra dengang, hvor vi var børn, men den kan faktisk også bruges til træning af din hest. 

Det kræver præcision af både dig og din hest, når I bruger hulahopringen i jeres jordtræning. Du kan eksempelvis øve, at din hest kun skal sætte ét ben i hulahopringen. Herefter kan I udbygge med to ben. Det kræver, at din hest stopper – og får ros – i det øjeblik, den har set benet eller benene inde i hulahopringen.

Læs også: Miljøtræning kan styrke samværet med din hest

Jordarbejde i longe
Jordarbejde kan med fordel foregå i en longe, hvor du for eksempel kan få hesten til at gå over hævede bomme eller krydse en madras. Foto: Syrine Maj Pallisby.

4. Op på pallen

Du kender sikkert de store paller, hvor der ofte står hø eller halm på. Hvis de ikke skal leveres tilbage, når I har brugt alt hø og halm, kan de med fordel også bruges til jordarbejde med hesten. 

Her skal du bruge lidt samme tilgang, som du gør ved madrassen. Målet kan være, at din hest skal stå med alle fire ben på pallen og være helt rolig. Start med et ben ad gangen, og byg så på løbende. 

Hvis du har mod på det, og din hest kan øvelsen fra jorden med at lægge vægten tilbage på bagparten, kan du også nøjes med at lade din hest stå med forbenene på pallen, og så få den til at lægge vægten tilbage, imens forbenene bliver på pallen. Det stiller krav til både hestens mavemuskler og koordination.

Annonce

Læs også: 8 nemme øvelser til miljøtræning

Kilder

Dyrlæge Heidi Nielsen: Hvad er neuromuskulær træning af heste og hvorfor er det så vigtigt?

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce