Forsøg påviser: Særligt ét stof har betydning for hestes stressniveau

Annoncørbetalt artikel

Der findes et hav af tilskud på markedet med forskellig virkning, men hvordan finder du det rette til netop din hest? Og har producenterne overhovedet undersøgt, hvordan produkterne virker? NAF forsker altid i nye ingredienser og laver undersøgelser verden over for at videreudvikle sine tilskud til heste.

NAF har blandt andet lavet et uafhængigt forsøg på deres nye Five Star Magic produkt i en dobbelt placebo blindtest, som har kørt over 12 måneder på The Royal Agricultural University i Cirencester. Et forsøg hvor hesteadfærdseksperter har tilset og udført undersøgelsen.

Læs også: Har du en skræmt hest? Så sæt den sammen med en rolig hest.

Blandt eksperterne på forsøget var Dr. Andrew Hemmings, som bl.a. er ekspert i hestens hjerne og adfærd.

Blink afslører et højt dopamin-niveau – og dermed stress

I forsøget har man lavet en måling af signalstoffet dopamin i hestenes hjerner ved at overvåge blink-hastigheden hos hestene. Dopamin er et af de stoffer i hjernen, der er vigtigst, når det kommer til hestens stressniveau. Jo mere dopamin, jo mere stresset vil hesten være.

Det har vist sig, at især dyrets blink-hastighed er en særligt god indikator for mængden af dopamin, der frigives i hjernen. Undersøgelser har vist, at hvis blink-hastigheden øges, øges dopamin mængden også – og dermed også stress niveauet hos hesten. Derfor handler det for en stresset hest om at få sænket dopamin-niveauet.

Læs også: Kend hestens signaler i stress-situationer

Anerkendt hjerne- og adfærdsekspert bag forsøget

Blandt eksperterne på forsøget var Dr. Andrew Hemmings, som er Associate Professor of Equine Science og Head of Equine Management hos Royal Agricultural University i England. Hans primære forskningsspeciale er hestens hjerne, og hvordan den styrer adfærd. Noget, som han har arbejdet med de sidste 20 år. De sidste 15 år har Dr. Andrew Hemmings og hans team fundet ud af, hvordan man kan lave adfærdsmålinger, som fortæller os meget om, hvad der foregår i hestens hjerne.

”I dette forsøg fandt vi ud af, at en af ingredienserne medførte en betydelig reduktion i blink-hastigheden, hvilket for mig antyder, at niveauet af dopamin rent faktisk blev reduceret,” udtaler Dr. Andrew Hemmings.

Gunstig effekt på hjerneaktiviteten

Ifølge Dr. Andrew Hemmings findes der mange produkter på markedet, hvor der er meget lidt videnskabeligt bevis for produkternes indvirken.

“Efter vores bedste kendskab er dette den første undersøgelse foretaget med heste, og den demonstrerer gunstig effekt på hjerneaktiviteten på baggrund af det beroligende tilskud,” siger Andrew Hemmings.

Artiklen er oprindelig bragt i november 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce