6 spørgsmål om hestens væskeindtag, du bør kende svarene på

Vand er fundamentalt for alle levende væsener. Hos heste er vand af afgørende betydning for fordøjelsen og reguleringen af varme. Men at holde sin hest fri fra dehydrering i varmen kræver mere end blot at give dem konstant adgang til rent vand. Vi har sammen med eksperter fra Thehorse.com samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål om hestes væskeindtag, så du kan hjælpe din hest med at holde sig hydreret i sommervarmen.

Læs også: Vand – Hvorfor er det så vigtigt?

Spørgsmål 1: Hvor lang tid kan en hest gå uden vand?

Svar: Selvom hestens krop kan undvære vand i længere perioder, kan dehydrering alligevel have fatale konsekvenser. Hvis hesten eksempelvis ikke har drukket i to dage, anbefales det, at man hurtigst muligt tilkalder dyrlægen. Efter tre døgn uden vand, begynder hestens organer nemlig at lukke ned og den er i livsfare. Men, hestens vandindtag afhænger ikke kun af vandtruget på folden. Hvis hesten eksempelvis går på fugtigt græs, vil meget af dens væskebehov blive dækket, når den spiser af græsset. Omvendt, hvis den kun går på tørt underlag, vil dens behov for at gå til vandtruget være væsentligt større. Så en tommelfingerregel er: jo tørre et underlag – jo mere vand.

Læs også: Væskebehov: Så mange liter væske indeholder din hest

Spørgsmål 2: Hvordan får jeg min hest til at drikke nok vand?

Svar: Som du måske nok allerede har gættet, er den enkleste måde at opmuntre sin hest til at drikke på, ved at sikre sig at den har adgang til rent drikkevand døgnet rundt. Sørg derfor altid for at vandtruget er rent og uden fugleklatter i, da disse indeholder bakterier, som hesten ikke har godt af. Andre mindre konventionelle måder at sikre væskebehovet på, er, ved at skylle stråfoderet i vand. Mange benytter sig også af salt i form af saltstene og salt direkte i foderet (især i varmen). Tommelfingerreglen for salt og væske er: En korrekt natriumbalance i hesten er nødvendig for en korrekt tørst-respons. Det betyder med andre ord, at meget salt gør, at hesten drikker mere end den egentlig har behov for. Tænk derfor over dette, før du tilsætter salt i maden.

Spørgsmål 3: Ved hvilken temperatur, kan min hest bedst lide at drikke?

Svar: De fleste heste kan bedst lide vand, der er omkring 20 grader. Især om vinteren. Et studie har nemlig vist, at heste drikker ca. 40 % mindre vand, hvis de kun har adgang til vand, der er omkring frysepunktet. Vær derfor særlig opmærksom på din hests væskeindtag om vinteren.

Spørgsmål 4: Kan en hest drikke for meget vand?

Svar: Ja, det kan den. Og overdreven vandindtag kan forårsage nyresvigt, da de bliver overbelastet og skylder hestens naturlige elektrolytter ud. Dette kan medføre, at hesten mister den evne til at regulere sin temperatur selv. Sunde heste har dog helt styr på hvor meget vand, de drikker.

Spørgsmål 5: Hvor lang tid går der, før en hest bliver dehydreret på en meget varm dag?

Svar: En tommelfingerregel er, at en normal ridehest har brug for ca. 5 liter vand pr. 100 kg. Det er vel og mærke hvis temperaturen er mellem 10 og 15 grader. Studier har dog vist, at de fleste raske heste drikker mere, når temperaturen stiger – simpelthen for at nedkøle de indre organer og holde væskebalancen. Forskningen viser også, at heste, der bliver motioneret i 30 graders varme, vil øge deres væskebehov med over 70 %. Heldigvis er vores heste gode til at regulere deres væskeindtag efter temperatur, mængden af arbejde og fugtighed i underlaget.

Spørgsmål 6: hvorfor er nogle heste kræsne med hvor de drikker?

Svar: Heste er faktisk meget sensitive overfor lugte og smage. Vandets ph-niveau kan variere, ligesom mængden af mineraler og kalk. Vandets hårdhed (som skyldes højt calcium-, magnesium-, natrium- og kalium-niveau) påvirker også smagen af vandet. En tommelfingerregel er: Hvis man har en kræsen hest, kan man tage vand med hjemmefra, eller fra en kilde, som du ved at hesten kan lide at drikke fra.

Artiklen er oprindeligt bragt i juni 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce