Hvorfor skal vi ride med VG1-godkendte hjelme?

Rigtig mange mennesker blev taget på sengen, da Europakommissionen trak ridehjelme med EN 1384 standarden (ja, det hedder den altså) tilbage, og tvang os hestefolk til at gå ud og købe nye ridehjelme med den såkaldte VG1-godkendelse. Afskaffelse af hjelmstandard EN1384 betød nemlig, at mange hjelme, især ældre modeller, ikke længere var gyldige til brug i konkurrencer. Men vi er nogle, der stadig rider med hjemle, der har gamle godkendelse. Og hvad er egentlig forskellen på gamle og nye ridehjelme? Det har vi sat os for at finde ud af.

Hvad er forskellen?

Europa-Kommissionen træk oprindeligt EN 1384 standarden tilbage, da flere EU-lande ikke mente, at sikkerhedsstandarderne var tilstrækkelige. Nogle af de ting, der skulle være ændret i den nye standard, var følgende:

Hvorfor VG1-godkendte hjelme?
  • Mere stødabsorbering fra endnu flere vinkler
  • Bedre modstand mod indtrængen af skarpe genstande
  • Bedre sidestabilitet til at modstå kraftige slag 
  • Større sikkerhedsflade uden at påvirke din evne til at høre 
  • Større sikkerhedsflade uden at påvirke din evne til at se

En af det helt store forskelle på den gamle og nye model er, hvor meget hjelmene kan holde til ved fald. Den gamle ridehjelm skal kunne holde til et fald på 1 meter, hvorimod en VG1-godkendt hjelm skal kunne holde til et fald på 1,2 meter uden at gå i stykker. Det lyder måske ikke af meget, men det har faktisk en stor betydning. Men hvorfor, tænker du måske? For at finde svaret, er vi nødt til at gå til bunds i, hvordan en ridehjelm rent teknisk fungerer.

Hvordan virker VG1?

Moderne teknologi har gjort det muligt for producenterne at lave ridehjelme, der er meget stærke, samtidigt med at de er lette og behagelige at have på. Den del af hjelmen, der gør arbejdet i forhold til at beskytte dit hoved ved styrt, er den indvendige foring. Den er lavet af polystyren, der fungerer som en slags indvendig bobleplast. Den er beskyttet af en hård glasfiber – eller plastik-lag, som man også kalder riderhjelmens skal.

Ved påvirkning, dvs. når du falder og lander på hovedet, gør hjelmen to ting: For det første fordeler skallen påvirkningen over et større område. For det andet reducerer foringen stødene mod hjernen. Jo større påvirkningen er, jo flere lag af den mikroskopiske bobleplast vil sprænges i forbindelse med slaget. Det er kun den indvendige forring, der kollapser i faldet, og ikke dit hoved. Heldigvis.

Forskellen på den nye og gamle godkendelse?

Det er grunden til, at hjelmen, hvis den er udsat for en hård belastning fra et fald eller lignende, altid bør kasseres. Og i følge de kloge mennesker i Europakommisionen, skulle den der mikroskopiske bobleplast være blevet endnu bedre i VG1-godkendte hjelme. Det er også grunden til, at nogle VG1-hjemle synes større end de gamle.

Vi håber du er blevet klogere. Og husk så lige; Det er let at udskifte en hjelm, men umuligt at udskifte et hoved!

Læs også: Så farligt er ridning

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce