Alt for mange tager fejl – proteiner er ikke bare proteiner

A N N O N C Ø R B E T A L T

Måske har du allerede fokus på, at din hest får proteiner i dens foder, så den kan opbygge muskler og blive stærkere. Men vidste du, at det ikke er alle former for proteiner, som er lige effektive? Og at kvaliteten af proteinerne afhænger af de aminosyrer, som er tilstede? Læs med her, og bliv klogere på aminosyrers betydning for muskelopbygningen.

Det er vigtigt at have fokus på aminosyrer, og ikke bare protein generelt, når man skal sammensætte en foderplan for sin hest.

Ikke alle aminosyrer er lige vigtige

I følge forskere fra Middle Tennessee State University, bruger heste kun 22 ud af de cirka 500 typer af aminosyrer, som findes. Det er altså ikke ligegyldigt, hvilke typer aminosyrer, som du kigger efter. Heraf produceres hestens krop selv 12 ud af de 22 typer. Derfor skal vi som hesteejere sørge for, at hesten får de sidste aminosyrer et andet sted fra. Forskerne fra Middle Tennessee State University peger på lysin som én af de vigtigste aminosyrer.

Læs også: Opbygning af muskler og kondition

Vigtige for dannelsen af væv

Hestenes muskler består af 70% vand, 20% protein, og de sidste 10% består af fedt, vitaminer, mineraler og glykogen. Når hesten skal opbygge muskler, bliver proteinerne nedbrudt under træning, og herefter skal de bygges op igen.
Aminosyrerne er det, som binder proteinerne sammen. De danner væv til muskler, men også til eksempelvis organerne. En forsker fra Middle Tennessee State University sammenligner aminosyrer med byggeklodser. Hver enkel aminosyre har sin særlige opbygning og funktion, og de kan ikke udskiftes med en anden. Det vil altså sige, at hvis hesten for eksempel ikke har lysin i sin krop, så kan den ikke bruge en anden form for aminosyre. Hestens muskelopbygning er derfor påvirket af de aminosyrer, som den har i kroppen. Derfor er det vigtigt at have fokus på aminosyrer, og ikke bare protein generelt, når man skal sammensætte en foderplan for sin hest.

For at musklerne bliver større og stærkere, kræver det, at proteinerne i musklerne bliver brudt, og dette gør de gennem træning.

Behov for aminosyrer skifter fra hest til hest

Ikke alle heste har lige meget behov for proteiner og aminosyrer i deres foder. Det er særligt heste som vokser, hopper med føl og heste i intensiv træning. Disse typer af heste nedbryder i højere grad deres protein, og har brug for hjælp til at genopbygge det, end en voksen hest, der blot går og hygger sig på folden hele dagen.
Samtidig er det vigtigt at huske på, at aminosyrer alene ikke kan opbygge muskler. En forsker fra University of Kentucky fremhæver, at før musklerne kan blive større og stærkere, kræver det, at proteinerne i musklerne bliver brudt, og dette gør de gennem træning.

Læs også: Det bedste til din konkurrencehest

Agrobs Amino Pur

Agrobs har lavet et tilskudsprodukt, som de kalder for Agrobs Amino Pur. Amino Pur indeholder, som navnet antyder, essentielle aminosyrer, blandt andet det vigtige lysin. Agrobs Amino Pur er velegnet til heste, som skal opbygge muskelmasse, fordi det netop indeholder de vigtige aminosyrer, som skal binde proteinerne sammen og danne muskelvæv. Amino Pur kan både gives som en 4-8 ugers kur, eller som en del af den faste foderplan.

Læs mere om Agrobs Amino Pur her

Agrobs Amino Pur
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce