Ryttersikkerhed: Sådan skal du falde af din hest!

Et gammelt ordsprog siger, at man først er en dygtig rytter, når man er faldet af en hest 100 gange. Her på redaktionen har vi sat os for at gå i dybden med temaet Ryttersikkerhed. For hvert år dør 1-2 danskere og op imod 8.000 mennesker kommer til skade af at ride – og tallet stiger. Når uheldet er ude og du falder af, har du så styr på hvordan du slår dig mindst muligt? Vi giver dig her 4 tips til, hvordan du nemmest falder af uden at komme til skade.

Der findes ikke nogen ryttere, der med glæde foretager en ufrivillig nedstigning fra deres hest. Men virkeligheden er, at det sker for de fleste. Din hest er måske nervøst anlagt, bliver forskrækket over noget eller stopper foran et spring. Pludselig tager du turen ud over ørene, og i næste øjeblik finder du dig selv siddende på jorden. Ingen hest er sikker. Faktisk er ridesport den 3. farligste sport i Danmark, og i de værste tilfælde, kan sporten koste liv.

Annonce
Rytter falder af hest på ridebane
Kan du på en eller anden måde formå at lande på dine ben, når du falder af, er det det allerbedste for din sikkerhed. Foto: Shutterstock.

Læs også første del i serien: Ryttersikkerhed: Så farlig er ridning

Det betyder dog ikke, at der ikke er noget at lære, når du falder af. Det er nemlig muligt at passe på sig selv og minimere risikoen for at komme til skade, hvis du følger disse enkle faldteknikker. Vi ved, at rådene lyder meget simple, men der er noget om snakken. For de hyppigste skader sker på arme, ben og ryg. Hvis du på forhånd ved, hvad du skal gøre, minimerer du nemlig risikoen for at det går helt galt.

Faldeteknikker når uheldet er ude
  • Træk vejret og gør kroppen slap
  • Arme og ben ind til kroppen
  • Rul væk fra hesten
  • Bliv siddende og sund dig, hvis det er muligt

Du er vigtigere end hesten

Når du trækker vejret, slapper du automatisk af i kroppen. Hvis du spænder op (og dine muskler bliver stive), er der større risiko for, at du slår dig mere. Prøv også at gøre dig så lille som muligt og hold arme og ben ind til kroppen. Så mindsker du nemlig risikoen for at lande forkert på armen eller benet og i værste tilfælde brække det. En anden vigtig ting er, at du bør rul væk fra din hest, så den ikke træder på dig. Det er ikke sikkert, du husker det hele i situationen, men lidt har også ret. Husk dig selv på, at i sådanne situationer er DU vigtigere end hesten. Hvis du er faldet af på skovturen, og hesten er smuttet, så husk dig selv på, at heste husker godt, og at de i mange tilfælde vil forsøge at løbe hjem til stalden, hvis det er muligt.

Annonce
At rulle af hesten er også en god teknik, hvis du havner ude over ørerne på den. Men sørg for at slippe bøjlerne inden. Foto: Pinterest

Bliv siddende på jorden til adrenalinen er væk

En sidste meget vigtig ting, man skal huske, når man falder af, er at blive siddende og sunde sig efter faldet. Alt for mange ryttere har travlt med at komme på benene igen lige efter et fald. Men kroppen er fyldt med adrenalin, som udskilles i forbindelse med faldet. Adrenalin er et stress-hormon, der udskilles når din krop mærker, at der er fare på færde. Adrenalin har den sideeffekt, at det kan fortrænge smerte. Det var nødvendigt i tidernes morgen, dengang vi var byttedyr og skulle flygte fra farlige rovdyr. Men med adrenalin i kroppen får du ikke et retvisende billede af, hvor meget du egentligt har slået dig eller om noget skulle være brækket. Bliv derfor siddende stille og roligt og træk vejret og mærk efter, om det gør ondt, førend du rejser dig.

LÆS OGSÅ: De vigtigste facts om ryttersikkerhed

Korrekt udstyr er også vigtigt

Derudover opfordrer vi til, at du altid har ridehjelm på og at den er korrekt monteret. Der er nemlig ingen heste, der er 100 % sikre. En god regel er, ridehjelme bør udskiftes, hvis den har været udsat for tab eller tidligere fald. Så kan den indre skal nemlig være knækket.

Hav desuden også altid din telefon på dig, så du eller folk omkring dig, kan ringe efter hjælp, hvis det bliver nødvendigt. Sørg altid for at fortælle andre, at du rider ud og hvornår du regner med at være tilbage.

God tur og pas på jer selv!

Artiklen er oprindeligt bragt i juli 2019.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce