5 springkombinationer, der kan forbedre din og din hests teknik

En springkombination behøver ikke altid at bestå af 2-3 forhindringer med et par galopspring mellem hver. Nej, det kan være meget sjovere og meget mere udfordrende end det! Ofte er det faktisk ikke højden, men teknikken i, hvordan hesten skal sætte sine ben, der i sidste ende gør den dygtigere. Her er fem springkombinationer, som alle sammen kan være med til at forbedre din hests evne til at komme fejlfrit igennem en springkombination. Sidst i artiklen finder du en oversigt over springafstande, som du kan gemme på f.eks. din mobiltelefon.

Annonce

Et godt fundament og gensidig tillid

”Jeg bruger lang tid på at bygge det rette fundament i hesten. Jeg træner den enkelte hest ud fra at jeg skal have den i mange år, og derfor synes jeg det er vigtigt at bygge et godt fundament. Det er blandt andet gennem træningen, at hesten og rytteren får en gensidig tillid til hinanden. Det tager længere tid med nogle heste, mens tilliden opnås hurtigt med andre. I sidste ende handler det om, at være et makkerpar, som samarbejder, fremfor at modarbejde hinanden.”

Thomas Velin

Sådan siger en af tidens dygtigste, danske springryttere, Thomas Velin, om det at opbygge en god springhest og et godt forhold mellem hest og rytter. Og det er lige præcis, hvad det drejer sig om med øvelserne her. De skal være med til at udfordre både dig og din hest og på den måde styrke dit og din hests tekniske fundament og tilliden imellem her.

Annonce

Læs også: Tre øvelser, der kan gøre dig fejlfri

Stor-lille

I denne øvelse skal du sætte tre lodrette spring op med et mindre spring eller en cavaletti imellem. På den måde skal din hest springe en stor forhindring efterfulgt af en lille og så videre. Der skal være 1 galopspring (gs) imellem hver forhindring.

Læs mere fra Thomas Velin: Hvis du er i tvivl – er du ikke i tvivl

Trip, trap, træsko

Øvelsen her har fået sit navn, fordi den består af tre spring, der bliver større og større. Du kan enten lave øvelsen, så springene bliver større i højden, fx med en cavaletti, en middelstor lodret og en større lodret til sidst. Eller du kan lave springene større i bredden ved først at sætte en lodret op, så en oxer og til sidst en trippelbar. Sørg for, at der er to galopspring mellem hver forhindring.

Slangelinie

Her skal du ride en slangelinie henover springene, lidt som man kender det fra slangelinieøvelsen i nogle dressurprogrammer. Sæt tre forhindringer op på langsiden, men forskyd den midterste ved at rykke den ca. to tredjedele ind mod mindten. Medmindre du har en knivskarp hest, så anbefaler vi, at du sætter 4 galopspring mellem hver forhindring.

Lige ud og på

Denne øvelse er klart den sværeste, og du skal måske lige prøve kræfter med de andre, inden du prøver kræfter med den. Sæt først tre cavalettier op på midterlinjen i den ene ende af ridebanen. Der skal være 1/2 galopspring imellem hver. Dernæst sætter du to lodrette op, hvor der er 1 galopspring til den første og 2 til den næste. Til sidst sætter du to forhindringer op en meters penge inden for hovslaget på hver langside. Der skal være 4 galopspring fra midten af den sidste forhindring på midterlinjen ud til midten på hver af de to forhindringer på langsiderne.

Rid denne øvelse, så du skiftevis springer over forhindringen på den ene langside og så på den anden langside. Det kræver et vist niveau af både dig og din hest, men du kan jo starte med at sætte forhindringerne helt ned i højden, så I begge kan følge med.

Springkombinationer behøver ikke altid være de samme. Ofte er det ikke højden, men teknikken i øvelsen, der gør din hest dygtigere.
Kilde: Dansk Rideforbund. Grafik: Malgré Tout.

Læs også: Løsspringning – hvorfor og hvordan?

Artiklen er oprindeligt bragt i januar 2020.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce