Tal med din hest og få en ven for livet

Vi har alle brug for gode venner, der er der for os i tykt og tyndt. Selvom mange mener, at hunden er menneskets bedste ven, vil Malgré Tout slå et slag for, at forholdet mellem mennesker og heste også er noget ganske særligt. Derfor skal vi nu se nærmere på en rørende historie om et helt særligt venskab og prøve at finde ud af, hvordan også du kan skabe et unikt bånd til din hest.

Historien om to gamle travere

Selvom den nu pensionerede travhest Waco Hanover ikke ligefrem blev kendt for sine præstationer eller for at hive sejrene hjem på travbanen, har den overgået sine tidligere konkurrenter i alder. For takket være McAdams kunne Waco fejre sin 40-års fødselsdag i 2017, hvilket er ca. 15 år ældre end gennemsnittet for pensionerede travheste og svarer til omkring 120 menneskeår.

Den pensionerede Waco spiste nærmest ikke, da McAdams adopterede den i 2008. Faktisk stod det så galt til, at McAdams troede, at Waco var ved at stille hesteskoene. Derfor ville McAdams give Waco en god sidste tid. Men det skulle vise sig, at Waco slet ikke var syg eller ved at bukke under af alderdom – han var blot en ensom traver!

Efter adoptionen af Waco begyndte McAdams at tilbringe meget tid sammen med den pensionerede traver, og efterhånden udviklede det umage par et stærkt venskab. Efter en bestemt samtale mellem de to venner ændredes alt: McAdams valgte nemlig at bruge tid på at tale med sin hest og forsikrede den om, at han var dens ven og kun ville den godt. Det blev startskuddet på et stærkt venskab med mange daglige stunder med fortrolige samtaler mellem McAdams og Waco. Da McAdams havde forsikret Waco om at han ville passe på ham, ændrede Waco adfærd og begyndte at spise igen.

Som i ethvert godt venskab har Waco også støttet sin ven gennem svære tider. Faktisk var vennerne snarere to gnavne ældre herrer, der tilfældigvis mødte hinanden på det helt rigtige tidspunkt. Hver gang McAdams har stået over for udfordringer eller været nede i kulkælderen, har Waco været der for sin menneskeven. Og netop denne gensidige støtte har været med til at hjælpe McAdams igennem svære tider. Kun en tur ned i stalden til sin firbenede ven, kunne berolige ham – selv efter at have haft et hjertetilfælde. Her kunne han nemlig fortælle Waco sine dybeste hemmeligheder og bekymringer mens den lagde sit hoved på hans skulder og gumlede på en tot hø.

Stof til eftertanke

At Waco ændrede adfærd og begynde at spise igen efter, at McAdams havde brugt tid på at tale med den, er det gode eksempel på, hvor vigtigt det er at tale med sin hest. For heste er flugtdyr og har brug for tryghed og sikkerhed – hvilket vel egentlig også gælder os mennesker. Derfor er det nødvendigt at skabe og dyrke tillid gennem nærvær og tale.

Selvom heste måske ikke forstår ordenes eksakte betydning, udsender vi mennesker en række signaler i vores energi, toneleje og kropssprog, og det præger hestens oplevelse af tryghed og sikkerhed. Derfor kan du styrke forholdet til din hest, hvis du afsætter tid til at tale med den og bliver opmærksom på de signaler, du giver den. Både før, under og efter ridning.

Positiv energi skaber positiv effekt

Vores firbenede venner opfatter meget mere end vi er klar over. Derfor kan nogle simple tiltag gøre en verden til forskel og styrke båndet mellem dig og din hest.

Laver din hest ballade på staldgangen eller opfører den sig pludselig som en kamel under ridning, så nytter voldsom korrektion, ikke. Fysisk straf og frustrerende tilråb er en helt misvinende form for kommunikation, når du ønsker det stik modsatte af hesten.

Når du alligevel ender med at ty til en voldsom form for kommunikation, er det som regel fordi du selv er i en negativ stemning og derfor mangler overskud til at håndtere din hest på en positiv måde. Du vil med andre ord komme til at fastholde dig og din hest i en negativ spiral. Er du derimod afslappet, så bliver din hest det som oftest også. En positiv følelsesmæssig tilstand giver nemlig hesten bedre støtte til at forstå, hvad du gerne vil have, den skal.

Kort sagt avler dårligt humør dårlige oplevelser. Derfor kan du vinde utroligt meget ved at være opmærksom på din egen sindsstemning og gøre dig umage med at prøve at bryde det negative mønster. Tal med din hest om, hvad du går og tumler med. Brug den – for den kan også bruge dig. Ved at tale med din hest frigiver du den negative energi, og det kan hjælpe dig til at komme i en positiv sindsstemning, der kan styrke nærværet og tilliden mellem jer.

Læs også
Har du husket at hygge om din hest i dag?
Serie: Styrk samværet med din hest
Sådan genopbygger du tilliden mellem dig og din hest

Artiklen er oprindeligt bragt i februar 2019

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce