8 måder at tjekke om hestens sadel passer

I hesteverden får du ti forskellige meninger, hvis du spørger ti forskellige mennesker – i hvert fald når det kommer til sadler. Der er rigtig mange grunde til at tjekke om sadlen ligger rigtigt på din hest, da det har indflydelse på dens holdbarhed og præstation. Alt for mange heste går nemlig rundt med forkert tilpassede sadler. Og selvom du altid bør kontakte din sadelmager, hvis hesten ømmer sig det mindste, betyder det ikke, at du intet selv kan foretage dig. Tværtimod. Der er både enkelt og hurtigt at tjekke, om din sadel passer din hest eller om du skal have fat i sadelmageren. Så læs med, når vi gennemgår sadlens anatomi og giver dig 8 små tests, du nemt kan udføre for at tjekke, om du skal ringe til sadelmageren. 

Sadlens anatomi  

Selve sadlens grundskelet kaldes bommen. Bommen har til formål at fordele rytterens vægt hensigtsmæssigt på den bærende del af hestens ryg. Der findes to forskellige typer bomme. De fleksible bomme er opbygget af lamineret træ og fjederstål. Og så er der de faste bomme, som er støbt i plast eller glasfibre. Bommens mål og udformning er afgørende for, om din sadel passer til din hest og dig. Føler du, at det er svært at holde balancen i sadlen og at du tipper enten frem eller tilbage? Eller har din hest svært ved at engagere sine bagben? Så kan det være at din sadel ikke ligger i balance. Hvis din sadel ligger for højt fortil eller for lavt bagtil, vil det medføre et stort pres på hestens lænd, de bagerste ribben og/eller dens skuldre. 

Undersiden

På sadlens underside sidder puderne. De forbinder bommen med hestens ryg og disse skal passe i form og facon til hesten. Foran sidder forsvitslen, som bør passe i størrelse til din hests lansemærke og skulderhældning. For neden hænger gjordstropperne, som fæstner sadlen til ryggen af din hest med en gjord. Gjordstropperne har også stor betydning for, om sadlen ligger korrekt. Har din hest hvide hår eller mærkelige buler ved lansemærket? De fleste ryttere ved, at man skal have minimum tre fingre på højkant i kammeret. Men hvad mange glemmer er, at der også skal være god plads på siderne af lansemærket og hele vejen ned gennem kammeret. 

Læs vores gratis guide med illustrationer til, hvordan du selv tjekker din sadel i denne måneds magasin her:

8 måder, du kan tjekke om sadlen passer:

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce