10 trin: Lav en god schenkelvigning

Schenkelvigningen er ikke kun en øvelse, der er at finde i rigtig mange dressurprogrammer. Det er også mange, som bruger den i den daglige træning til at tjekke og forbedre hestens lydhørhed over for rytterens ben. Men hvordan er det nu lige man gør, og hvad skal man undgå? En schenkelvigning er meget mere end blot at få hesten til at flytte sig for schenklen. Her beskriver vi de 10 trin, som kan hjælpe dig på vej til at lave en god schenkelvigning med din hest.

Læs også: 6 råd: Slip af med de dårlige vaner i dressuren

Annonce

1. Vær først sikker på, at din hest går lige og suger lige meget på begge tøjler.

2. Mærk kort efter, om hesten reagerer på hjælpen fra dine schenkler. Det handler blot om, at den skal træde et skridt til den ene side, gå et par skridt ligeud og så træde et skridt til den anden side. Det lidt som at lave to mini-schenkelvigninger lige efter hinanden.

3. Rid derefter ned ad midterlinjen og flyt hesten for din ene schenkel, så den bevæger sig ud mod langsiden. Hav hele tiden for øje, hvor hesten skal ramme hovslaget – for eksempel ved et bestemt bogstav.

4. Selvom hesten skal bevæge sig sidelæns ved at træde hen over sit eget spor, skal den være ligeudrettet. Den skal dog stilles en lille smule væk fra bevægelsesretningen.

5. Når du både skal flytte din hest til siden og samtidig stille den i den modsatte retning, vil du kunne opleve, at den skyder skulder. For at undgå det, kan du bruge din udvendige schenkel til at drive hesten frem, imens din indvendige driver den til siden. Fokuserer du på at holde hesten lige, vil den desuden få svært ved at skyde skulderen ud.

6. Vær sikker på, at du sidder lige og træder lige meget ned i begge bøjler. Hvis du sidder skævt, vil det naturligvis også være svært for hesten at gå lige.

8. Det kan være en god idé at tage et skridt ad gangen, så hesten ikke ender med blot at skyde skulder. Prøv for eksempel at tænke et skridt til siden, et skridt frem, et til siden, et frem og så videre. På den måde vil du hele tiden være opmærksom på, at hesten skal holdes lige og rides frem. Man kan sige, at en schenkelvigning handler om at få hesten til at gå 50% fremad og 50% til siden. Går hesten måske 75% til siden, så er det om at drive den mere ligeud.

Annonce

9. Når du har styr på øvelsen, kan du også forsøge at lave øvelsen fra hovslaget og ind mod midten. Alt efter, hvor stor ridebanen er, kan du ride ind til midterlinjen eller helt over til den modsatte side af hovslaget.

10. Føler du og din hest jer fortsat sikre, kan I også prøve at ride zig-zag ned ad midterlinjen. Her skal hesten blot træde fire-fem skridt i den ene retning, et skridt frem og derefter fire-fem skridt i den anden retning. Sådan fortsætter I hele vejen ned.

Når I bliver rigtig gode til at lave schenkelvigninger, vil det med garanti kunne mærkes i resten af jeres træning. Din hest skulle gerne føles mere let foran og bedre fremme for schenklerne. Med andre ord er en schenkelvigning ikke bare en øvelse, men et supergodt værktøj til at forbedre hele din grundridning!

Kilde: FEI.

Artiklen er oprindelig bragt i december 2018.

Annonce

Relaterede tags

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Lignende artikler

Annonce

Kategorier

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce