Af Maria Bruun Rasmussen – Agronom, Brogaardens Fodringsrådgivning

Eksplosivt arbejde og udholdenhed – det er en god beskrivelse af Springhesten på konkurrencebanen! Eksplosiv energi før afsættet over springet med en god portion udholdenhed for at galoppere banen igennem – nogen gange med en extra runde ved direkte omspringning.

For at springhesten kan præstere optimalt på stævnedagen kræver det en kombinationen af korrekt træning, god planlægning og ikke mindst korrekt fodring. Energimangel, mælkesyreophobning og/eller elektrolyt- og væskemangel er nogle af de oftest forekommende årsager til nedsat præstation. Men hvordan skal man fodre for at give hesten de bedste betingelser til at yde det maksimale?

For alle heste gælder det, at en optimal tildeling af grovfoder (hø/wrap), korn/kraftfoder og vitaminer/mineraler er forudsætningen for optimal trivsel og præstation. Den indbyrdes vægtning af den samlede foder/tilskudsmængde afhænger af hestens alder, temperament, størrelse og arbejdets varighed og intensitet. Når springheste arbejder, udfører hesten en kombination af langsomt og hurtigt muskelarbejde. Den udholdende energi kommer fra fiberrigt foder såsom hø, wrap, lucerne, roepiller (skal opblødes) og olie. Den hurtige energi fås fra korn og stivelsesrige produkter.

Se eksempler på foderplaner der sikrer optimal fodring af springhesten

Kilde: Brogaarden.eu