Hesteblod som kur mod coronavirus?

I en del af verden mener man nu, at blod fra heste er vejen frem i forhold til at udvikle en behandling mod coronavirus. Nærmere bestemt er det i Costa Rica, at det – i hvert for et hestemenneske – opsigtsvækkende tiltag finder sted.

Behandlingen foregår ved, at heste bliver inficeret med SARS-CoV-2, som er en virus, der fører til covid-19. Når hestene derefter danner antistoffer, tapper man blodet og bruger det til at lave et serum, som kan sprøjtes ind i corona-patienterne.

Effekt vs. etik

Metoden er som sådan ikke ny, da man også har erfaring med at bruge antistoffer i hesteblod til at behandle bid med slangegift. Problemet er bare, at der er langt flere mennesker indlagt med corona (omkring 500 i Costa Rica), end der er mennesker med slangebid, og derfor vil det kræve en enorm mængde hesteblod, hvis behandlingen viser sig at være effektiv.

Fra professoren bag behandlingsprojektet lyder det, at antistofferne i hesteblodet er det bedste bud, man har på en effektiv behandling mod corona i det mellemamerikanske land lige nu:

“Vi gør det med vores egne ressourcer, uden at vi behøver at stå i kø eller konkurrere med andre lande, som man ser det med mulige vacciner”.

– Alberto Alape, professor og leder af behandlingsprojektet på University of Costa Rica.

Metoden rummer en hel del usikkerhed, idet antistofferne kan opføre sig forskelligt alt efter hvilken hest, blodet kommer fra. Derudover kender man endnu ikke bivirkningerne. Sidst, men ikke mindst, er der det etiske spørgsmål, som vi nok mest er tilbøjelige til at stille herhjemme: Kan man være bekendt at bruge dyr til den slags, også hvis det ender med, at der skal tappes store mængder blod fra hestene for at redde menneskeliv?

Vil ikke ske i Danmark

En dansk lektor inden for biomedicin forsikrer os heldigvis om, at metoden aldrig vil nå vores breddegrader. Vi har nemlig både flere og bedre muligheder.

“Det er ikke noget, vi kommer til at se i Danmark eller Europa.”

 – Mads Fuglsang Kjølby, lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Herhjemme forsøger vi os i stedet med blandt andet at bruge antistoffer fra tidligere og nu raske coronapatienter. Det projekt foregår lige nu på Aarhus Universitet.

Behandlingen med hesteblod i Costa Rica vil blive testet på 26 covid-19-ramte patienter i løbet af september måned. Hvad konklusionen bliver, skal vi nok forsøge at give en melding om, når den tid kommer.

Kilder: TV2 & Reuters.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce