Dressurkæmpen med trommer på

Der findes mange forskellige hesteracer, og her på redaktionen har vi besluttet at dykke lidt ned i fortællingerne om nogen af dem. I denne artikel kan du få et indblik i den blide kæmpe med de gode gangarter nemlig den imponerende drumhorse også kaldet paukerhesten. Læs her, hvorfor den har fået netop det navn, og hvad den har at byde på. Rigtig god fornøjelse!

Hoppen Gorgeous Gorgie på 14 år. Foto: MEP-Photo 

En sjælden race

Der findes ikke så mange af de smukke drumhorses, hverken i Danmark eller i udlandet. Den er oprindeligt udviklet til at bære store trommer (sølv paukerne) i paraderne i Storbritannien, men som årene er gået er “the Household Cavalry” (den engelske garde) blevet nødt til at benytte clydesdale og shire heste i stedet, fordi der simpelthen ikke findes nok drumhorses. Det er noget, som Sielja Dantved håber, vil ændre sig. Hun er datter af de eneste avlere i Danmark, DrumHorse Stable Denmark, der er tilknyttet den europæiske stambog, som også står bag hjemmesiden the Drum Horse Association.

Det er simpelthen en fantastisk hest, og det vil vi bare gerne fortælle til folk, for der er mange, der ikke ved, at de findes som en ren race og har egen stambog.

Sielja Dantved

Prince Chato Come-On Cool på 16 år med de klassiske sølv pauker på. De bliver brugt i den engelsek garde, og har givet racen sit navn – drumhorse. Foto: Duelund Photography

Lidt til historietimen

Som alle andre hesteracer kommer drumhorse af en blanding. I det 16. århundrede, hvor sigøjnere og andre omrejsende ikke havde råd til at få deres hopper bedækket, trak de om natten deres brogede hopper ind til rigmændenes hingste. Shire og clydesdale hingste var meget populære, men også welsh cob blev brugt. Senere valgte den engelske dronning at navngive denne race ”drumhorse”, fordi racen var i stand til at bære de tunge sølv pauker (trommer) samt at se imponerende og royal ud. Den engelske dronning skulle desuden have sagt: ”Man skal ikke se under en drumhorse, man skal ikke se over en drumhorse, man skal se PÅ en drumhorse”.

Kan øvelser i middelsvær dressur

Det kan til tider være kompliceret at lære en koldblodshest dressurøvelser på højt plan, og det er også helt i orden, for det er nok de færreste, der anskaffer sig en koldblod for at ride grandprix. Ikke desto mindre er det faktisk muligt med en drumhorse. Ikke dermed sagt at du vinder alle klasserne, men øvelserne kan udføres temmelig korrekt. Årsagen er, at en drumhorse er avlet med lange ben og en slank krop, som giver den et hav af fordele, når det kommer til dressur sammenlignet med andre koldblodsheste.

Hingsten Lord Korpus King Keen til dagens dressurtræning. Foto: MEP-Photo

Udfordringer med racen

Drømmer du om at få fingrene i en drumhorse, kan det sådan set sagtens lade sig gøre. Du skal bare være indstillet på, at du kommer til at købe et føl eller en unghest. Du “bestiller” nemlig en drumhorse hos de respektive avlere, der meget sjældent vil af med deres voksne heste. Du kan selvfølgelig altid forsøge at få dit føl redet op hos avleren, men så kræver det naturligvis, at du finder en større pengepung frem.

Er du også vild med at læse om hesteracer? Så tjek vores artikel ud: Hvilken hesterace er du?

Ikke så anerkendt til dressurstævner

Sielja Dantved har startet flere stævner på hingsten Lord Korpus King Keen, der kan øvelser på grandprix-niveau. Hun fortæller, at det er en meget blandet oplevelse at være afsted med en anden type dressurhest.

Nogen dommere dømmer på selve dressurøvelserne og andre dømmer varmblodsheste, så det er meget forskelligt, hvad de synes om os, når vi kommer ind på banen.

Sielja Dantved

Sielja fortæller videre, at drømmer man om at vinde en masse høje dressurklasser, så kan det blive en udfordring med en drumhorse, selvom den godt kan udføre øvelserne. Hendes oplevelse er, at de for eksempel i Holland i langt højere grad anerkender, at en koldblodshest kan gå dressur, men at det i Danmark ofte er centreret omkring varmblodsheste.

Jeg har engang oplevet, at vinderen af en klasse kom hen til mig og sagde, at det var uretfærdigt, at jeg ikke havde fået højere point.

Sielja Dantved

Her trænes der piaffe på hingsten Lord Korpus King Keen. Foto: MEP-Photo

Derfor skal du vælge en drumhorse

Hvis du drømmer om en blid og rolig hest, der elsker at arbejde, så skal du måske overveje at investere i en drumhorse. Du får også temmelig meget hest for pengene med en højde på omkring 170. En drumhorse leverer også en ekstra wauwfaktor, fordi de rummer evnerne til at gå dressur. Det er klart, at vil du lægge dressurdommerne ned til stævner, kan det blive en udfordring, men ikke desto mindre får du helt sikkert opmærksomhed, hvis du møder op med den langhårede kæmpe og udfører en passage. Det er måske også værd at overveje, at denne race er avlet til at modstå meget turmult og stressede situationer med en baggrund som paradehest i Londons gader. Det vil derfor højst sandsynligt ikke være dig, der skal bruge årevis på at lære din hest, at et bestemt hjørne af ridebanen ikke er farligt eller at ride alene ud på tur.

En drumhorse skal være…

  • Venlig, stærk, adræt og have et stabilt og roligt temperament.
  • Den betragtes som en tung ridehest, men skal være atletisk og kunne mestre de fleste former for discipliner heriblandt dressur, spring, jagt og kørsel.
  • Der skal være en overflod af hår.
  • Kroppen skal være let og robust.
  • Højden mellem 162 cm til maksimalt 175 cm.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce