Søvnmangel hos heste – et overset problem

Søvn er fundamentalt for liv – også for hesteliv. Kvaliteten af hestens søvn påvirker dens sundhed og trivsel, og det gælder hvad enten den er ridehest eller ej. Men betydningen af søvn inddrages meget sjældent i forståelser af et optimalt hesteliv. Nye studier viser, at det kan have alvorlige konsekvenser, hvis hesten ikke får nok søvn eller er forhindret i at ligge ned og restituere.

Annonce

De fleste arter sover. Dyr som for eksempel heste vil typisk finde et roligt og sikkert miljø, stille eller lægge sig og langsomt stoppe med at reagere på ydre stimuli, når det skal sove. I naturen sover hesten kun, når den har kontakt til de andre dyr i flokken. Typisk vil én hest blive stående oppe for at holde øje med eventuelle rovdyr. Men i dag sover de fleste heste i individuelle bokse uden synskontakt til andre. Vi undersøger om det er et problem.

Læs også: Har din hest en sund rulleadfærd?

Den fundamentale REM-søvn

I søvnen restituerer kroppen og psyken. Fysiologisk glider hesten ind i en tilstand af bevidstløshed og musklerne bliver inaktive og afspændte. En søvncyklus består af 3 faser; 1: Overfladisk søvn, 2: Dyb søvn, og 3: REM-søvnen. REM står for Rapid Eye Movement, og er den fase, hvor hesten restituerer mentalt.

Stående eller liggende?
Det er en myte, at nogle heste kun står op og sover. Heste kan sove igennem nogle bestemte faser af søvnen, men ikke dem alle sammen. I en fuld søvncyklus, hvor REM-søvnen indgår, vil samtlige af hestens muskler afspænde og slappe af. Det kan den af gode grunde kun, når den ligger ned.

Et alvorligt problem hos heste, der ikke har mulighed for at ligge ned er, at REM-søvnen vil gennemtvinge sig i situationer, hvor de ikke har mulighed for at ligge ned. Dette kan være farligt, da de kan risikere at kroppen kollapser, fordi alle muskler bliver slappe. Det ses tit, at heste, der oplever så voldsomme fald under søvnen, tilegner sig alvorlige skader, såsom brud og ledskader.

Hvor meget søvn?
Forskningen viser, at heste, der står inde i boks om natten, sover i gennemsnit 3,5 timer pr. døgn. Men, hvis hesten ikke har mulighed for at ligge ned og få sin REM-søvn, vil det være mindre.

De forskellige søvnfaser, har forskellige længder. REM-søvnen varer omkring 30 minutter (eller 15 % af søvnen), og den dybe søvn udgør ca. 65 %. De resterende 20 % udgøres af den overfladiske søvn.

Risikerer stereotyp adfærd

Heste der ikke har mulighed for at gennemføre hele søvncyklussen, kan ud over at falde sammen, risikere at udvikle stereotyp adfærd, herunder krybbebidning, vævning og lignende. Man bør derfor som hesteejer være opmærksom på, om hestens søvnmønster er intakt, og at den har mulighed for at ligge ned.

Særligt i forbindelse med miljøskifte (ny stald eller boks), skal man være opmærksom. Forskningen viser nemlig, at hestens søvn påvirkes af de nye omgivelser. Den vil således sove mindre i starten. Også i forbindelse med skift til løsdrift er det meget vigtigt, at hesten har mulighed for at ligge ned et tørt og afskærmet sted.

Annonce

Kilde: horsesandpeople.com.au

Artiklen er oprindelig bragt i marts 2020 og er efterfølgende blevet revideret og opdateret.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce