Rytteren i stalden – hvilken af disse 10 typer er du?

Som ryttere er vi ikke kun forskellige, når vi sidder i sadlen. Også i stalden kan vi støde på en række forskellige personligheder, som har hver deres helt særlige måde at gøre tingene på. Vi giver dig her seks typer af ryttere, som vi mener må være at finde i enhver stald. Måske kan du nikke genkendende til nogle af trækkene?

Læs også: 8 grunde til at være rytter i stedet for fodboldspiller

1. Staldens perfektionist

Alt udstyr tørres af efter brug, og den firbenede fremstår altid billedskøn inden opsadling. Staldens perfektionist har ét altoverskyggende motto: ”Lev hver dag som skulle du til stævne”. Derfor bruger hun også gerne mange penge på strøelse – som regel spåner eller træpiller – og boksen har en evig duft af nyfældet træ. Det, du glæder dig over, er at du altid kan låne en supershampoo eller lidt showshine, hvis du skulle være løbet tør.

Annonce

2. Staldens praktiker

”Den fikser jeg!” er ordene, som man oftest hører fra staldens praktiker. Er en karabinhage gået i stykker eller et bogstav faldet ned fra barrieren, så er hun den første til at gøre noget ved det. For praktikeren står funktionalitet højere end alt andet, og hesten har da heller ikke ligefrem matchende udstyr. Til gengæld er den repræsenteret med ”bedst i test” fra ører til hov. Praktikeren viger ikke for at høre om andre hesteejeres erfaringer med foder, strøelse og udstyr. Har du brug for et par gode råd, er de derfor hurtige at hente, når praktikeren er i stalden.

Staldens praktiker bliver ofte stillet spørgsmål af staldens øvrige opstaldere. Hun ved meget og elsker at give ud af sin viden, men skal også passe på, at hun ikke kommer til at lyde bedrevidende. Foto: Arkiv.

3. Staldens omsorgsfulde

Hun er ikke nærig med komplimenterne og roser ofte både dig og din hest. Samtidigt er hun er ikke bange for at spørge ind til den del af dit liv, der ikke lugter af stald. Helt oprigtigt interesserer hun sig for, om du har haft en god ridetur og kan straks se på dig, hvis der er noget galt. For den omsorgsfulde er trivsel alfa og omega. Hun bruger derfor gerne lidt ekstra tid på at tale et problem på hjemme- eller hestefronten igennem. Staldens omsorgsfulde kender man lige en hestelængde bedre end de andre, og det betyder mere end som så, at der altid er én at gå til.

Annonce

4. Staldens distræte

I farten glemte hun at hænge trensen på plads, for pludselig blev der sendt bud hjemmefra. Staldens distræte er hende, som altid forsøger at klare dagens telefonopkald med en strigle i hånden eller en sadel over armen. Det er også hende, som man indimellem må minde om, at der rides venstre mod venstre, og at der er arbejdsdag på søndag. Men det er også hende, som på allerbedste vis kan få hele stalden til at trække på smilebåndet. Med sine smuttere og pludselig indskydelser spiller hun – helt uden selv at vide det – en uvurderlig rolle for det sociale miljø i stalden.

5. Staldens sjuskehoved

Strigling er udelukkende forbeholdt de steder på hesten, hvor udstyret skal ligge. ”At muge ud” er synonym for ”at tage det værste”. Og du erindrer ikke, hvornår du sidst har set hende tørre sine lag-på lag-mudrede – men sikkert ganske flotte – læderstøvler af. Selvom hun kan rode, er det bedste ved staldens sjuskehoved, at hun heller aldrig giver en reprimande, hvis du selv skulle have glemt at feje eller rydde op efter dig.

Annonce

Læs også: Hvilken hestemor er du?

6. Staldens højre hånd

De fleste i stalden er søde til at hjælpe, men staldens højre hånd er en sand helt. Hun er forbi stalden flere gange om dagen og træder straks til, hvis du – eller én af de andre – skulle komme til kort. Det kan give dig en smule dårlig samvittighed, at hun aldrig selv har brug for hjælp, men det skal du ikke have. Ifølge hende handler gensidighed ikke om, at den ene tjeneste er den anden værd, men om at få glæden ved at have hjulpet dobbelt igen.

7. Staldens impulskøber

Hun har alt i alle farver. Argumentet for at købe et nyt stykke udstyr er som regel noget a la “Jamen, jeg har ikke nogen hut i den dér mellemstøvede, pastelgrønne farve med rosaguldkant”. Du vidste ikke engang, at der var farver, som hed det! Staldens impulskøber er det ultimative offer for rideudstyrindustriens vished om antallet af kvinder inden for rideporten – og deres enorme shoppegen. Hvis ikke farverne er undskyldningen, så er det en helt ny og revolutionerende teknologi, den specielle udformning, eller et helt unikt materiale. Selvom du ikke helt kan følge med, så nyder du den entusiasme, som staldens impulskøber altid bringer med sig, når hun stolt fremviser sit nyeste eje.

Staldens impulskøber har ikke et sæt ridebukser, der ikke matcher med et sæt bandager. Det samme gælder selvfølgelig alt det øvrige udstyr. Foto: Arkiv.

8. Staldens tvivler

Nogengange kan du være i tvivl om sadlen ligger helt korrekt, eller om din hest virker en smule hævet på det ene ben. Men du når ikke staldens tvivler til sokkeholderne. Fra hende hører du ofte spørgsmål som “Tror du, der kan gå infektion i den skræmme, hvis jeg lukker ham på fold?” eller “Jeg giver ham 100 gram på. Nej 200. Ej, 100 er nok bedst. Eller hvad? Hvad synes du?”. Det er heller ikke uvant for dig at lægge ører til udbrud som “Argh, jeg kan ikke finde ud af om jeg skal ride med eller uden sporer!”. Selvom du indimellem synes, at tvivlsomheden har taget overhånd, så er det også rart at vide, at hun altid er opmærksom – hun holder nemlig også altid et vågent øje med din og de andre heste. Du er sikker på, at skulle der være selv det mindste galt, så skal det nok blive spottet lige med det samme.

Annonce

9. Staldens regelrytter

Når staldens regelrytter kommer forbi, så er du sikker på, at alt nok skal forløbe helt efter bogen. Man skridter varm i præcis ti minutter, man sidder op fra hestens venstre side, og man glemmer slet ikke at fjerne sine hest efterladenskaber. På den ene side kan regelrytterens tilstedeværelse gøre besøget i stalden lidt anstrengende, og på den anden side sørger hun for, at I alle kan færdes ordentligt og sikkert – hvilket du også vægter højt! Men om man lige sidder op på venstre eller højre side, eller om en klat fjernes 5 minutter efter den er lagt, det rører dig ikke det store. Måske skulle du til at drille staldens regelrytter lidt med, at – i hvert fald nogle – regler netop er til for at blive brudt? Du skal bare huske at gøre det med et smil, for hun er altså også lidt uundværlig.

10. Staldens ups’er

Kender du en, der bare altid kommer galt afsted? Så har du helt sikkert hørt ordet “ups” mere end blot et par gange, når du er ude hos din hest. Når staldens “ups’er” kommer forbi, er du næsten sikker på at få et godt grin med på vejen – og det kan kun blive en herlig dag! For det er hende, hvis gummistøvle altid hænger fast i mudderet og som hestene vælter på vej ind fra folden. Det er hende, der altid ender med selv at blive mere våd end hesten, når den skal vaskes. Og så er det hende, som konsekvent rammer dén ene vandpyt, der er på ridebanen, når hun falder af. Uanset, hvilke gode intentioner hun har, så ender det altid med at gå galt – og nogengange har du altså lidt ondt af hende!

Falde af til springstævne
Staldens ups’er har uden tvivl rekorden i flest afsidninger, men hun har bestemt også rekorden i andre (knapt så heldige) ting. Foto: Arkiv.

Hvilken passer på dig og de andre i din stald?

Vi kunne selvfølgelig finde på mange flere stereotyper, men måske kan du alligevel genkende dig selv eller en staldmakker blandt dem, vi har udpenslet. Måske er du en god blanding af dem alle? Om ikke andet kan de måske få dig til at overveje, om der er andre sjove personligheder i din stald, og om ikke også de er med til at gøre staldmiljøet til noget helt specielt.

Læs også: 5 fald fra hest alle har prøvet

Artiklen er oprindelig bragt i september 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce