Pas på med dækkenerne i forårssolen

Vi ryttere- og hestene – har flere gange kunnet fornemme forårsvejret, og det er skønt! Men det bliver også meget hurtigt varmt under dækkenerne, når forårssolen bager. Har du mon tænkt på det?

En svensk hesteejer, opdrætter og dommer, Cerrie Hedin, har lavet en undersøgelse af, hvad temperaturen er under dækkenerne på sine heste. Hun har delt sine erfaringer i et indlæg på Facebook, og resultaterne er opsigtsvækkende. Man skal med andre ord virkelig passe på, at man ikke giver sin hest for meget ‘tøj’ på, når forårssolen skinner og temperaturerne ikke længere er så lave, som de har været.

Annonce

Cerrie skriver:

I dag er det delvist skyet, ca + 7 grader, og vinden blæser cirka med 9 meter i sekundet, det vil sige temmelig blæsende. Har moret mig med at måle temperaturen i lændehvirvelsøjlen på nogle heste. Cirka en centimeter over pelsen.

Dagens resultat er:

Hest uden tæppe: ca. 13 grader.
Hest med et Bucas regntæppe med nylonfoer og ingen polstring: + 20 grader.
Hest med Bucas regntæppe med nylonfoer og ingen polstring samt et tyndt fleeceforet bomuldstæppe: + 29 grader.

Her fristes man måske til at overveje, hvor meget et dækken på 200-300 g. kan varme hesten op – særligt hvis den ikke er klippet.

Cerrie fortsætter sit opslag og skriver:

Du kan sikkert selv forestille dig, hvor varmt det kan blive uden den stærke vind og i strålende solskin.
Måske ruller hesten sig mindre, hvis den ikke har det så varmt.

Min måling er selvfølgelig lidt amatøragtig lavet, men jeg vil alligevel forsøge at give folk en øjenåbner. Man skal ikke lægge et ekstra dækken på hesten, bare fordi man selv fryser.”

Annonce

Cerrie lavede sine målinger fra januar og frem med et almindeligt vægtermometer. Hun bemærkede blandt andet, at jo flere lag tæpper hestene havde på, jo mere rullede de sig. Sandsynligvis kløede det på grund af varmen.

Det er bare svært at være hesteejer – og ikke mindst hest – når forårsvejrets svingende temperaturer tager fat – præcis som nu. Mellem nat og dag kan temperaturen svinge med op til 15 grader, og når solen samtidigt luner i de lyse timer, føles forskellen endnu større.

Hvis du er frustreret over det, så husk på at du langt fra er den eneste. Heldigvis er vi på vej mod tider, hvor varmegraderne bliver lidt nemmere at have med at gøre. Vi er sikre på, at du gør dit absolut bedste, men vi vil alligevel opfodre til at passe på med dækkenerne, når forårssolen skinner.

Læs også: Derfor er din hests dækken en bakteriebombe

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce