Guide: Sådan vælger du det rigtige dækken i forhold til vejret

Det kan være meget svært for os ryttere at finde det helt rigtige dækken til vores hest, både når det kommer til størrelse og til vejrforhold. Derfor giver vi dig her en række tips til, hvordan du vælger det helt rigtige dækken til din hest.

Læs også: Dækkenets ABC: De typiske fejl vi laver, når vi køber nyt dækken

Frem med målebåndet

Der er mange forskellige størrelser dækkener at vælge imellem, og det kan blive noget værre rod, hvis ikke dækkenet passer præcis til din hest. Hvis det er for småt kan der opstå slidmærker især på hestens bringe, og hvis det er for stort “sejler” det rundt på hesten og kan lynhurtigt blive ødelagt, når hesten ruller sig eller leger på folden, samt at det er svært at opnå den korrekte temperatur under stoffet.

Annonce

For at sikre, at hesten ender med den rigtige størrelse, skal du finde dit bedste målebånd frem og blandt andet måle hesten fra ryg til halerod. Se tabellen her:

Ryglængde på hest i cmSidedybde på hest i cmTotallængde på hest i cm
Pony115 75165
Small hest12585175
Medium hest13595185
Large hest145100195
Ekstra large hest155100205
Ekstra ekstra large hest165105215

Målene er vejledende, og der skal tages forbehold for, at heste varierer i størrelse både i højde og bredde.

Det rigtige dækken til det rigtige vejr

Du kender sikkert den evige bekymring, når du har givet din hest dækken på, og vejret så pludselig skifter. Det eneste, du har lyst til, er at forlade arbejdspladsen og skynde dig ud på folden for at være sikker på, at din hest hverken har det for koldt eller for varmt.

Det er kompliceret at spå om vejret, og derfor vil de forskellige årstider kræve forskellige dækkener. Om efteråret er det en god idé med et overgangsdækken og regndækken, om sommeren er det fluedækkener, og når frosten begynder at bide, er det tid til vinterdækkenerne.

Hvis din hest er klippet

For at slippe for alt for mange bekymringer, kan du som hesteejer holde lidt ekstra øje med vejrudsigten og eventuelt benytte denne guide:

Ikke-klippet hestKlippet hest
Regndækken eller dækken uden fyldMellem 0 og 5 graderMellem 5 og 10 grader
Dækken med en lille smule fyldMellem -5 og 0 graderMellem 0 og 5 grader
Dækken med meget fyld Lavere end -5 graderLavere end 0 grader

Tallene og betegnelserne er vejledende. Vi anbefaler altid, at du kontakter diverse forhandlere af dækkener og selvfølgelig følger din hests generelle ve og vel tæt i forbindelse med, at du lægger dækken på den.

Læs også: Del 1: Dækken eller ej?

Fordele og ulemper ved at benytte dækken

En del heste kan sagtens klare sig uden at få dækken på. Det er lidt en smags sag, om man “gider” at bruge en masse tid på at rengøre hesten om vinteren, når mudderet står højt eller ej. Andre hesteejere ønsker ikke at “blande” sig i hestens naturlige pels og vælger derfor ikke at putte et dækken på. Og så er der igen de ryttere, der ikke udfører det store arbejde med deres hest, hvor det, at de har dækken på i sig selv ville være et større projekt, end at de ikke har det på.

Annonce

Men der er også en del heste, som simpelthen fryser om vinteren, og dermed risikerer at miste huld. Det ses især hos de ældre heste, hvor et dækken kan løse en del af problemet. Samtidig kan det også være svært for den hårdtarbejdende hest at yde sit bedste, hvis den bærer rundt på en lang vinterpels. Der er mange flere grunde til, at det både er en fordel og en ulempe at lægge et dækken på hesten, men en ting er sikkert. Hvis du vælger, at hesten skal have “dyne” på, så skal størrelsen på dækkenet være på plads samt tykkelsen alt efter vejrforholdene.

Læs også: Del 2: Dækken eller ej?

Kilder

MS Rideudstyr, Happy Horse, Horze, Lundemøllen

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce