Lav den perfekte parade

At lave en (næsten) perfekt parade er bestemt ikke let. Hesten skal stå lige på alle fire ben og forholde sig helt i ro direkte efter at have været i bevægelse. Fordi det ‘bare’ handler om at stoppe hesten, er der mange, som undervurderer, hvor vigtig en øvelse det faktisk er – og det kan være rigtig ærgerligt for et ellers flot dressurprogram. Paraden er noget af det første, dommeren ser, og udførelsen af den giver derfor et vigtigt førstehåndsindtryk af dig og din hest som ekvipage.

For nogen sker det måske, at paraderne aldrig rigtigt bliver gode, selvom man knokler for det træning efter træning. Måske er det, fordi man mangler at forstå blot en lille del af, hvordan øvelsen udføres helt korrekt. Med andre ord kan blot små ændringer i måden, hvorpå man forbereder og udfører sine parader, gøre en kæmpe forskel for kvaliteten af dem.

For at gøre det så let for dig som muligt har vi skilt paraden fra hinanden og hjælper dig trin for trin. Så kan du nemlig hurtigt finde ud af, hvor du skal sætte ind, for at få det til at lykkes.

1. Rid frem

Tro det eller ej, men når man skal ride sin hest ind i en parade, så skal man ride frem. Det handler altså på ingen måde om at ‘sætte bremseklodserne i’, men om at opfange hestens bevægelsesenergi så den kommer op i ryggen og nakken idet den stopper op. Inden paraden udføres skal hesten derfor være fremme for rytterens schenkel og holdes aktiv, sådan at den hele tiden træder godt ind under sig med bagbenene. Gør den ikke det, så vil den få svært ved at bruge sig korrekt, når den skal parere.

2. Brug tøjlen minimalt

Du kan med fordel øve dine parader fra skridt før du går videre til at gøre det fra trav eller galop. Rid hesten frem og hold så lænden og dine lår an, så hesten forstår, at den ikke bare skal stoppe, men ‘sætte sig’ på sin bagpart idet den parerer. Du skal altså bruge en minimal tøjlehjælp. Hvis din hest ikke er vant til et sådant signal, så er det bare om at få øvet det. Med tiden kan du forhåbentlig bruge mindre og mindre tøjle og udelukkende stoppe hesten for dit sæde – og ikke mindst bevare energien i overgangen fra bevægelse til stop.

3. Hold hesten lige

Ligeudretning er på én gang både utrolig svært og utrolig vigtigt for at kunne lave en flot parade. I forsøget på at forberede hesten på, at den snart skal stoppe op, kan man komme til at tage lidt i tøjlerne, sådan at hesten ‘nikker’ med hovedet fra side til side. Nogle heste kan have en tendens til at stille sig til den ene side og søge tryghed i den ene tøjle – måske fordi den ikke er vant til at blive nok ligeudrettet. Her er det – igen – rytterens opgave at ride hesten frem og kun tilbyde den allermest nødvendige tøjlehjælp, sådan at hesten lærer at bære sig selv og på den måde gå lige. Når hesten driver sig selv fremad med sin bagpart og rytteren ikke holder den tilbage i tøjlen, så kommer ligeudretningen som regel helt af sig selv.

Husk også, at du som rytter skal være lige, for at hesten kan være det. Her kan du fokusere på at træde ned i dine bøjler, sidde dybt i sadlen og have en udstrakt men afspændt overkrop. Og husk ikke mindst at kigge op og fremad. På den måde viser du med din egen krop, hvad hesten skal gøre – og det går som regel fint ind!

4. Sid stille

Når du har pareret din hest, så er det om at sidde helt stille. Det kan være forfærdeligt fristende at korrigere hestens holdning eller prøve at få den til at træde et skridt frem eller tilbage, så den står mere lige. Dog er det en dårlig idé at gøre noget som helst, før man har helt styr på alle de andre faktorer for en vellykket parade. Du risikerer nemlig, at din hest laver en støre bevægelse end ønsket, fordi den ikke bruger sig korrekt eller er vant til hjælpen – og det trækker ned i et dressurprogram. Det er trods alt vigtigere at hesten står roligt end at dens hoved er perfekt foran lod eller at den står helt lige – også selvom det er det, der skal arbejdes henimod.

5. Korriger let

Når du har trænet og trænet og føler at dine parader er helt på plads, så kan du endelig begynde at arbejde på hestens benstilling. Ideelt set skal hestens ben stå så parallelt ud for hinanden, at de danner en rektankel. Hvis du netop har lavet en nærmest perfekt parade, men opdager at din hest ikke står helt pænt med sine ben, så kan du forsigtigt korrigere den. Til dette skal du kun bruge dine ben.
Forestil dig, at din hest ikke har trådt sit højre bagben helt frem til det venstre – helt ligesom på billedet ovenfor. Her skal du bruge dit eget højre ben til at ‘prikke det på plads’. Med schenklen skal du altså give den en lille berøring i siden for at fortælle den, at den skal træde et lille skridt fremad. Samtidigt skal du nå at stoppe den, inden den løfter sit næste ben. Det kræver virkelig kontrol, og signalerne skal være bittesmå. Med tiden vil din hest helt sikkert kunne genkende situationen og lære at forstå, hvad du mener.

Mon du kan lave en perfekt parade nu? Om ikke andet kan den blive næsten perfekt – og det er også et skridt i den rigtige retning! Her er der i hvert fald lidt at gå i gang med, så det en dag kan lade sig gøre…

Læs også
Giv dressurdommeren et godt indtryk
Gå i detaljer og bliv en bedre dressurrytter
Visualiser dig til at blive en bedre rytter

Gendelt artikel februar 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce