Hvordan ville du designe din egen hestetransporter?

Du har helt sikkert hørt, at en moderne hestetransporter både er et mere sikkert og et mere komfortabelt valg for din hest end en almindelig hestetrailer. Ja, faktisk har vi her på redaktionen selv oplevet, hvor fedt det er at køre med en moderne hestetransporter kontra en almindelig hestetrailer. Der er masser af plads, man kan ordne sin hest i tørvejr og tage sig en pause i sadelrummet, og så synes hesten i det hele taget at finde det hele ret behageligt. Vi formåede i hvert fald at læsse en pony, der ikke normalt er glad for at gå i trailer, i første forsøg.

Hvis du skulle have en hestetransporter…

Og nu må vi hellere stoppe vores begejstring. Det skal nemlig slet ikke handle om, hvorfor en hestetransporter er god. Det kan du læse om her og her. I stedet skal det handle om, hvordan du ville designe din helt egen hestetransporter, hvis du fik muligheden.

Når man køber en af slagsen hos Skydsbjerg Horstrucks, kan man nemlig tilkøbe forskelligt ekstraudstyr og derved helt selv bestemme, hvordan den skal se ud. Hvad skal der være inden i? Hvordan skal den se ud udenpå? Det er nu tid til at være kreativ og sætte drømmene i gang – og man må gerne drømme stort!

Hvem køber typisk en hestetransporter?

En hestetransporter fra Skydsbjerg Horstrucks er for dig, der vil have et ekstremt sikkert og komfortabelt køretøj til din hest. Vi kommer ikke udenom, at den er dyrere end en normal trailer, men den er også noget helt andet at køre med, og hesten oplever en helt anden komfort. En moderne hestetransporter er derfor til dig, der vil give dig selv og hesten den bedste mulige køretur. Af samme årsager er der heller ingen tvivl om, at det er et godt valg, hvis du ofte transporterer din hest – eller heste.

1. Hvilken model?

Først skal du tage stilling til, hvilken model, din transporter skal være. Der er to muligheder, og de har hver sine fordele. På redaktionen testede vi en Stallion-model, som er mere lukket end Smooth-modellen, men til gengæld har et mindre sadelrum. Den er bundsolid, så vi vidste, at vores heste på ingen måde kunne komme til skade – også selvom den ene generelt har det med at stå uroligt under tranport. Anden gang vi kørte med hesten, stod den dog helt stille, og så var vi overbevist.

Model Stallion

Model Stallion. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.

I Stallion-modellen står hestene i en lukket boks, hvor der dog er plads til fx et hønet. Der er intet, de kan hænge fast i, og uanset, hvor meget de måtte springe rundt inde i transporteren, så kan de ikke komme til skade. Lågerne foran hestene kan åbnes, så du kan komme ind og se til dem, når I er kommet frem.

Model Smooth

Model Smooth. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.

I Smooth-modellen står hestene med hovederne ud igennem en åbning, hvilket bl.a. frigiver mere plads til sadelrummet. Åbningerne gør det desuden nemmere at fodre hestene, men du skal være opmærksom på, at du ikke har mulighed for at åbne direkte ind til dem fra sadelrummet af, ligesom det er tilfældet i den anden model.

LÆS OGSÅ: Leder du efter gode grunde til at købe en moderne hestetransporter frem for en normal hestetrailer? Så læs med, når vi fortæller, hvorfor det er populært at købe transportere fremfor trailere.

2. Hvad skal der være i den?

Nu skal du være kreativ. Herunder kan du se en oversigt over, hvad du kan vælge af ting og sager indvendigt i din hestetransporter. Noget er til for hestens skyld, andet er for din.

1. Pude i loftet

Med en solid pude i loftet slår din hest ikke hovedet, hvis den for eksempel skulle finde på at stejle under kørsel.

2. Pude i rumdeleren

Uanset hvilken model, du vælger, så er transporteren udstyret med puder hele vejen rundt om hesten, bortset fra i rumdeleren. Derfor kan du også få monteret en pude dér.

Denne rumdeler har pude på for at øge komforten for hestene. Derudover er den monteret på en skinne, hvilket både gør det muligt at vippe den udad igennem åbningen ved rampen, når man skal læsse, og at skubbe den ind mod bagvæggen, så der er masser af plads til at strigle og hygge. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.

3. Rumdeler på glideskinne

Rumdeleren kan som udgangspunkt vippes udad igennem åbningen ved rampen, så der bliver fuld plads inden i kabinen, hvor hestene står. Ved at få monteret rumdeleren på en skinne, kan du foruden at vippe den udad, også lynhurtigt skubbe den til siden ind mod bagvæggen. Det kan for eksempel være en fordel, hvis du gerne vil bruge kabinen til at sadle op i og derfor har brug for lidt mere plads.

4. Net eller låger på opbevaringsrummet

Det smarte ved en hestetransporter er, at der er god plads over førerkabinen til at lægge dækkener, foder og meget andet oppakning. Rummet tilgås inde fra hestene af og er som udgangspunkt åbent. Hvis du ønsker det, kan du få det dækket til af enten et net eller to låger. På den måde er du helt sikker på, at tingene ikke kan falde ned over hestene under turen.

5. Bånd ved læsserampe

En hestetransporter fra Skydsbjerg Horsteruck har altid en behagelig temperatur indeni, og fordi der tilmed er så god plads, er mange heste glade for at stå derinde, fx mellem to klasser til stævne. Hvis du imidlertid gerne ville have læsserampen åben, imens en af dine heste står derinde, så kan du tilkøbe et bredt nylonbånd, som sørger for, at den ikke render nogen vegne.

Nylonbåndet giver dig mulighed for at have læserampen åben, uden hesten løber nogen steder. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.

6. Sæder i ægte læder

At vælge sæder i ægte læder er lidt ekstra luksus til rytteren. Det sørger for, at du ikke bliver varm i bagdelen på en sommerdag. Det kan nemlig godt ske med det kunstlæder, som sæderne er overtrukket med i originalmodellen.

7. Afløb i gulvet

Det gør det muligt at vaske din hest inde i kabinen. Her skal du dog være opmærksom på, at transporteren skal stå plant eller hælde en smule ned mod den ende, hvor afløbet er, for at vandet kan løbe ud.

LÆS OGSÅ: En moderne hestetransporter er blandt andet god, fordi der er god plads, sikkerheden er i top og komforten når et helt andet niveau, end man kender det fra mange hestetrailere. Vi har derfor fået en række eksperter til at komme med deres bedste råd til at gøre hesten tryg ved transport.

3. Hvordan skal den se ud?

Nu bliver det sjovt! Vi er nemlig nået til den del, som handler om, hvordan hestetransporteren skal se ud udvendigt. Der er stort set ikke nogen grænser for, hvordan du kan personliggøre din transporter.

8. Indfarvede kofangere

Som udgangspunkt leveres hestetransporteren med sorte plastikkofangere. Men du kan også vælge af få dem lakeret i samme farve som resten af bilen.

9. Fuld lakering i valgfri farve

Få lakeret din transporter i lige præcis den farve, du godt kan lide eller synes er mest praktisk.

10. Valgfri foliering

Få din stalds navn, din hests navn, dit logo eller noget helt fjerde eller femte på din hestetransporter. Det kan også være et kæmpe billede af dig og din hest, som fylder en hel side af eller måske hele transporteren. Det giver nogle unikke designmuligheder, og der er virkelig ikke nogen grænser for, hvad du kan vælge.

Denne transporter er blevet fuldt lakeret og har fået folieret silhuetten af en flettet hest. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.
Transporteren her er fuldt lakeret, har foliemotiv på siden, og så står staldens navn både på siden og overførersæderne. Foto: Skydsbjerg Horsterucks.

11. Opadgående eller sideværst låge over læsserampen

Du kan selv vælge, hvordan lågen over læserampen skal fungere. Skal det være en enkelt, opadgående låge? Eller skal det være en dobbeltlåge, som åbner sideværts? Det koster det samme og er blot et spørgsmål om din præference. De fleste vælger den opadgående låge, fordi den ikke er i vejen for døren ind til førersædet, ligesom den tager noget af vandet og solen, når du læsser i regnvejr eller skarpt solskin. Alligevel er der nogen, som bedre kan lide de sideværts låger, og det skal der selvfølgelig også være plads til.

12. Alufælge med sommer- eller vinterdæk

Som udgangspunkt kommer transporteren med sommerdæk på stålfælge, men hvis du hellere vil have alufælge og desuden har brug for et par vinterdæk, så skal du have den mulighed med.

Denne transporter har en dobbeltlåge over læserampen. Ulempen er, at den ene låge dækker for døren ind til førersæderne. En låge over læserampen, som du kan se på det øverste billede i artiklen, er smart, fordi den kan tage lidt af regnen og ikke er i vejen for døren. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.

4. Hvad med det tekniske?

Selvom det, vi hidtil har været igennem, måske er lidt sjovere at tage stilling til, så bliver du også nødt til at tænke over de lidt mere tekniske deltaljer. Ja, faktisk kan du ligefrem lære noget om lovgivningen her!

13. Trin til bagdøren

Trinnet til bagdøren hjælper dig med at komme op i sadelrummet, så du ikke skal tage et stort skridt op og ned. Det er monteret omkring anhængertrækket. Medmindre du er markant højere end gennemsnittet, så vil vi helt klart råde dig til at få monteret sådan et trin. Og så kan man endda få indskrevet sin egen tekst på!

Trinnet op til bagdøren gør det lettere at komme ud og ind ad sadelrummet. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.
Trinnet til bagdøren kan laves med lige den indskrift, du gerne vil have. Foto: Skydsbjerg Horstrucks.

14. Digital fartskriver

En digital fartskriver (eller tachograf) er påkrævet, hvis din transporters totalvægt kommer til at overstige 3500 kg. – det er simpelthen lovgivning. Fartskriveren registrerer bilens og chaufførens data. Politiet bruger det til at vurdere, om der er grundlag for at tage køretøjet til kontrol. Skal din transporter vejes op til en lastbil, så er den digitale fartskriver 100% et must have.

15. 13-polet trailerstik

En hestetransporter fra Skydsbjerg Horsetruck er lavet af aluminium og er derfor lettere end andre transportere. Det giver den en egenvægt på omkring 2600 kg., hvorfor den må læsse 900 kg på et normalt kørekort. Dog kan den kan også vejes op til en lastbil og derved få lov til at laste mere. Er sidstnævnte ikke en mulighed for dig, så må du stadig gerne have en trailer med endnu mere oppakning i bagpå transporteren. Og her får du højst sandsynligt brug for et 13-polet trailerstik, som kan sende lyset videre fra hestetransporten til traileren bagpå.

16. Ekstra støddæmpere

Hvis transporteren skal vejes op til at kunne køre med mere end 3500 kg. og dermed registreres som lastbil, så skal den have ekstra støddæmpere. Igen er det lovgivningen, der taler.

17. Bak- og overvågningskamera

Så kan du se, hvordan hestene har det og være sikker på, at du ikke bakker ind i noget. Det har vi været meget glade for her på redaktionen.

Med et bak- og overvågningskamera har du fuld kontrol over dine heste undervejs og på at du ikke kører ind i noget. Foto: Skydsbjerg Horsetrucks.

Den transporter, vi kørte i, havde…

  1. Pude i loftet.
  2. Pude i rumdeleren.
  3. Fuld lakering i en klassisk, men flot hvid farve, som er god, hvis man vil undgå kalkpletter!
  4. Foliering med eget logo både på siden og på fronten af bilen.
  5. Låge over læsserampen, der åbner opad.
  6. Trin op til sadelrummet med Skydsbjerg Horsetrucks egen indskrift.
  7. Bak- og overvågningskamera.

Den fedeste feature var uden tvivl bak- og overvågningskameraet og alle puderne rundt omkring hesten inden i kabinen. Og så kommer vi bare ikke udenom, at pladsen i en hestetransporter er en hel, hel anden end i en almindelig trailer, og det er rart at have et sadelrum og ikke bare et sadelskab. Så er der nemlig altid et sted at tage sig en pause i fred og ro eller søge ly, når det regner eller er koldt.

Så er spørgsmålet bare: Hvad ville du vælge?

5 ting, du skal huske på, hvis du overvejer at købe en hestetransporter (delvist) igennem dit erhverv

  1. Afgiften for en hestetransporter til rent erhvervsbrug er 4.470 kr. halvårligt. Ved kombineret privat- og erhvervsbrug er afgiften 9.110 kr. halvårligt. Ved ren privatbrug er afgiften 13.750 kr. halvårligt.
  2. Købes transporteren til erhvervsbrug eller delvis erhvervsbrug, kan du lease ekstraudstyret.
  3. Købes transporteren til erhvervsbrug eller delvis erhvervsbrug, kan du trække momsen fra købet af den.
  4. Købes transporteren til erhvervsbrug, kan du trække momsen fra de løbende omkostninger, du har ved den. Det gælder fx brændstof, vask og service.
  5. Købes transporteren til erhvervsbrug eller delvis erhvervsbrug, skal dit firmas navn og CVR fremstå på siden af køretøjet.

Med disse fem grunde in mente vælger langt de fleste at købe en hestetransporter til erhvervsbrug eller delvis erhvervsbrug.

DELTAG I KONKURRENCEN OM OPHOLD HOS HEALTHY HORSE
Malgré Tout har i samarbejde med Skydsbjerg Horsetrucks igangsat en stor undersøgelse om transport af heste. Deltag i den og vær med i konkurrencen om 1 uges wellness-ophold for din hest hos Healthy Horse.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce