Nu er det B-vitamin-tid: Her er listen af gode egenskaber

Annoncørbetalt indhold nederst i artiklen i samarbejde med NAF Danmark

Vitaminer er afgørende for enhver hests sundhed og kropsfunktion. Vitaminers rolle er vigtig i forhold til ydeevne, hårvækst, reproduktion, energi og immunsystemets funktion. B-vitaminer er en gruppe af vandopløselige vitaminer (12 forskellige slags), som hver har deres unikke funktioner. De kan gives hver for sig eller samlet, og så kaldes de for et B-vitaminkompleks. Læs med, når vi i denne artikel gennemgår B-vitaminerne, deres rolle i cellernes metabolisme, forarbejdningen af protein, kulhydrater, energimetabolisme og produktion af røde blodlegemer.

Gå efter B-vitamin-sammensætninger

Otte ud af de 12 forskellige slags B-vitaminer betragtes som essentielle B-vitaminer, og som regel nævnes de derfor ikke allesammen bag på de foder-supplementer, vi bruger i stalden. Det betyder dog ikke, at du skal være bange for, at de ikke er der. Det betyder blot, at de indgår under nogle af de andre B-vitamingrupper. Det, du skal kigge efter når du skal købe B-vitamin til din hest er, om der står ‘sammensætning’ bag på pakken eller flasken. Så kan du nemlig være sikker på, at din hest får de essentielle vitaminer med og dermed alt, hvad den behøver af de forskellige typer vitamin.

Læs også: Fælder din hest? Her er de bedste tips

Hvad blev der af Vitamin B4, B8, B10 og B11?

I listen nedenfor gennemgår vi de vigtigste typer B-vitamin. Du vil måske opdage, at der mangler et par tal. Men bare rolig, der er en mening med galskaben. Vitamin B4 (også kendt som adenin), vitamin B8 (inositol), vitamin B10 (para amino-benzoesyre – PABA) og vitamin B11 (salicylsyre), betragtes ikke længere som dissiderede vitaminer. Det gør de ikke, fordi de ikke opfylder den officielle definition af at være et vitamin: Et væsentlig og påkrævet element for opretholdelsen af vækst og sund diæt, og fordi de ikke kan fremstilles af kroppen selv. Så blev vi så klogere. Og nu til listen:

Liste over de forskellige typer B-vitamin og deres funktion:

B1: Thiamin

Spiller en nøglerolle i kulhydratmetabolismen; et co-enzym, der understøtter omsætningen af næringsstoffer til energi. Væsentlig for stressede eller nervøse heste og heste med hyppige fordøjelsesproblemer.

B2: Riboflavin

Riboflavin (vitamin B2) er en af de meget vigtige B-vitaminer. Det er en forløber for to koenzymer. Koenzymer er molekyler, der bærer kemiske forbindelser mellem to enzymer – meget vigtigt at transportere mange stoffer i kroppen. At være en forløber betyder simpelthen, at hestekroppen bruger B₂ til at fremstille coenzymerne. Riboflavin beskytter immunforsvaret, blandt andre ting. I naturen findes riboflavin især i kløverplanter.

B3: Niacin (eller Nicotinamid)

Niacin (også kendt som B₃) er en af de vitaminer, der er vigtig for næsten alt, hvad din hest gør. Det er involveret i adskillige cyklusser i hele kroppen. Derudover er en af de co-enzymer, den skaber celledifferentiering og calciummobilisering. B3 er især godt til heste, der mangler energi.

B5: Calciumsalte

Vitamin B5 findes i planter og dyrevæv og har antioxidantiske egenskaber. Tilskud af B5-vitamin til heste kan være gavnligt forår og efterår, når hesten fælder og sætter ny pels, samt til heste i stressede situationer f.eks. ved konkurrencer og stævner.

B6: Pyridoxin

B6 fungerer som hjælpeenzym i kroppen af betydning for opbygning og omdannelse af proteinets enkeltdele (aminosyrer). Desuden har det betydning for immunsystemet og dannelsen af antistoffer.

B7: Biotin

Biotin er et vandopløseligt B-kompleks vitamin, der hjælper kroppen med at metabolisere proteiner og nedbryde glukose. Et essentielt komponent i mange enzymsystemer, som indgår i dannelsen af knogler, vækst generelt og i dannelsen af hud. Derfor er det især godt til heste, der har brug for et boost til flækkede hove, der let revner, fordi B7-vitaminet understøtter en god hovvækst, med en god cellebinding og dermed elastisk hov.

B9: Folsyre

Folsyre understøtter celledelingen og vækst, samt øger hestens produktion af røde blodlegemer.

B12: Methyl cobalaminhydrat

Vitamin B12 er et vandopløseligt tilskud, som spiller en væsentlig rolle for dannelsen af røde blodlegemer. Mangel på B12-vitamin giver lave blodværdier, deforme blodlegemer, og skader på nervesystemet kan også forekomme. B12 findes i ølgær og tang.

Hvornår har din hest brug for B-vitaminer?

B-vitaminer er vandopløselige og optages i hestens tarme. Fordi de er vandopløselige, udskilles det overskydende vitamin i urinen. Alle B-vitaminer er vigtige for heste og er derfor nødvendige i kosten regelmæssigt.

B Vitamintilskud kan være fordelagtigt i situationer som fx.:

  • Heste med nedsat appetit
  • Heste, der lever af en kost med lavt fiberindhold eller får foder af dårlig kvalitet
  • Heste, som er udsat for stress eller store anstrengelser, f.eks. rejseaktivitet eller konkurrencer
  • Når sygdom, parasitbelastning eller dårlig tarmsundhed (pga. diarré eller antibiotisk medicin) går på kompromis med mikrofloraen
  • Diætændringer, der kan ændre niveauerne af fiber, protein og kulhydrater i mave-tarmesystemet
  • Til heste med dårlige hove (især rene biotin-tilskud)
  • Til heste, der fælder og skal sætte ny pels

Læs også: Mangler din hest energi ved pelsskifte?

NAF B Vitamins

Ekstra b-vitaminer kan være gavnlige til mange heste, som arbejder hårdt, har en dårlig appetit eller mister gejsten om vinteren. Nogle heste kan miste evnen til at producere og udnytte b-vitaminer, når de arbejder hårdt eller er stressede, og derfor kan tilskud være vigtige for at opretholde energi og et godt helbred.

Et boost af b-vitamin kan også hjælpe heste med hurtigt og effektivt at tabe pelsen i fældeperioden, således at de får en skinnende blank pels. NAF B Vitamins er en appetitlig væske uden tilsat sukker eller farve og indeholder udelukkende alt det gode, din hest har brug for.

Læs mere om NAF B Vitamins HER

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce