Undgå forgiftning: Det kan din hest IKKE tåle at spise

Måske læste du med, da vi gav dig en liste over de mest almindelige sunde og usunde godbidder baseret på deres sukker- og kalorieindhold. Her rådede vi dig til at holde hvidt brød, kage, sukkerknalder og især chokolade langt væk fra en hestemule. Vi vil nu fortsætte listen over, hvad heste ikke kan tåle – og det skal ikke bare handle om, hvad der er usundt for dem, men også om, hvad der er decideret giftigt.

Annonce

Skadelige og giftige fødevarer

Kød er som bekendt slet ikke noget for en planteæder. Det handler ikke om, at heste ikke kan lide det, men om deres fordøjelse. Mavene og tarmene hos en hest er nemlig slet ikke lavet til at bearbejde kød – ligesom mange kødædere ikke er bygget til at kunne fordøje planter.

Mælkeprodukter er heller ikke godt for hestemaver, da heste er laktoseintolerante. Det kan altså give dem alvorlig diarre og rigtig ondt i maven, hvis man giver dem is, mælk, yoghurt, ost eller lignende.

Blomkål, broccoli og andet kål er kendt for at give godt med luft i maven hos mennesker, og det gælder også for heste. Vil man være sød ved sin hest og dens fordøjelsessystem, så skal man altså bestemt ikke give den noget som helst, der minder om kål.

Chokolade er som nævnt giftigt, fordi det indeholder stoffet theobromin, der kommer fra kakaobønnen. Faktisk er det endnu mere giftigt for heste, end det er for hunde. Desuden kan en hest dømmes for doping, hvis den inden en konkurrence har indtaget blot en lille mængde theobromin.

Koffein, som blandt andet findes i kaffe, te og energidrikke, kan påvirke hestens hjerterytme, hvilket kan være farligt for især ældre heste.

Annonce

Løg, herunder hvidløg, kan gives i et begrænset omfang, men kan ved for høj dosis medføre anæmi, det vil sige en lav blodprocent. Det er en tilstand, hvor der er for lidt hæmoglobin i blodet, hvilket hæmmer ilttilførelsen til muskler og organer. Der er stoffet N-propyl disulfide som er årsagen til dette, og som altså findes i de fleste løgtyper. Skal du give din hest et tilskud af hvidløg, er det derfor vigtigt, at du køber et tilskudsprodukt, der er lavet til heste.

Rå kartofler kan, foruden at kunne sætte sig i hestens luftvejsbaner, være meget giftige for heste, og især hvis de er grønlige eller rådne. Det skyldes stoffet alkaloid solanin, som kan medføre kolik, kramper og åndedrætsbesvær.

Tomater er i familie med planten sort natskygge, som er meget giftig for heste – og derfor er tomater det også. De indeholder stoffet alkaloidet atropin, som kan medføre slem kolik.”

Sten og kerner fra frugt indeholder cyanidforbindelser som i store mængder kan være rigtig giftige. Æblekerner indeholder også disse forbindelser, men man skal give sin hest ualmindeligt mange æbler for, at den kan blive forgiftet. Store sten som for eksempel findes i nektariner og blommer bør imidlertid ikke komme i nærheden af en hestemund. Indholdet af cynanidforbindelser i frugtsten kan nemlig være så stort, at hesten kan gå i chok – for ikke at tale om, at den kan få stenen galt i halsen, og at mave-tamsystemet ikke kan fordøje den, hvilket kan resultere i en slem omgang kolik.

Annonce
Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce