Handelsundersøgelser – hvordan ensretter vi dem?

Dyrlæge Mette Uldahl kom med et fagligt indlæg ved Dansk Varmblods repræsentantskabsmøde i forhold til, hvordan dyrlægerne på tværs af landegrænserne kan ensrette bedømmelserne af hestene i en handelssituation.
Når man herhjemme har noteret alle fund ved en handelsundersøgelse, så konkluderer dyrlægen på de fund, man har gjort sig. Der er dog forskellig praksis rundt om i Europa, og det kan gøre det vanskeligt at få handelsundersøgelserne ensrettet. Fx forklarede Mette at holdningerne til konklusion af fund er meget delte i Europa:

  • I Tyskland, skal vi konkludere
  • England vi skal lave godkendt /ikke godkendt
  • Danmark, laves en risikovurdering

Kan vi så harmoniserer handelsundersøgelser i Europa – nej, for der rammer vi ind i nogle meget stærke traditioner, forklarede hun. Men en handelsundersøgelse skal være en deklaration af hesten, og den skal udføres af en fagdyrlæge, som har erfaring og indsigt i at lave handelsundersøgelser. Og selve undersøgelsen skal være let forståelig. Herhjemme har vi en aftale under rammer udstukket af Den Danske Dyrlægeforening, her skal alle fund noteres, og de skal vurderes i forhold til om de har betydning eller ej.

Mette Uldahl kom ind på de forskelle, som hun møder i det internationale dyrlægesamarbejde i forhold til handelsundersøgelser, og gjorde det tydeligt for tilhørerne, hvor kompliceret det kan være at være dyrlæge i en handelssituation.

Hun talte også om problemerne ved røntgenfund i forhold til kissing spine.

Målet for handelsundersøgelser er at få deklareret hesten korrekt og beskrevet i en rapport. Og så skal vi lære at heste er biologiske individer, som har forskellige variationer, og så skal forsikringsselskaberne kunne forholde sig til en åben deklaration, og det er Mettes erfaring, at de fleste forsikringsselskaber er åbne for en god og konstruktiv dialog.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce