Stramt næsebånd: Derfor er det vigtigt med to-fingerreglen

“Husk at måle med to fingre mellem hestens næseryg og næsebåndet”. Den besked har du garanteret også fået, dengang du startede på rideskole og fik hjælp til at sadle din første hest op. Det er en regel, de fleste af os stadig følger, men også en regel, som ikke har fået en nærmere forklaring. Det kan du endelig få nu, da et forskerhold har fundet ud af, hvor stor betydning to-finger reglen faktisk har.

Annonce

Undersøgelsen siger det klart og tydeligt

Der er gennem tiden lavet flere forsøg med næsebånd, og hvor stramme de skal være. Nu er der et hold forskere fra Limerick Universitet i Irland, som har undersøgt den reelle betydning for hestens velvære ved at stramme næsebåndet helt ind, med plads til halvanden finger og så til de to fingre, som vi kender det i dag. Forskerne kom ret hurtigt frem til, at der var store skader forbundet med et for stramt næsebånd. De forsøgte også at benytte samme pres med et helt spændt næsebånd på et menneske. Meget tyder på, at en person med for eksempel en elastik eller et bånd om håndleddet, der er strammet helt ind som med et næsebånd, højst sandsynligt ville miste blodtilførelsen til hånden og efterlades med mærker og stort ubehag.

Annonce

Læs også: Regler: Det må din hest have på til dressurstævner.

Resultaterne siger det hele

Orla Doherty er professor på Limerick University i Irland og ærespræsident af International Society for Equitation Scientist (ISES). Hun har sammmen med sit team opdaget, hvor vigtigt det er, at næsebåndet har den korrekte stramning, hvis ikke hesten skal opleve gener. Forskerteamet udførte undersøgelsen på en død hest, fordi de ikke mente, at det ville være forsvarligt at påføre en levende hest et så stramt næsebånd. Resultaterne var slående. Ved en indspænding på halvanden finger udviste stramningen et så stort tryk på det døde hestehoved, at et menneske ville opleve det pres som udholdeligt. En stramning, hvor der ikke er plads til nogle fingre, må derfor antages at være et smertehelvede, fortæller forskeren.

Annonce

Viden du kan tage med dig i stalden

Det giver derfor rigtig god mening, i følge forskeren Orla Doherty, at vi stadig bevarer to-finger reglen, for undersøgelsen illustrerer, at bare en enkelt reducering af plads ved næsebåndet, kan forårsage en yderst ubehagelig situation for hesten. Forskerteamet mener desuden, at der bør udføres ekstra research på området for at få mere fokus på, hvor stor betydning et stramt næsebånd har for hesten.

Denne artikel er oprindeligt bragt i maj 2021.

Kilder

The Horse: Noseband Tightness Study: The Two-Finger Rule Is Just About Right

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce